Računalništvo, telefonija
07.09.2016 14:06
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako nam tehnologija kampiranja pričara vzdušje doma v naravi?

Kako nam tehnologija kampiranja pričara vzdušje doma v naravi?
Kako nam tehnologija kampiranja pričara vzdušje doma v naravi?

Še ne dolgo nazaj je veljalo, da se ljudje odločajo za taborjenje in kampiranje iz enega samega razloga – odklop! Odklop od vsakdanjega življenja, odklop od tehnologije in odklop od skrbi. Kar lahko vidimo danes je ravno nasprotje, saj številni turisti spadajo v kategorijo “modernega kampiranja”, ki temelji na zanimivih napravah, katerih glavni cilj je izboljšati celotno izkušnjo kampiranja. Torej kako se je koncept kampiranja skozi zgodovino razvijal in kako je ob tem napredovala tehnologija? Martin Hogue, strokovnjak in profesor na College of Environmental Science and Forestry v New Yorku trdi, da je kampiranje doživelo največji preskok in preobrazbo z enim revolucionarnim produktom tehnologije – AVTOMOBILOM.

Na začetku celotne zgodbe je veljalo, da zgolj tisti najpremožnejši imajo pogoje za kampiranje. Najeli so si pomočnike, ki so za njih kuhali, jih prepeljali na mesto kampiranja, gradili šotore in dejansko skrbeli, da so “turisti” v resnici zgolj uživali v kampiranju. S pojavom avtomobila pa je kampiranje postalo dostopno vsem, kar hitro pa se je zače razvoj naprav, ki so lajšale življenje v divjini – viseča mreža, razne zložljive mizice in na kocu avtodomi in prikolice. Nikomur ni bilo potrebno z mačeto posekati polovico gozda in postaviti kamp, vse je bilo predpripravljeno, umivalnice, tuši, kopalnice, vse.

Zdaj, po dolgih desetletjih kampiranja, imamo ljudje popolnoma drugačne zahteve. Res je, da avtomobil ostaja ključni element, potem za nekatere morda avtodom/prikolica, vendar bolj kot karkoli drugega, danes potrebujemo našo elektroniko – kar pa se proizvajalci naprav dobro zavedajo. Nahrbtniki podjetij kot je Goal Zero, z vgrajenimi sončnimi celicami za polnjenje naprav, potem šotori kot je Big Agnes Krumholtz UL2 mtnGLO, ki ima vgrajene LED luči in sončne celice, ki te luči polnijo. Ta šotor med drugim premore tudi solarni ventilator in veliko svetilko. BioLite’s CampStove je recimo štedilnik posebej prilagojen za kampiranje, ki polni telefon preko energije, ki jo producira ogenj s katerim kuhamo. To pa še zdaleč ni vse, saj številna podjetja razvijajo polnilce, ki uporabljajo vodo za proizvodnjo energije.

Moderno kampiranje je dizajnirano tako, da udeležence obdaja z občutkom sproščenosti v nekem zunanjem svetu preko tehnologije, ki omogoča, da smo povezani ne glede na lokacijo. Smo nekje zunaj, daleč stran, vendar vseskozi blizu prijateljem ali družini v nujnih primerih recimo. Smo v naravi, vendar smo hrakti oddaljeni od nje. Kam bo razvoj kampiranja obrnil svoja jadra v prihodnosti? Je morda prihodnost VR? Bomo kmalu zgolj sedeli na kavču in preko virtualne resničnosti uživali v naravi? Pustimo se presenetiti.

V spodnjem videu portala “TheVerge” si oglejte kako je potekal razvoj kampiranja, hkrati pa bodite pozorni na zgoraj predstavljene naprave, ki so v videu prikazane v praksi.


Prijavi napako v članku