Računalništvo, telefonija
23.12.2017 09:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 zločinov rešenih s pomočjo Facebooka

10 zločinov rešenih s pomočjo Facebooka
10 zločinov rešenih s pomočjo Facebooka

V času Sherlocka Holmesa ni bilo ne interneta, ne Facebooka, niti ne tehnologije, ki bi lahko pomagala pri reševanju zločinov. Danes vse to imamo, pa ja zato iskanje zločincev kaj lažje? S pomočjo portala “All Time 10s” vam tokrat predstavljamo 10 zločinov, ki jih je pomagal rešiti Facebook.

1. Kelvon Hawkins

Ne’Keisha Hodges-Hawkins je bila povsem običajna najstnica, ki se je veselila novega poglavja v svojem življenju, saj je končala srednjo šolo, čakala pa jo je fakulteta. Le 4 dni pred 18-im rojstnim dnevom je bila ustreljena v lokalnem parku. Oče, Kelvon Hawkins, je ppoizkušal vse kar se je toriti dalo, vendar policija ni uspela najsti storilca. Oče je nato uporabil hčerkin Facebook, pregledal vse objave in ugotovil, da ljudje govorijo, da vedo, kdo bi naj bil storilec. Decembra 2016 je preko videa na Facebook Live v 20-minutni čustveni izpovedi prosil, da naj mu ljudje pomagajo. Video je postal viralen in le mesec kasneje je bil aretiran Charles Gerron. Obosojen je bil na 50 let ječe.

2. Dawn Keating

Policistka, Dawn Keating, je leta 2008 dobila posebno nalogo, in sicer je morala v sodelovanju z lokalno policijo, ustaviti tolpo North Side Taliband. Skupina je bila znan kot ena največjih, kar se tiče preprodaje drog in lokalna policija je imela dovolj. Za tiste čase je način, na katerega je Keatingova prišla do osumljencev, bil nevsakdanji, saj je to storila preko Facebook in Linkedin profilov. Kot kaže tudi kriminalci uporabljajo LinkedIn. Po sedmih mesecih preiskave, je policija uspešno aretirala 71 članov tolpe, kar je bilo dovolj za prenehanje delovanja.

3. Corey Adams

Obtožen je bil posilstva dekleta na eni od zabav leta 2011. Kot reakcija na to obtožbo je na Facebook objavil status, da ponuja 500 ameriških dolarjev za nagrado tistemu, ki mu prinese žrtvino glavo. Lokalni detektiv je na spletu deloval pod krinko in se predstavljal kot morilec. Adamsu je ponudil srečanje, do katerega pa ni nikoli prišlo, saj je detektiv imel dovolj dokazov za aretacijo Adamsa. Zahvaljujoč se Facebook objavi je dobil kazen v višini 11 do 22 let zapora.

4. Keri McMullen

Dejstvo je, da vsi “prijatelji” na Facebooku niso vaši pravi prijatelji. Tukaj govorimo o ekstremnem primeru, kjer kriminalci iščejo svoje žrtve preko Facebooka. Keri McMullen je na Facebooku dodala Shauna Southa brez da bi preverila kdo je in kaj dela. Izkazalo se je, da je South vlomilec, ki je zgolj čakal na pravi trenutek, ko Keri ne bi bila doma. Ko je Keri enkrat objavila, da gre na nek koncert, sta Shaun in prijatelj Kyle Bieber vlomila v hišo in ukradla 10.000 ameriških dolarjev v elektroniki. Keri je storilca na Facebooku prepoznala in orodje, s katerim sta vlomilca prišla do hiše, ju je na koncu stalo svobode.

5. Zločin iz sovraštva

Septembra 2014 sta se dva istospolno usmerjena moška znašla sredi hudega napada. Med sprehodom po mestu ju je napadla skupina moških in žensk. Eden od njiju je utrpel številne zlome kosti, medtem ko je drugi imel zdrobljeno čeljust. Po tem, ko je napad bil izvršen, je policija objavila zamegljene posnetke kamere. Anonimni Twitter uporabnik “Plymouth Ock”, se je odločil, da bo zadevi prišel do dna in ulovil nepridiprave. Po raziskovanju je ugotovil, da so številni člani skupine sami sebe označili v bližnji restavraciji. Ne samo to, eden od članov je objavil homofobne komentarje. Policija je uspešno aretirala tri člane skupine, ena od njih je bila celo hčerka lokalnega policista.

