Avtomoto
03.05.2024 12:00
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tesla opušča več projektov

Teslini ambiciozni načrti za izdelavo podvozja svojih vozil v enem samem kosu, proces, znan kot t. i. proces »gigacasting«, so bili po poročanju Reutersa začasno ukinjeni. To je še en znak, da se podjetje umika od nekaterih svojih naznanjenih načrtov, saj se trudi prilagoditi slabši prodaji in manjšemu dobičku.

Proizvajalci avtomobilov običajno sestavijo podvozje iz več sto posameznih delov. Toda Tesla je bila vodilna pri uporabi ogromnih stiskalnic za tlačno ulivanje velikih delov s ciljem, da bi sčasoma proizvedla celotno podvozje v enem kosu. Cilj je bil poenostaviti postopek in hkrati dramatično zmanjšati stroške proizvodnje.

Tesla je prav tako promovirala unikaten proizvodni proces, v katerem se nekateri deli sestavljajo v namenskih prostorih tovarne in nato na koncu v celoto, kar bi pospešilo proizvodnjo avtomobilov in hkrati prepolovilo stroške.

Zdaj pa se je podjetje domnevno vrnilo k proizvodnemu procesu, ki ga uporablja za svoje avtomobile Model Y in vozila Cybertruck, pri katerih je podvozje sestavljeno iz treh delov.

Manj spodbudna novica je le še ena v daljšem nizu, ki ga lahko spremljamo v letošnjem letu. Na začetku leta je Musk opozoril na počasnejšo prodajo zaradi vse večje konkurence v ZDA in na Kitajskem, ki sta za Teslo glavna trga. Od takrat je podjetje odpustilo več kot 10 odstotkov svoje globalne delovne sile, izgubilo več najvišjih vodstvenih delavcev in poročalo o slabšem dobičku.

Veliko upanja so pri Tesli polagali na prihajajoče cenovno dostopno električno vozilo Model 2, ki naj bi domnevno stalo samo 25.000 ameriških dolarjev. Toda tudi ta projekt naj bi za zdaj ukinili in se v celoti posvetili proizvodnji avtonomnega robotaxija.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Tesla


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več