Računalništvo, telefonija
Projektorji
Triki in nasveti
07.05.2024 09:45

Deli z drugimi:

Share

Test projektorja Wanbo X5: presenetljiva kakovost za dobro ceno

Za kratek čas sem televizor postavil na rezervno klop in si v spalnici poskušal pričarati domačo kinematografsko izkušnjo. Pomagal sem si s projektorjem Wanbo X5.

Wanbo nam je zdaj že malo bolj znana blagovna znamka. Testirali smo že njihov projektor Wanbo TT, ki smo ga pohvalili, da ponuja kar dostojno izkušnjo za ne preveč denarja. Tudi njihov najnovejši projektor Wanbo X5 deluje na papirju zelo spodobno. A specifikacije povedo le en del zgodbe, pri projektorjih se moraš vedno zanašati na lastne oči, da si dobil tisto, kar oglašujejo.

Glavne specifikacije projektorja Wanbo X5

 • Sistem: Android 9
 • Projekcijska tehnologija: LCD
 • Svetlobni vir: LED
 • Ločljivost: 1920 x 1080
 • Svetilnost: 1100 ANSI lumnov
 • Razmerje projekcije: 1,2 : 1
 • Priključki: HDMI, 2x USB 2.0, 3,5-mm priključek za slušalke
 • Ostrenje: samodejno
 • Velikost projekcije: do 150 palcev
 • Projekcijska razdalja: med 1,3 in 4 metre
 • Pomnilnik: 1 GB RAM, 16 GB ROM
 • Zvočniki: 2x 5 W
 • Dimenzije: 265 x 235 x 119, približno 3 kg
 • Cena: 199 € na Geekbuying z akcijsko kodo NNNWANBOX5

Wanbo X5: za domačo kino izkušnjo je dober

Najprej oblika. Wanbo TT in Wanbo X5 sta dva dokaj različna projektorja, čeprav ponujata zelo podobno kino izkušnjo. Zaradi oblike je Wanbo TT veliko bolj priročen, saj ga lahko brez večjih težav nesem tudi čez domači prag. Še vedno je prevelik za letalsko potovanje, je pa dovolj kompakten, da bi ga lahko vzel s seboj na počitnice v sosednjo državo. Wanbo X5 je poleg njega »velikan«, čeprav tudi on po dimenzijah sodi med razmeroma kompaktne. Zaradi pravokotne oblike je malenkost manj prenosljiv, zavzame tudi več prostora, še vedno bi ga pa rade volje vzel na kratko potovanje, če bi si slučajno na dopustu zaželel dobre kino izkušnje.

Kombinacija bele in zlate barve se mi zdi prefinjena. Ko sem ga postavil v spalnico, se mi ni zdelo, da imam na omarici neko pravokotno navlako, ampak nek dodatek, ki se lepo zlije z ostalim prostorom.

Postopka namestitve pravzaprav ni. Vzameš ga iz škatle, priklopiš v vtičnico in namestiš storitve (Netflix, Disney+, Stremio, Plex …), ki jih potrebuješ za gledanje filmov in serij. Sistem je Android, vendar starejša različica, kar me za zdaj pretirano ne moti. Lahko se zgodi, da bi imel čez nekaj let težave z združljivostjo, da nekatere aplikacije ne bi bile več podprte. Če ne bi hotel, da se takrat na projektorju nabira prah, bi moral kupiti Android TV predvajalnik, ali pa upati, da bo proizvajalec še vedno nudil podporo.

Sistem ni najhitrejši, ni pa tudi motečih zatikanj. Ostrenje slike poteka samodejno. Če premaknemo projektor za nekaj milimetrov, se bo ta nemudoma odzval in prilagodil ostrino. V večini primerov deluje dobro, manjše težave ima, če moramo sliko projicirati iz nenavadnih kotov. Za prilagajanje slike oziroma robov slike je na voljo sistem štirismerne trapezne korekcije, kar pomeni, da lahko ročno popravimo kote, če so ti slučajno postrani ali pa pustimo projektorju, da to stori sam. Zopet sem večinoma to nalogu prepustil kar sistemu. Če boste projektor vedno imeli na enem mestu, potem boste to funkcijo uporabljali zelo poredko.

Svetilnost (1100 ANSI lumnov) je presenetljivo visoka glede na to, da gre za 200 € projektor. Je svetlejši od projektorja Wanbo TT in obenem tudi cenejši. Številka v praksi pomeni, da z njegovo uporabo v domačih prostorih nisem imel težav. Moja spalnica ima zelo malo naravne svetlobe, zato jih tudi nisem pričakoval. Za kratek čas sem ga postavil tudi v dnevni prostor, dvignil žaluzije in bil vseeno pozitivno presenečen nad jasnostjo slike. Ko je v prostor bleščal tisti res najmočnejši opoldanski sonce, se je videlo, da sem dosegel omejitev projektorja. Slika vseeno ni bila pretirano nejasna, brez dvoma bi pa raje spustil žaluzije oziroma ga premaknil v bolj temen prostor.

Ločljivost je 1080p, kar je zame za domačo rabo dovolj. Vsak bi si seveda želel 4K, še posebej za naslednja leta, ko bo 4K vsebina še bolj priljubljena. V tem trenutku je ločljivost zadostna in za ta denar pričakovana. Tudi na splošno se mi je zdela kakovost dobra, ostrina na pričakovanem nivoju, barve tudi kar natančne, čeprav ne pretirano dinamične.

Vgrajena sta dva zvočnika, ki sta za silo dovolj dobra. Priporočal pa bi, da projektor združite z zunanjim zvočnikom. Med delovanjem je nekaj hrupa (v povprečju 40 decibelov), ni me pa motilo med gledanjem. Na spodnji strani je majhno stojalo za prilagajanje višine projektorja, kar pa zadošča le za nekaj centimetrov. Za doseganje prave višine sem si moral pomagati s knjigami.

V tem razredu dober projektor

Iskal sem napravo, ki bi mi pomagala popestriti domačo filmsko izkušnjo in sem jo tudi našel za zelo privlačno ceno. Všeč mi je njegova estetika, solidna ločljivost, dobra funkcionalnost in samodejni sistemi, ki večino nalog (ostrenje, prilagajanje slike) opravijo namesto mene. Pogrešam bolj dodelano rešitev za prilagajanje višine projekcije, novejši sistem, morda višjo ločljivost in bolj ustrojene zvočnike.

Projektor Wanbo X5 je na voljo na spletni strani Geekbuying za 199 € z akcijsko kodo NNNWANBOX5.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Geekbuying.
Vas zanima več iz te teme?
prenosni projektorji mini projektorji


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več