Računalništvo, telefonija
VR
Igre
20.09.2023 10:15

Deli z drugimi:

Share

So Meta Quest 2 še vedno najboljša VR očala? Kje v Sloveniji najti dobro ponudbo VR očal?

Le redki produkti se lahko obdržijo na vrhu tri leta po svojem izidu. A očitno so VR očala Meta Quest 2 (prej Oculus Quest 2) še vedno najbolj priljubljena izbira med navdušenci navidezne resničnosti.

Meta Quest 2 so izšla leta 2020. Po treh letih bi marsikdo pričakoval, da bo starost pokazala svoje zobe, vendar temu ni tako. Vsaj ne v celoti. Res je, da Meta Quest 2 ne predstavljajo vrhunec tehnologije navidezne resničnosti. Tega niso storila niti ob svojem izidu. Jim je pa uspel drugačen, bolj pomemben podvig.

Imela so in še vedno imajo izredno dostopno ceno v kombinaciji z dobro, a ne najboljšo strojno opremo. Po vseh razpoložljivih podatkih je bilo jasno, da Meta izgublja denar z vsako prodajo, a jim je na ta način uspelo razdeliti VR očala v roke širše javnosti. Del stroškov so si povrnili s prodajo iger in naročninami razvijalcem. V njihov prid govori tudi najbolj bogata zbirka iger in aplikacij, saj imajo uporabniki dostop tako do platforme Steam kot trgovine Oculus.

Brezžična raba in možnost povezave (prek kabla ali brezžično) z računalnikom pa dodata še zadnjo piko na i. Meta je očitno našla zmagovalni recept, saj so si v določenem trenutku lastili celo 90 % trga navidezne resničnosti.

Tisti, ki bi radi z obema nogama in rokama vstopili v navidezno resničnost, je Meta Quest 2 trenutno cenovno najbolj prijazna odločitev. Tudi strojna plat je za večino uporabnikov še vedno več kot dovolj dobra.

Če pa iščete VR očala za poslovno okolje in proračun ni ovira, imate kar nekaj dobrih alternativ: Microsoft HoloLens 2, HTC Vive Pro 2, PICO 4 Enterprise in podobno. Vsa omenjena očala lahko v Sloveniji najdete v trgovini www.eigre.si.

Meta Quest 2 – kakšna virtualna izkušnja vas čaka za dobrih 400 €?

Ko boste prvič nadeli VR očala Meta Quest 2, boste sprva podcenjevali možnost brezžične rabe. Večino očal za navidezno resničnost potrebuje kabelsko povezavo in nekatere tudi uporabo senzorjev. V vsakem primeru boste potrebovali namenski prostor (lahko tudi zunaj) za najboljšo uporabniško izkušnjo, vendar imate z očali Quest 2 veliko več svobode.

Slaba stran je, da boste z enim polnjenjem lahko igrali do tri ure, potem si boste morali vzeti počitek. To pa niti ni večja pomanjkljivost. Le redki bodo uspeli igrati več kot eno uro zapored. Igranje VR iger je lahko fizično naporno, kar mnogi sprva ne pričakujejo. In na začetku se je potrebno še dodatno privaditi na tuj občutek, da je naše telo v realnem svetu, premikamo pa se v virtualnem.

Vgrajen je procesor Snapdragon XR2 v kombinaciji s 6 GB sistemskega pomnilnika (RAM) in LCD lečami ločljivosti 1832 x 1920. Presenetljivo je po treh letih to še vedno dovolj za igranje nekaterih najboljših VR iger. Če imate doma dokaj zmogljiv računalnik, priporočamo, da ga povežete z VR očali in zaženete igro Half-Life: Alyx. Za mnoge je to najboljša VR igra in dokaz, kaj vse zmore navidezna resničnost v rokah strastnih razvijalcev.

Preizkusite se lahko še v streljačini SuperHot, kot pilot v simulaciji Microsoft Flight Simulator ali pa v roke vzemite svetlobni meč in se zoperstavite Star Wars zlikovcu Darth Vader.

Na voljo je ogromno iger. Našteli smo jih le nekaj. Trgovini SteamVR in Oculus skrivata še marsikateri dragulj, ki ga niti mi še nismo odkrili. Če ste strasten oboževalec iger, boste po vsej verjetnosti zelo hitro napolnili notranji pogon, zato je smotrno, da vzamete različico z 256 GB prostora. Kasnejše nadgrajevanje prostora ni mogoče.

Kaj pa ostala VR očala?

Meta seveda ni edina ponudnica navidezne resničnosti. Zgoraj smo že izpostavili nekaj VR očal za bolj poslovno rabo. Za domačo rabo so dobre alternative še:

  • PICO 4, ki imajo boljšo ločljivost in večjo baterijo, vendar slabšo selekcijo iger.
  • PSVR2 so najnovejša Sonyjeva očala, ki imajo podobno kot PICO 4 omejeno izbiro iger, vendar verjamemo, da se bo zbirka v naslednjih letih obogatila.

Meta ima za konec septembra napovedan dogodek, na katerem bodo predstavili novo generacijo VR očal Meta Quest 3. Evropska cena za zdaj še ni znana, bodo pa kmalu po izidu na voljo v trgovini www.eigre.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
VR igre Oculus Quest 2 VR očala Meta

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONCERN ENA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri KONCERN ENA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

KONCERN ENA_logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONCERN ENA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več