Programska in razvojna orodja
22.06.2021 13:05
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako se zoperstaviti kibernetskemu kriminalu?

Neustavljiv napredek sodobne tehnologije je na veliko pozitivnih načinov spremenil poslovno in zasebno življenje. Ampak ta isti tehnološki preboj je zlonamernim akterjem omogočil dostop do novih tehnik, s katerimi prežijo na uporabniške podatke.
Varnostni pregled sistema in strokovno svetovanje vam lahko pomagata do celovitega varnostnega sistema.
Varnostni pregled sistema in strokovno svetovanje vam lahko pomagata do celovitega varnostnega sistema.

Področje kibernetske varnosti je za podjetja vse bolj zapletena in resna problematika. V dobi, ko internet stvari (IoT) ni več le tehnološka fantazija, temveč resničnost, število ranljivosti in groženj, s katerimi se soočajo podjetja, še naprej strmo narašča. Večina kritičnih procesov in aplikacij se danes izvaja prek interneta, zato podjetja nimajo možnosti, da bi se enostavno oddaljila od spletnega sveta kot sredstvo za zaščito pred kibernetskimi napadi. Podjetja imajo odgovornost do svojih zaposlenih, strank in partnerjev, da zaščitijo njihove osebne podatke. Dodajanje kopice novih varnostnih funkcij običajno ni rešitev, saj se lahko pojavijo težave z združljivostjo in posledično dodatne varnostne pomanjkljivosti.

Kakršna koli rešitev bo zahtevala veliko sredstev in časa, ki si jih večina manjših ali srednje velikih podjetij težko privošči. V veliko primerih njihov IT oddelek deluje v okrnjeni obliki ali pa niti ne obstaja. Kljub temu se morajo podjetja problema lotiti resno in strokovno. Tukaj vam lahko pomagajo podjetja, specializirana za kibernetsko varnost, kot je to slovensko podjetje ISF Team, ki z visoko usposobljeno ekipo skrbi za varnost tako manjših kot tudi mednarodnih organizacij.

Identificirajte ranljive točke

Dejali smo, da dodajanje novih varnostnih funkcij pogosto ni ustrezna rešitev. Kako torej izboljšati varnostni sistem? Ekipa ISF Team strokovnjakov se varnostnega vprašanja loti sistematično in po korakih. Najprej opravijo varnostni pregled omrežja, kjer odkrijejo najbolj ranljive točke v sistemu. Lahko se zgodi, da imate glede na obseg vašega podjetja zadostno zaščito, ki pa potrebuje nekaj dopolnitev oziroma izboljšav. Na drugi strani pa lahko varnostni pregled odkrije kritične pomanjkljivosti, za katere je potrebna celotna prenova varnostne infrastrukture. Na podlagi zbranih podatkov in analize vam lahko predlagajo ustrezne rešitve, bodisi v obliki ustrezne programske opreme bodisi v obliki izobraževanja zaposlenih.

Prisluhnite strokovnjakom, ki bodo z vami delili dragocene izkušnje s področja kibernetskega kriminala.

Za uspeh vdorov je pogosto kriva človeška napaka oziroma naivnost uporabnikov. Spletni napadalci so vešči v psiholoških trikih, ki jih uspešno uporabljajo s pomočjo phishing napadov. Prežijo na neizkušenost, nepodkovanost in radovednost uporabnikov. S pomočjo socialnega inženiringa je njihova stopnja uspešnosti alarmantna, zato je izobraževanje zaposlenih ključnega pomena. Tudi tukaj je potrebno paziti na neposlušnost zaposlenih. Če želite, da se zaposleni zavedajo resnosti varnostnih groženj, potem izobraževanje zaupajte strokovno podkovanim osebam. Dejstvo je, da so zaposleni bolj dovzetni do sprememb, če slišijo strokovna mnenja, ki imajo večjo težo kot nasveti oddelčnih vodjev. IT strokovnjaki z dolgoletnimi izkušnjami vam bodo svetovali, na kaj morate biti pozorni, ko ste povezani na medmrežje.

Simulacija napada

Po varnostnem pregledu in izobraževanju zaposlenih je naslednji korak preizkus varnostnega sistema in znanja uporabnikov. S simulacijo napadov lahko ekipa ISF Teama preizkusi ozaveščenost zaposlenih in njihovo odpornost na phishing napade. Hkrati pridobijo tudi dragocene podatke o pomanjkljivostih in slabostih vašega IT varnostnega sistema. Simulacija poteka prikrito, torej se uporabniki ne zavedajo, da so na preizkušnji. S tem posnemajo realne scenarije in opazujejo, kateri uporabniki so najbolj dovzetni za napade in katere tehnike so najbolj uspešne.

Priprava varnostnega načrta

Iz pridobljenih podatkov ekipa ISF Teama pripravi varnostno analizo in načrt odprave varnostnih pomanjkljivosti. Pri simulaciji napadov uporabijo sledilnik, ki jim pri analizi pomaga odkriti področja, kjer so se uporabniki najslabše izkazali. Z varnostnim načrtom boste dobili vpogled v rešitve za krpanje lukenj v IT infrastrukturi in znanju vaših zaposlenih.

Več o varnostnih rešitvah podjetja ISF Team in kako izboljšati varnostno inteligenco zaposlenih na spletni strani isf.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ISF TEAM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ISF TEAM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

ISF Team logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ISF TEAM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več