Računalništvo, telefonija
19.03.2019 11:31
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Avtomobili nam bodo prikazovali stvari, ki jih danes ne vidimo

Tehnologija bo v avtomobilnih prihodnosti igrala zelo pomembno vlogo.
Tehnologija bo v avtomobilnih prihodnosti igrala zelo pomembno vlogo.

Računalniška tehnologija v zadnjih nekaj letih hitro prodira tudi na področje avtomobilske industrije. Avtomobili že dolgo niso več zgolj kup železja na štirih kolesih, ampak so tako v notranjosti kot po zunanjosti številne napredne tehnologije, ki vožnjo delajo vse bolj udobno in varno. Nov podvig na tem področju so naredili inženirji podjetja Nissan, in sicer v sodelovanju z japonskim telekomunikacijskim gigantom DoCoMo. Za avtomobile prihodnosti so namreč pripravili tehnologijo, imenovano I2V, ki resničen svet povezuje z navideznim. Prva preizkušanja novosti v japonskem mestu Yokosuka je pokazala, da lahko od te tehnologije pričakujemo veliko, predvsem v smeri večje prometne varnosti in povezovanja ljudi z voznikom, pa čeprav se ti ne nahajajo v avtomobilu.

Tehnologija I2V podjetja Nissan poskrbi za to, da se voznikom prikazujejo stvari, ki jih drugače ne bi videli, kot na primer to, kaj se nahaja na cesti nekaj sto ali več metrov pred avtomobilom, za visoko stavbo ali za vogalom. To omogoča povezovanje hitrega mobilnega omrežja 5G, tipal in senzorjev, vgrajenih v avtomobilu ter podatkov, ki se nahajajo v računalništvu v oblaku. Poleg tega tehnologija I2V povezuje resnični svet z navideznim, kar pripomore k boljši izkušnji pri sami vožnji.

Navidezni svet omogoča, da se družinski člani, prijatelji in drugi znanci pojavijo v avtomobilu v obliki tridimenzionalnih avatarjev v načinu razširjene resničnosti z namenom, da pomagajo vozniku ali pa mu zgolj delajo družbo. Brez naprednega mobilnega omrežja 5G tu seveda ne bi šlo, saj zagotavlja hiter prenos podatkov in zelo nizek dostopni čas, ko je vozilo na poti, zasluge za to pa gredo telekomunikacijskemu velikanu DoCoMo.

Če se bo tehnologija I2V podjetja Nissan izkazala za učinkovito in uporabno, bo ta prej ali slej zašla v avtomobilsko industrijo. Novost bo seveda sprva “rezervirana” zgolj za vozila višjega cenovnega razreda, postopoma pa bo ta postala vse bolj dostopna tudi ostalim.


Prijavi napako v članku