Digitalizacija
26.08.2021 12:00

Deli z drugimi:

Share

Kdo so etični hekerji in kako vas varujejo pred kibernetskimi napadalci?

Pogostost kibernetskih napadov se iz leta v leto povečuje, saj se istočasno povečuje tudi število uporabnikov in aplikacij. Posledice uspešnega kibernetskega napada lahko vodijo do velikega finančnega izpada in dolgotrajnega izpada dela.
Penetracijski test vam omogoča, da pravočasno odkrijete ranljivosti v sistemu in tako preprečite morebiten kibernetski napad.
Penetracijski test vam omogoča, da pravočasno odkrijete ranljivosti v sistemu in tako preprečite morebiten kibernetski napad.

Podjetja se vse bolj osredotočajo na digitalizacijo svojih poslovnih procesov. Med samo transformacijo se veliko pozornosti posveča povečani storilnosti z novimi tehnologijami, premalo pa varnostnim tveganjem, katerim so izpostavljena podjetja. Največje tveganje za podjetja so hekerji, ki iščejo ranljivosti v vaši IT infrastrukturi. Zato je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da podjetja izvajajo neprestane varnostne preglede ranljivosti računalniških sistemov in penetracijske teste, s katerimi lahko predčasno opazijo pomanjkljivosti in poskrbijo, da so sistemi za kibernetsko varnost pravilno konfigurirani.

Nikoli ne moremo zagotoviti popolne varnosti računalniških sistemov. Če želite zmanjšati tveganje varnostnega incidenta, morate biti sposobni preprečiti, odkriti, se pravilno odzvati in okrevati ob tovrstnih napadih.

Kaj je penetracijski test?

Penetracijski test, pentest ali etični heking je oblika podajanja ocene varnosti, ki preizkuša računalniške sisteme, omrežja ali programsko opremo, da bi našla varnostne ranljivosti, ki bi jih lahko izkoristili napadalci. Obseg penetracijskega testiranja se razlikuje glede na zahteve naročnika. Lahko gre za preprost enkratni test spletnih aplikacij ali pa za celovito testiranje celotnega poslovnega omrežja. V vsakem primeru pa penetracijske teste izvajajo etični hekerji, kar pomeni, da za tovrstne teste potrebujete specializirano podjetje, kot je podjetje ISF Team.

penetracijski-test-isf-team

Zakaj so penetracijski testi tako pomembni?

Predstavljajte si, da se lahko postavite v kožo kibernetskega napadalca in vaše podjetje gledate z njegove perspektive. Njegovo znanje oziroma njegove metode lahko uporabite sebi v prid. Zato potrebujete etične hekerje in penteste. Namesto da čakate, da napadalec izrabi ranljivosti v vašem sistemu, lahko sami preventivno simulirate napad in odkrijete morebitne pomanjkljivosti. Med oceno tveganja boste dobili tudi vpogled v regularnost vaših sistemov z zakonodajo in predpisi.

Ker gre za poseg v zaupne sisteme in podatke, se morata pred začetkom testa naročnik in izvajalec uskladiti ter potrditi pogoje izvajanje testa. Določi se okvir vdora, dovoljene metode testiranja in vdiranja, cilje testiranja in nosilce odgovornosti. Naročnik mora prav tako izdati dovoljenje za vdor. Cilj vsakega pentesta je preveriti zaščitne ukrepe in nadzor informacijskega sistema. Nove tehnologije in kompleksnost sodobnih informacijskih sistemov samo še povečujejo obseg in možne vidike, ki jih je potrebno zajeti v testiranje.

Kaj pa protivirusna oprema, požarni zidovi in podobno? To ni dovolj za zaščito računalnika? Kot že rečeno, nemogoče je zagotoviti neprebojno zaščito, saj se tehnologija in posledično napadalci stalno spreminjajo. Požarni zidovi in podobne varnostne zaščite ne zaščitijo vseh spektrov IT infrastrukture. Na primer požarni zid zagotavlja zaščito na omrežnem nivoju, ne more pa zaščititi identitete, ki je vedno na udaru napadalcev. S pridobitvijo veljavne identitete lahko napadalec dostopa do številnih sistemov. Zato je penetracijski test tako pomemben, saj temeljito preveri vsako aplikacijo, vsak računalnik in strežnik v omrežju za morebitne ranljivosti.

penetracijski-test-isf-team-1

Kako poteka pentest?

Strokovnjaki za kibernetsko varnost podjetja ISF Team penteste izvajajo po fazah, kar jim omogoča lažje obvladovanje in pregled nad celotnim procesom:

  • Prepoznavanje – faza zbiranja informacij o napadenem sistemu.
  • Odkrivanje – tester uporabi orodja za skeniranje in odkrivanje ranljivosti, s katerimi želi pridobiti čim več informacij o potencialnih tarčah ter možnih ranljivostih.
  • Analiza – tester analizira zbrane informacije in načrtuje vdor v sistem.
  • Poskus vdora – faza napada oziroma testiranja. Celoten poskus vdora poteka skrbno in na način, da se prepreči izguba podatkov ali nedelovanje sistemov.
  • Končna analiza – tester pripravi spisek izvedenih testov, njihovo uspešnost in stopnjo ranljivosti. Ravno tako pripravi priporočila za odpravo odkritih ranljivosti.

Zaupajte varnost vašega podjetja strokovnjakom ISF Team. Več o penetracijskem testu in ostalih varnostnih ukrepih na njihovi spletni strani isf.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ISF TEAM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ISF TEAM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

ISF Team logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ISF TEAM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

INTERA d.o.o.

Osojnikova cesta 3, 2250 Ptuj, Tel: 05 908 99 93
Podjetje Intera razvija slovenski sistem Intrix , namenjen prodaji, CRM (upravljanje odnosov s strankami), vodenju projektov, servisu in marketingu. Glavna prednost sistema je prilagodljivost ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več