Računalništvo, telefonija
27.04.2018 07:45

Deli z drugimi:

Share

Western Digital presenetil s kar 14TB diskom!

Prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj!
Prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj!

V današnjem času prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj, ta na pogonih Solid State pa še vedno narašča prepočasi, da bi lahko zadovoljil potrebe najzahtevnejših. Zaradi tega vodilni proizvajalci trdih diskov kot po tekočem traku pripravljajo vedno bolj zmogljive izdelke. Tokrat so prijetno presenetili inženirji podjetja Western Digital, saj so najavili razpoložljivost novega trdega diska Ultrastar DC HC530, na katerega lahko brez težav shranimo za kar 14 terabajtov podatkov.

Trdi disk Western Digital Ultrastar DC HC530 je na voljo tako s podatkovnim vmesnikom SAS kot SATA, temelji pa na osnovi tehnologije HelioSeal. To pomeni, da je neprodušno zaprt in polnjen s helijem ter je vsaj po zagotovilih računalniškega giganta odpornejši na zunanjo temperaturo, manjša je poraba električne energije (do polovice v stanju pripravljenosti), manjše je segrevanje (za okoli pet stopinj) in daljša je življenjska doba. Plin helij (kemični element brez barve, vonja in okusa, iz skupine žlahtnih plinov) je namreč pri enakih pogojih sedemkrat redkejši od zraka, kar posledično pripomore k manjšemu notranjemu trenju sicer relativno občutljivih komponent trdega diska.

Visoko kapaciteto pri trdem disku Ultrastar DC HC530 je inženirjem podjetja Western Digital uspelo doseči z uporabo še dodatno izpopolnjene tehnologije PMR (Perpendicular Magnetic Recording), ki se uporablja tudi za izdelavo klasičnih trdih diskov. To posledično pomeni, da bo novost nekoliko cenejša v primerjavi z obstoječimi rešitvami. Novi trdi disk Western Digital Ultrastar DC HC530 bo seveda namenjen predvsem podatkovnim centrom, če pa bo maloprodajna cena primerna verjamemo, da se bo zanj odločil tudi marsikateri zahteven računalničar.


Prijavi napako v članku