Računalništvo, telefonija
19.05.2008 09:03

Deli z drugimi:

Share

Microsoft in Evropska agencija za okolje

Microsoft in Evropska agencija za okolja (European Environmental Agency – EEA) sta najavila petletno zavezništvo, v okviru katerega bosta razvila vodilni spletni portal, prek katerega bodo 500 milijonom državljanom Evropske unije dostopne informacije o okolju. Zavezništvo z Microsoftom je med prvimi koraki agencije EEA pri uresničevanju širše vizije in strategije ustanovitve globalnega observatorija za okoljske spremembe. Observatorij bo stalno dostopen vir informacij za strokovnjake, oblikovalce politike in posameznike, obenem pa bo državljanom omogočal, da sami dodajajo podatke. Na ta način bo portal zagotavljal podrobno in stalno osveženo sliko okoljskih pogojev v celotni Evropi.

Zanesljive in pravočasne informacije so ključnega pomena za sprejemanje pravih osebnih odločitev in odločitev glede okoljske politike, povezanih z okoljskimi pogoji in bojem proti podnebnim spremembam. Observatorij pa ne bo le izboljšal razpoložljivosti in pregleda nad podatki, temveč bo izboljšal tudi postopek zbiranja podatkov, saj bo državljanom in nevladnim organizacijam omogočil, da igrajo pomembnejšo vlogo pri zbiranju okoljskih informacij po vsej celini. Prav tako se lahko portal razširi z vključevanjem satelitskih posnetkov, ki so potrebni za urgentne službe pomoči ter druge okoljske projekte. Microsoft bo v okviru zavezništva zagotovil razvijalske storitve, s katerimi bo agenciji EEA pomagal razširiti obseg podatkov na pomembne okoljske dejavnike, kot so zrak, ozon in kakovost vode.

Trajnostno ohranjanje okolja je dologoročna Microsoftova zaveza in vključuje sodelovanje s skupinami, ki imajo globalno videnje okolja in doseg, kar vključuje tudi agencijo EEA. Observatorij bo pomagal pri uresničevanju te zaveze za izboljševanje družbenih in okoljskih pogojev v Evropi in spodbujanje odgovornih okoljskih praks v različnih industrijskih panogah in regijah.

Agencija EEA in Microsoft razvijata internetni portal, ki bo zagotavljal dostop do informacij glede na izbrano lokacijo in omogočal iskanje z uporabo kriterijev, ki jih posredujejo lokalne agencije za spremljanje okolja. Podatki bodo osveženi v realnem času in celovito. Prav tako bodo lahko uporabniki dostopali do informacij prek storitev Windows Live in MSN.

“Microsoft stalno išče nove načine za reševanje okoljskih izzivov prek tehnologije, inovacij in globalnih partnerstev. Naše sodelovanje z Evropsko agencijo za okolje je primer teh naših prizadevanj.” je povedal Rob Bernard, vodja okoljske strategije v podjetju Microsoft. “Prepričani smo, da bo kombinacija informacij v realnem času, ki prihajajo iz omrežja tipal, v povezavi z možnostmi analitike in vizualizacije, ki jih nudi programska oprema, agenciji EEA zagotovila boljše razumevanje okolja. Ponosni smo, da lahko z Evropsko agencijo za okolje sodelujemo pri globalnih okoljskih prizadevanjih.”

Zavezništvo med agencijo EEA in Microsoftom je del širših prizadevanj, s katerimi bodo evropskim državljanom zagotovljene osvežene informacije o okolju, kar jim omogoča, da se pravilno odzovejo na različne okoljske izzive.


Prijavi napako v članku