Računalništvo, telefonija
15.11.2017 07:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Američani odobrili prvo pametno tableto

Američani odobrili prvo pametno tableto
Američani odobrili prvo pametno tableto

V zdravstvenem sistemu so najbolj problematični (neodgovorni) tisti bolniki, ki se vzdržijo zdravljenja, ne jemljejo zdravil pravočasno ali pa sploh ne jemljejo predpisanih zdravil. S tem pa bolniki ne ogrožajo le lastnega zdravja, ampak zaradi svojega neodgovornega ravnanja zdravstveni blagajni letno povzročijo za več milijard evrov izgube. Njihovo zdravje se namreč zaradi neupoštevanja navodil pogosto poslabša, kar posledično pomeni dodatne preglede, zdravljena ter predvsem nova in dražja zdravila.

Zaradi tega so ameriški raziskovalci pripravili prvo pametno tableto za sledenje, ki zdravnike in skrbnike pacienta obvesti, ali bolnik jemlje zdravila po predpisanem urniku. Novost so poimenovali Abilify MyCite in bi jo lahko že začeli uporabljati, saj je pridobila vsa dovoljenja s strani ameriške uprave hrano in zdravila. Novost bo sprva namenjena bolnikom s shizofrenijo, bipolarno motnjo in depresijo, nekoliko kasneje pa naj bi jo uporabljali tudi tisti, ki zaradi prenatrpanega urnika pozabijo vzeti predpisana zdravila.

Pametna tableta Abilify MyCite se aktivira, ko pride v stik z želodčnimi tekočinami, sporočila pa bolniku posreduje prek pametnega obliža in prikaže s pomočjo namenske mobilne apliakcije. Ta sporočila lahko poleg bolnika prejme še zdravnik in do štirje oskrbniki, vključno z družinskimi člani in prijatelji. Poleg tega je na voljo še namenska aplikacija, ki je dosegljiva z uporabo običajnega brskalnika. Ali bo pametna tableta dejansko prispevala k izboljšanju discipline pri jemanju zdravil, pa bo seveda pokazal čas.


Prijavi napako v članku