Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
22.01.2024 14:00
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Cena marketinga in donosnost kampanj – kako uravnotežiti proračun, glede na donos in tveganje

Koliko se dejansko splača vložiti v marketing?

Marketing predstavlja ključni element poslovanja, ki lahko bistveno poveča prihodke podjetij, a hkrati prinaša vprašanja o pravilni investiciji in pričakovanem donosu.

 • Vlaganje v marketing je nujno za rast podjetja.
 • Milijarde evrov, ki jih podjetja letno vlagajo v marketing, so dokaz učinkovitosti tega pristopa.
 • Dejanja in reakcije potrošnikov, kot so kliki, všečki, komentarji in predvsem nakupi, so konkretni dokazi uspešnosti marketinških kampanj.
 • Učinkovitost marketinga se močno razlikuje glede na industrijo in vrsto oglaševanja, pri čemer je lahko digitalni marketing v nekaterih primerih zaslužen za več kot 50% prihodkov.

Ključni dejavniki, ki vplivajo na vračilo investicije v marketing so:

 • donosnost investicije (ROI),
 • časovni okvir za vračilo investicije,
 • vrsto in obseg kampanje,
 • ciljno publiko
 • konkurenčnost trga.

Nenehno spremljanje in prilagajanje kampanj je ključno za optimizacijo ROI.

Kakšne so cene marketinga pri nas

Kot navaja agencija Miklavčič marketing, se cena marketinga razlikuje glede na cilje in obseg kampanje, izbrane marketinške kanale, trajanje kampanje ter potrebna orodja in tehnologijo. Za slovenska podjetja z letnim prihodkom milijon evrov je običajno priporočljivo vlagati med 5 do 10% prihodkov v marketing, kar pomeni proračun od 50.000 do 100.000 evrov letno. Vendar pa, kot navajajo v članku Marketing in cena – Kakšna je cena marketinga in kakšen je efekt, praksa kaže, da slovenska podjetja pogosto vlagajo manj, med 20.000 in 30.000 evrov letno.

Priporočajo tudi, da je marketinški proračun skladen predvsem z zastavljenimi cilji podjetja. Pri določanju proračuna je treba upoštevati odstotek od prihodkov, cilje podjetja, konkurenčnost industrije, življenjsko fazo podjetja in rezultate preteklih kampanj.

Izredno pomembne so metode, kako podjetja določajo proračun. Različne metode namreč lahko vodijo v različne rezultate in niso vse metode primerne za vsako podjetje. To je pomembno, da vsako podjetje najde svoj način oz. izbere pravo metodo, kako bo določalo proračun za marketing.

Metode za določanje proračuna, ki jih omenja članek, so:

 • odstotek letnih prihodkov,
 • ciljno usmerjen pristop,
 • sorazmernost s konkurenco
 • določanje proračuna glede na cilj ali projekt.

Učinkovitost marketinga glede na vložen proračun se lahko precej razlikuje in je odvisna od številnih dejavnikov.

Kakšna je donosnost naložbe v marketing

»Vsak evro, vložen v marketing, prinese od 4 do 10 evrov povratka.«

Povprečna donosnost naložbe (ROI) za marketinške kampanje se lahko giblje od 4 do 1 do 10 do 1 ali več, kar pomeni, da lahko vsak evro, vložen v marketing, prinese od 4 do 10 evrov povratka. V digitalnem marketingu, kot je e-poštni marketing, lahko ROI doseže tudi do 38 do 1. Pomembno je razumeti, da so te številke povprečja in se lahko razlikujejo glede na specifične okoliščine in strategije.

Prednosti marketinških aktivnosti

Vlaganje v marketing prinaša vrednost podjetju skozi rezultate, kot so povečanje prodaje, izboljšanje blagovne znamke in pridobivanje novih strank, kar je kratkoročno in dolgoročno veliko pomembnejše od samega denarnega stroška teh aktivnosti. Z neizvajanjem marketinga mnoga podjetja izgubljajo v primerjavi s konkurenti. Rezultati tega pa se po navadi pokažejo sčasoma, ko pa je pogosto prepozno, da bi s tem, da bi dohiteli konkurenco, ki je med tem stalno vlagala v marketing.