6. Melvin Colon

Verjeli ali ne, zgodi se, da tudi tisti pravi prijatelji na Facebooku znajo uporabiti spletno stran v vašo škodo. Leta 2012 je član ene od tolp, Melvin Colon, bil poslan v zapor. Zakaj? Ker je policija uporabila sicer zasebne Facebook podatke njemu v škodo. Uporaba je bila pravična, kajti dokazali so mu več tatvin. Colon je objavljal slike, kjer jasno kaže znake tolpe, vendar je dodatne dokaze “skril”, saj jih je objavil tako, da so jih lahko videli le njegovi prijatelji. Policija je pristopila do teh in jih vprašala, če lahko uporabijo njihove profile. K temu so privolili in tudi sodišče je zadevo sevead potrdilo.

7. Carole Cole

Zgodba Facebooka se je morda res začela šele leta 2004, vendar je kot kaže Facebook uporaben tudi za reševanje starejših zločinov. Leta 1980 je takrat 17-letna Carole Cole pobegnila iz zapora za mlade v Texasu. Dolgo jo ni nihče uspel najti, dokler se v kraju Bossier Parish v Lousiani, leta 1981, ni pojavilo truplo, ki je spominjalo na Carole. Vse je kzalao na umor, vendar še vedno ni bilo dovolj dokazov, da je to dejansko truplo Cole-ove. Vse do leta 2015 se primer ni premaknil naprej, dokler Bossier Parish ni postavil Facebook stran “Bossier Doe” za pogrešano dekle. Cilj strani je bil, da se informacije razširijo na državi in dejansko je uspelo.

8. Brower Boys

Verjetno za njih še niste slišali, vendar so bili med letoma 2011 in 2012 zloglasna kriminalna tolpa, odgovorna za številne vlome v okolici in v Brooklynu. V enem primeru je tolpa celo ugrabila žensko in moškega, ju zvezala v stanovanju in spolno zlorabila žensko. Član NYPD, Michael Rodriguez, je ravno v tem času ustvaril “social media” enoto. Ustvaril je lažni Facebook račun in dodal nekaj članov tolpe. Ko je Rodriguez bil enkrat vključen v komunikacijo članov, je lahko spremljal razne objave, kjer so se hvalili o ropih in ostalih napadih. NYPD je aretirala 14 članov tolpe in jih skupno obsodila za kar 102 kriminalnih dejanj.

9. Craig Lynch

Če vam že uspe pobegniti iz zapora, bi verjetno bilo pametno, da se ne izpostavljate, da vas slučajno ne najdejo kajne? Kljub temu pa to ni kar je naredil Craig Lynch, ko mu je uspelo pobegniti iz zapora Hollesley Bay septembra 2009. Lynch je ustvaril Facebook stran in na njej se je začel norčevati iz policije, da ga niso uspeli zadržati in ujeti. S svojimi objavami je dosegel 40.000 sledilcev. Januarja 2010 je bil ponovno aretiran, prislužil pa si je novih 9 let zapora.

10. Ian Lind

Nekega petkovega večera marca 2014, je prebivalec Havajev, Ian Lind, prišel iz trgovine in čakal ga je pravi šok. Stanovanje je bilo uničeno, vrata vidno razdejana, ukradenih pa je bilo za več kot 1.000 dolarjev zlatnine. Dobra novica za Iana je bila, da so kamere delal in takoj se je odločil, da slike in videe objavi na Facebook. V soboto je Lind objavil fotografije, do ponedeljka so si že nabrale kar 76.000 ogledov. V nedeljo zjutraj je klical brat od lopova in Lindu razložil, da je njegov brat odvisnik in družina ni želela, da gre v zapor. Brat je obljubil, da bo našel in vrnil vse kar je bilo ukradeno.


Prijavi napako v članku