Računalništvo, telefonija
25.11.2020 22:01
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Družba BTC in Simbioza Genesis razvili Magdo – prvo aplikacijo za starejše v slovenskem prostoru

Družba BTC in socialno podjetje Simbioza Genesis sta v želji pomagati generaciji starejših združili moči in zasnovali prvo tovrstno mobilno aplikacijo za starejše v slovenskem prostoru, ki sta jo poimenovali Magda. Ta po načelu »vse na enem mestu« na enostaven, preprost in uporabniku prijazen način združuje različne informacije in vsebine, ki jih starejši potrebujejo v svojem vsakdanu in pomembno vplivajo na kakovost, aktivnost in družbeno pestrost življenja starejših.
Soustvarjalce projekta Magda povezujejo skupne vrednote.
Soustvarjalce projekta Magda povezujejo skupne vrednote.

Magdalena, babica podjetnika in pobudnika Simbioze Žige Vavpotiča, ki je s svojim vprašanjem »Kaj je www…?« sprožila največji medgeneracijski projekt v Sloveniji – Simbiozo, je prav tista babica po kateri je poimenovana mobilna aplikacija za starejše. Aplikacija predstavlja nov način komunikacije s starejšimi, saj na enem mestu generaciji prijazno združuje številne pomembne informacije. Namenjena je starejšim kot pomoč pri uporabi novih tehnologij ter približevanju drugačnih priložnosti, s katerimi si bodo starejši lahko omogočili in povečali neodvisnost, boljšo obveščenost, dostop do različnih vsebin in večjo vključenost v družbo. Aplikacija je ugledala luč sveta v času, ko so stiske in izzivi starejših zaradi novih razmer povezanih s koronavirusom postali še izrazitejši.

Med funkcijami aplikacije Magda so tako »SOS številke«, kjer so zbrani vsi kontakti za urgentno pomoč starejšim, v razdelku »Novice« so strnjene aktualne informacije za starejše, ki jih skupaj s partnerji pripravlja Simbioza Genesis, v kategoriji »Info točka« pa so na voljo številni ponudniki storitev, npr. brezplačni prevoz, lekarne, pošte, upravne enote, knjižnice, ki jih lahko starejši enostavno kontaktirajo s klikom na gumb »Pokliči« znotraj aplikacije, hkrati pa jih lahko filtrirajo glede na kraj bivanja. Tu sta tudi razdelka »Učilnica«, v katerem so zbrane številne izobraževalne vsebine, namenjene izobraževanju doma, kot so vrtnarjenje, kuhanje in novi recepti, uporaba računalnika in video lekcije s področja informacijsko komunikacijske tehnologije, ter »Telovadnica« z video vsebinami z vajami, ki so jih zasnovali vrhunski športni strokovnjaki in so prilagojene starejšim, tako da jih lahko ti izvajajo varno v zavetju svojega doma. Ne manjka tudi kategorija »Radio« z možnostjo poslušanja različnih radijskih postaj znotraj aplikacije Magda ter »Dogodki« s pregledom dogodkov, tako v živo kot digitalnih, namenjenih starejšim po vsej Sloveniji.

VEČ O SAMI APLIKACIJI NAJDETE TUKAJ (kjer je na voljo tudi za prenos).

Mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor v družbi BTC, je ob lansiranju mobilne aplikacije povedal: »Solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje in razumevanje potreb ljudi so generatorji razvoja prihodnosti, v kateri si želimo živeti. Zato je danes, v času spreminjajočih se družbenih in ekonomskih razmer, še toliko bolj pomembno, da s skupnimi močmi skrbimo za okolje, ki v duhu povezovanja in solidarnosti vsem generacijam omogoča dostop do informacij ter možnost vseživljenjskega učenja. Družba BTC je na izzive okolice vselej odgovarjala s posluhom ter proaktivno kreirala projekte, ki prinašajo dodano vrednost širši skupnosti. Takšen projekt je tudi mobilna aplikacija Magda, h kateri je družba BTC pristopila kot strateški partner, ter tako finančno, organizacijsko in vsebinsko doprinesla, da je aplikacija ugledala luč sveta in vstopila na pot opolnomočenja naših dedkov in babic.«

Mobilna aplikacija Magda predstavlja le prvi korak na poti izobraževanja in opolnomočenja starejših za uporabo pametnih telefonov. Simbioza Genesis, ki je v preteklosti že izpeljala uspešno vseslovensko akcijo učenja starejših uporabe računalnikov, je s projektom Magda nadgradila svoje poslanstvo. V sklopu projekta se bo namreč takoj ko bodo to dopuščale razmere izvedla nova vseslovenska akcija »Pametni s pametnim«, v okviru katere bodo mladi prostovoljci socialnega podjetja Simbioza Genesis na več kot 150 lokacijah po vsej Sloveniji starejše izobraževali o rabi pametnih telefonov.

