Računalništvo, telefonija
10.04.2017 06:19

Deli z drugimi:

Share

Računalniki Mac vse pogostejša tarča škodljive programske opreme

V lanske letu je bila 460 tisoč zlonamernih kod usmerjenih na operacijski sistem osebnih računalnikov Mac.
V lanske letu je bila 460 tisoč zlonamernih kod usmerjenih na operacijski sistem osebnih računalnikov Mac.

Številne raziskave v začetku letošnjega leta so pokazale, da se je kar precejšen del uporabnikov Applovih osebnih računalnikov vendarle zbudil, saj so na osebne računalnike že namestili kakovostne protivirusne rešitve. Brezskrbni časi so zanje namreč že zdavnaj mimo, saj je operacijski sistem MacOS zaradi priljubljenost vse bolj zanimiv za nepridiprave. To dokazuje tudi nedavna raziskava, ki so jo pred objavili strokovnjaki priznanega varnostnega podjetja McAfee Labs.

Varnostni strokovnjaki podjetja McAfee Labs so namreč v letu 2016 zabeležili kar 744 odstotkov več zlonamerne programske opreme za računalniške sisteme Mac kot v primerjavi z letom 2015. Večina zlonamerne kode je povezana z vsiljenim oglaševanjem, kar pomeni, da so za uporabnike bolj kot ne zgolj moteči. Med njimi pa je bilo tudi nekaj takih, ki so nepridipravom omogočili dostop do Applovega operacijskega sistema in s tem popoln nadzor nad računalniškim sistemom.

Pri tem velja še omeniti, da je podjetje McAfee Labs v lanskem letu skupno odkril 630 milijonov napadov s škodljivimi programskimi kodami, od tega jih je bil 460 tisoč usmerjenih na operacijski sistem osebnih računalnikov Mac. Zaradi tega vsem uporabnikom osebnih računalnikov Apple priporočamo namestitev kakovostne protivirusne rešitve, neprestano posodabljanje operacijskega sistema in nameščanje izključno legalne programske opreme oziroma programov iz zaupanja vrednih spletnih virov, saj v nasprotnem primeru lahko sledi okužba.


Prijavi napako v članku