Računalništvo, telefonija
19.02.2018 06:37

Deli z drugimi:

Share

Facebook zaradi zlorabe podatkov nabira kazni kot za stavo!

Facebook izumil lastno enoto za čas
Facebook izumil lastno enoto za čas

Pred kratkim smo poročali o tem, da so nemške oblasti Facebook in Marka Zuckerberga obtožile, da izkoriščajo prevladujoči položaj in nezakonito zbirajo in uporabljajo osebne podatke uporabnikov njihovega družbenega omrežja (http://bit.ly/Facebook-Nemčija). Nemške sodne oblasti do v njihovi obrazložitvi pojasnile, da je največja družbena mreža na svetu dalj časa nezakonito zbirala uporabniške podatke in to počne še danes. Poleg neugodne odločitve nemškega sodišča pa je podjetje Facebook zaradi kršitve zasebnosti uporabnikov doletela še ena kazen in sicer v Belgiji.

Belgijsko sodišče je podjetju Facebook zaradi zlorabe podatkov uporabnikov dosodilo globo v višini 250 tisoč evrov na dan oziroma do največ 100 milijonov evrov enotne kazni. Največje družbeno omrežje si je kazen prislužilo na račun nezakonitega zbiranja podatkov zunaj uradne spletne strani in sicer preko gumba »Facebook Share«. Poleg denarne globe je belgijsko sodišče še odločilo, da mora Facebook tudi izbrisati vse podatke belgijskih uporabnikov, zbranih na ta način.

Tako nemška kot belgijska sodna oblast podjetje Facebook kritizira, da svoje uporabnike ne pravilno obvešča o načinu zbiranja njihovih osebnih in zasebnih podatkov ter to pogosto počne brez njihove vednosti. Pri podjetju Facebook so na srečo sodbo sprejeli in zagotovili, da se bodo povsem prilagodili novi zakonodaji in predpisom. Za zagotovitev slednjega bodo dejansko uporabne samodejno izključili iz procesa zbiranja podatkov nato pa bodo od njih pridobili izrecno privolitev.


Prijavi napako v članku