Računalništvo, telefonija
15.07.2016 08:14

Deli z drugimi:

Share

Preverite katere mentalne motnje vam povzroča hudobni internet

Preverite katere mentalne motnje vam povzroča hudobni internet
Preverite katere mentalne motnje vam povzroča hudobni internet

Če je še v začetku tega tisočletja bila odvisnost od interneta stvar posmeha, dandanes to zagotovo postaja resen problem. David McCandless, britanski avtor, novinar in bloger, je dokumentiral mentalna stanja povezana z dobo vseprisotnosti interneta.

1. “Digitalna ločitev” (ang. Devorce) – Par, ki je v bolj ali manj intimnem odnosu, živi svoja posamezna/osebna življenja paralelno na svojih digitalnih napravah. “Vsakič ko leživa v postelji oba tipkava ali na tablicah, ali telefonih, si celo pošiljava osebna sporočila preko naprav, namesto pogovora v živo. Mislim, da sva v fazi digitane ločitve”. Izraz “devorce” izhaja iz besed “device” (naprava) in “divorce” (ločitev).


2. Motnja spletne identitete – Premostitev percepcije o samem sebi oz. o lastni identiteti na virtualno raven. Gre za ko-lokacijo identitete v neko “on-line” osebnost. Posledica te motnje je povečana ranljivost dejanske, fizične identitete v normalnem, fizičnem svetu. Žaljivke na račun virtualne identitete so dojete kot resnične žaljivke, kar vodi v pomanjkanje samozavesti in občutek izpostavljenosti.


3. Info-odvisnost – Mentalna in emocionalna odvisnost od nenehnega informiranja ter toka informacij/dražljajev. Info-odvisnost je pogosto prisotna pri ljudeh, ki se izogibajo “običajnemu življenju”, vsakdanjim rutinam, počasnemu tempu življenja itd.


4. Depresija obvestil – Občutek neučakanosti, skrbi in pričakovanja v času med neko objavo (najpogosteje na družbenih omrežjih) in prvimi “všečki”, komentarji in odzivi na objavo. “Pred pol ure sem objavil vrhunsko sliko na Instagram in imam le 33 všečkov! Je kdo umrl? Upam, da dobim še vsaj kak komentar”. Takšni in podobni odzivi so zelo resni psihološki pojavi, ki lahko vodijo v motnjo spletne identitete.

Zgoraj opisana so zgolj 4 stanja, na tej povezavi pa lahko sami preverite koliko in katere mentalne motnje povezane z internetom tudi sami posedujete.


Prijavi napako v članku