Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
28.03.2024 09:00

Deli z drugimi:

Share

Varno shranjevanje kriptovalut: denarnice, varnostni ključi in dodatki

Ne rabimo posebej omenjati, da so kriptovalute zopet vroča tema, kar se lahko zahvalimo rekordni vrednosti Bitcoina.

Investitorji, ki ste ves čas verjeli v kriptovalute oziroma aktivno vlagate v digitalne valute, se zavedate, da kljub temu, da v ozadju stoji tehnologija blockchain, potrebujete rešitev za varno shranjevanje kriptovalut. To so lahko posebne strojne denarnice, ledgerji oziroma USB ključi, kapsule, jeklene ploščice, varnostni ključi in podobne naprave.

Katero rešitev izbrati?

Topla ali hladna kripto denarnica?

Topla denarnica, ki je stalno povezana z internetom, ponuja hitro in enostavno upravljanje s sredstvi. Primerna je za trgovanje in plačila v realnem času, a prav ta stalna povezava povečuje tveganje za varnostne vdore.

Hladna denarnica pa nasprotuje internetni povezavi, zato je nepremagljiva ovira za kibernetske hekerje. Edini tveganji za izgubo dostopa do vašega kripto premoženja, je fizična kraja oziroma izguba naprave in poškodba.

Strojne denarnice in ledgerji med najbolj priljubljenimi

Strojne denarnice, kot sta Ledger Nano S in Trezor Model T, so fizične naprave, ki shranjujejo uporabnikove zasebne ključe v varnem čipu, izoliranem od interneta. Ta izolacija preprečuje vsakršen dostop do ključev preko spletnih vektorjev napadov, kot so phishing, malware ali napadi oddaljenega dostopa.

Vsaka transakcija zahteva fizično potrditev na napravi, kar pomeni, da bi morali biti hekerji fizično prisotni, da bi lahko dostopali do vaših sredstev. V primeru izgube ali poškodbe naprave omogočajo obnovitvene fraze, običajno sestavljene iz 12 do 24 besed, popolno obnovitev sredstev na novi napravi. Sodobne strojne denarnice podpirajo stotine različnih kriptovalut, kar omogoča uporabnikom, da na eni napravi varno shranjujejo različna digitalna sredstva.

Kapsule za varnostne ključe zagotavljajo dodatno zaščito pred poškodbami in nepooblaščenim dostopom, hkrati pa omogočajo enostaven dostop do ključev, ko jih potrebujete. Zaščitni ovitki za strojne denarnice so še ena pomembna komponenta varnega shranjevanja kriptovalut. Ti ovitki ščitijo vaše strojne denarnice pred poškodbami, izgubo ali krajo, hkrati pa ohranjajo njihovo funkcionalnost in varnost.

Tovrstnih rešitev je veliko. Najdete jih lahko na spletni strani https://eigre.si. Če potrebujete pomoč pri izbiri, vam je na voljo ekipa strokovnjakov, ki vam bo pomagala izbrati za vas najboljšo rešitev.

Varovanje kriptovalut pa ni zgolj vprašanje izbire prave denarnice. Gre za celovit pristop, ki vključuje razumevanje tehnologije, uporabo naprednih varnostnih orodij in nenehno izobraževanje o najboljših praksah. S pravilnim načrtom in orodji lahko zagotovite, da bo vaše digitalno bogastvo varno danes in v prihodnosti.

Naslovna slika: Image by freepik


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Bitcoin kriptovalute kripto denarnice

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONCERN ENA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri KONCERN ENA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

KONCERN ENA_logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONCERN ENA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več