Kakšna je lahko cena neizvajanja marketinga

Cena neizvajanja marketinga v podjetju je pogosto visoka, čeprav ni vedno takoj očitna, saj se odraža v izgubljenih priložnostih in dolgoročnih posledicah. Tu so ključni vidiki, ki ilustrirajo to ceno:

 1. Izgubljena rast in prihodki: Brez aktivnega marketinga podjetja pogosto ne morejo učinkovito doseči potencialnih strank, kar pomeni manjšo prodajo in prihodke. Marketing pomaga graditi prepoznavnost blagovne znamke in privabiti nove kupce, kar vodi v povečanje prodaje.
 2. Zmanjšana prepoznavnost blagovne znamke: Marketing je ključen za gradnjo in vzdrževanje prepoznavnosti blagovne znamke. Brez njega podjetja tvegajo, da jih bodo kupci spregledali ali pozabili na njih, še posebej v konkurenčnih industrijah.
 3. Zaostajanje za konkurenco: Če konkurenti vlagajo v marketing, medtem ko neko podjetje ne, se lahko hitro zgodi, da to podjetje zaostane. Konkurenti, ki so bolj vidni in aktivni v marketingu, lahko pridobijo večji tržni delež.
 4. Izguba povezanosti s ciljno publiko: Marketing omogoča podjetjem, da ostanejo v stiku s potrebami in željami svojih strank. Brez rednega marketinga podjetja izgubijo priložnost za vzpostavljanje in ohranjanje odnosa s ciljno publiko.
 5. Omejene možnosti za tržno testiranje in inovacije: Marketing pogosto vključuje testiranje novih idej in pristopov na trgu. Brez tega podjetja zamudijo priložnosti za inovacije in izboljšave, ki bi lahko pritegnile stranke ali izboljšale izdelke/storitve.
 6. Dolgoročni vpliv na ugled podjetja: Dolgotrajno neizvajanje marketinga lahko pusti vtis, da podjetje ni aktivno ali da zaostaja v trendih, kar lahko škoduje njegovemu ugledu.
 7. Izguba potenciala za digitalni doseg: V digitalni dobi je marketing ključen za dosego občinstva na spletu. Podjetja, ki zanemarjajo digitalni marketing, izgubijo dostop do širokega spektra potencialnih strank na globalni ravni.

Skupno gledano, cena neizvajanja marketinga se kaže v izgubljenih prihodkih, manjši prepoznavnosti blagovne znamke, izgubi konkurenčne prednosti, in slabšem razumevanju tržišča, kar lahko dolgoročno vodi v stagnacijo ali celo upad poslovanja.

Tvegajo torej tudi tisti, ki v marketing ne investirajo nič. Da se to tveganje zmanjša, je smiselno, da se vzpostavi aktivnosti in določi proračun, s katerimi vsaj sledijo konkurenci oz. dosegajo nekje podobno število uporabnikov. To je najvarnejši način, da hkrati ohranjajo svojo pozicijo na trgu in ne trošijo preveč.

Zaključek

Z jasno strategijo in pametnim določanjem proračuna lahko marketing prinese znatno povrnitev investicije ter pomaga pri gradnji močne blagovne znamke in dolgoročnem uspehu. Vendar je prav tako pomembno razumeti, da tveganja neizvajanja marketinga lahko privedejo do izgubljenih prihodkov, zmanjšane prepoznavnosti in zaostajanja za konkurenco. Čeprav se lahko zdi, da je varčevanje pri marketinškem proračunu kratkoročno koristno, lahko dolgoročno povzroči večje stroške v obliki izgubljenih priložnosti in tržnega deleža.

Če ste v dilemi, kako pravilno določiti in optimizirati vaš marketinški proračun ali potrebujete strokovno pomoč pri izvedbi marketinških kampanj, vam priporočamo, da se posvetujete z Miklavčič marketing d.o.o. Njihova strokovnost in izkušnje vam lahko pomagajo pri oblikovanju učinkovitih strategij, ki bodo vašemu podjetju zagotovile najboljše možne rezultate.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalni marketing Google oglaševanje

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Miklavčič marketing, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Miklavčič marketing, d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Miklavčič marketing, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več