Računalništvo, telefonija
16.04.2017 14:32
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple prejel dovoljenje za testiranje avtonomnih vozil

Apple ima očitno velike načrte na področju avtonomnih vozil.
Apple ima očitno velike načrte na področju avtonomnih vozil.

Ključna zamisel avtonomne vožnje je predvsem ta, da bodo vozila na neki točki sposobna popolnoma samostojne vožnje, kar pomeni brez kakršnekoli intervencije človeka. Kot vse kaže v tej smeri dela tudi podjetje Apple, saj je od ministrstva za promet (DMV) v ameriški zvezni državi Kalifornija prejel dovoljenje za preizkušanje avtonomnih vozil. Namero računalniškega giganta je dejansko razkril osvežen seznam podjetij z dovoljenjem v ameriški zvezni državi Kalifornija, ki so ga v petek objavili državni organi.

Ta novica je nedvomno presenetila mnoge, predvsem pa zaradi tega, ker so se v lanskem letu na spletu pojavile govorice, da naj bi podjetje Apple dokončno prekinilo z razvojem lastnega pametnega avtomobila. Osredotočali naj bi se na razvoj sistema za avtopilotiranje, kar bi Applu omogočilo večjo poslovno fleksibilnost. Kot pa vse kaže se bo Apple v prihodnje raje osredotočal na razvoj pametnega sistema za samodejno upravljanje vozil, s čimer se danes ubadajo številna podjetja v avtomobilski industriji. Vsekakor pa mora programsko opremo tudi preizkusiti v praksi.

Samovozeča vozila veljajo za prihodnost avtomobilske industrije, prve modele namenjene običajnim ljudem pa naj bi začeli množično proizvajati okoli leta 2020. Potrošniki bomo imeli na voljo številne modele avtomobilov, saj se s tem področjem že sedaj ukvarjajo vsi večji proizvajalci avtomobilov, vključno s podjetju General Motors, Ford, Nissan, Mercedes-Benz in Toyota ter celo storitvena in tehnološka podjetja, kot sta na primer Uber ter Alphabet.


Prijavi napako v članku