Katja Pleško, direktorica socialnega podjetja Simbioza Genesis, je izpostavila: »Magdo smo od vsega začetka na vsebinski ravni razvijali v sodelovanju s starejšimi in upoštevajoč njihove ideje, predloge, potrebe in želje. Tako Magda ni le prva aplikacija za starejše v Sloveniji, ampak predvsem konkreten odgovor na potrebe starejših uporabnikov. Z razvojem nove mobilne aplikacije tako ostajamo zvesti družbeni inovativnosti ter iskanju novih storitev in produktov za starejše. Ti so zagotovo ena najbolj ranljivih skupin, ki se še posebej težko sooča s hitro rastočim in neustavljivim tehnološkim, informacijskim in komunikacijskim razvojem. Magda je v prvi vrsti namenjena pomoči starejšim pri uporabi novih tehnologij ter približevanju novih priložnosti; preko nje bo starejšim omogočena boljša obveščenost, večja neodvisnost in dostop do različnih vsebin

Družba BTC in Simbioza Genesis se v okviru projekta Magda povezujeta tudi z drugimi organizacijami. Prizadevanja projekta Magda sta tako prepoznala in v vlogi ambasadorja podprla tudi Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter s tem potrdila pomembnost vseživljenjskega učenja in opolnomočenja generacije starejših z novimi veščinami in informacijami.

»Na Ministrstvu za javno upravo smo veseli, da je aplikacija Magda zasnovana tako, da konkretno uči, kako digitalizacija lahko koristno vpliva na kakovost posameznikovega življenja. Starejšim tako omogoča dostop do različnih vsebin in inovativnih storitev, boljšo obveščenost in večjo neodvisnost. Verjamemo, da lahko vključevanje v digitalno družbo pomaga tako tistim, ki že imajo izkušnje z uporabo sodobne tehnologije, kot tistim, ki v informacijsko družbo vstopajo prvič« je povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Janez Cigler Kralj, je izpostavil: »Ena od ključnih prioritet mojega mandata je celostna skrb za starejše, zato podpiram vsa prizadevanja za vključenost starejših v družbo. Nadvse pomembno je, da se starejšim nudi podpora tudi v obliki projektov kot je Magda. Aplikacija za starejše na enem mestu združuje pomembne informacije ter omogoča digitalno povezovanje uporabnikov med seboj. Podobno kot Čvekifon, ki smo ga na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podprlo letos spomladi, se tudi skozi ta projekt prizadeva krepiti občutek povezanost in vključenosti starejših. Gre za družbeno koristen projekt, še posebej v teh časih, ko se moramo držati omejitev za dobro vseh nas, zato ga na ministrstvu pozdravljamo in podpiramo.«

Projekt Magda so do sedaj podprli tudi Zveza društev upokojencev Slovenije, humanitarne organizacije Anina Zvezdica, Spominčica, UP-ornik, radijske postaje Radio Veseljak, Radio Aktual, Radio Ognjišče, Radio Capris, Radio Štajerski Val, Radio Sraka in Radio Robin, portal ponudnikov storitvenih dejavnosti Omisli.si, športna strokovnjakinja Urška Dolinšek – Fitnes Klinika, spletna stran Računalniške novice, številna druga mala in srednja podjetja ter Mestna občina Murska Sobota.

dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota je lansiranje mobilne aplikacije Magda pospremil z naslednjimi besedami: »Mestna občina Murska Sobota v ospredje prihodnjega razvoja občine postavlja človeka. S tem ciljem pred očmi pristopamo tudi k projektom digitalizacije in pametnih rešitev v mestu za čim bolj kakovostno življenje naših občank in občanov. Kako pomembna je digitalna pismenost tudi v tretjem življenskem obdobju, je pokazala aktualna epidemija, ko številni starejši doživljajo velike stiske zaradi socialne izključenosti. Na Mestni občini Murska Sobota zato z veseljem podpiramo projekt Magda in razvoj mobilne aplikacije za starejše, saj jim bo s tem omogočeno boljše vključevanje v družbo ter kakovstno in aktivno preživljanje prostega časa.«

Družba BTC je že od nekdaj aktivna pri soustvarjanju družbenega okolja, ki vsem omogoča enake možnosti in priložnosti. Verjamejo namreč, da se skrb za boljši jutri začne pri vsakem posamezniku in le s solidarnostjo ter razumevanjem potreb vseh generacij lahko preidemo izzive nove realnosti ter s skupnimi močmi ustvarimo prijazno prihodnost za vse. Mobilna aplikacija Magda zato ne predstavlja le novega družbeno odgovornega projekta, temveč nov mejnik sodelovanja družbe BTC s socialnim podjetjem Simbioza Genesis, ki svoje poslanstvo pomagati starejšim že vrsto let uresničuje v Simbioza BTC City Labu v BTC Cityju Ljubljana.

Soustvarjalce projekta Magda povezujejo skupne vrednote – skrb za šibkejše, medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje ter strmenje k vseživljenjskemu učenju.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIMBIOZA GENESIS, so.p.
Za več informacij so vam na voljo pri SIMBIOZA GENESIS, so.p.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIMBIOZA GENESIS, so.p.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901