Prenosni računalniki
11.05.2017 09:45

Deli z drugimi:

Share

Zakaj še nikomur ni uspelo sestaviti popolnega prenosnika?

Zakaj še nikomur ni uspelo sestaviti popolnega prenosnika?
Zakaj še nikomur ni uspelo sestaviti popolnega prenosnika?

Kljub temu, da je izjemno zanimivo opazovati Marka Zuckerberga in druščino kako skušajo pametne telefone za vedno spraviti “na podstrešje” s futurističnimi obraznimi računalniki, trenutno še vedno živimo v letu 2017 in enostavno potrebujemo računalnike in pametne telefone.

V zadnjih letih je nastalo nešteto izjemnih prenosnikov. Leta 2015 je Microsoft ustvaril Surface Book, izjemno zmogljiv prenosnik z odstranljivim ekranom na dotik, lansko leto je Apple razkril novi MacBook Pro, ki poleg novega dizajna navdušuje s “Touch Bar” inovacijo, ki je zamenjala standardne funkcijske tipke z digitalnimi. Google je lansko leto naznanil, da bomo Android aplikacije lahko uporabljali na Chromebook-ih, kar pomeni, da jih bomo povsem učinkovito spremenili v funkcionalne osebne računalnike.

Vse te ideje in rešitve so vrhunske, vendar nobena ni idealna. Surface Book je bil poln majhnih pomanjkljivosti, ki so jih postopoma odpravljali do druge verzije lansko leto. MacBook Pro je imel težave z vzdržljivostjo baterije in kritikami uporabnikov, ki so letele na račun vhodov in nezadostne zmogljivosti računalnika. Chromebook-i pa so z Android aplikacijami še vedno v začetnih fazah razvoja. Uporabniki se držijo svojih starejših prenosnikov, ki sicer že kažejo svoja leta, vendar jih enostavno nočejo zamenjati, ker novejši prenosniki ne dosežejo kvalitete starejših. Kljub številnim poizkusom doslej še nikomur ni uspelo ustvariti popol prenosnik brez napak. Pa je kaj takega sploh možno?

Zadnji poizkus preboja med “nesmrtne” je Microsoft Surface, novi prenosnik, ki je bil ustvarjen za zmago nad Applovim MacBook Pro-jem. Uradno še ni izšel, vendar smo ga lahko pobližje spoznali na Microsoftovem dogodku v New Yorku. Microsoft Surface ponuja veliko dobrega, vendar še vedno ostajamo skeptični.

Tokratna Microsoftova ideja, ki buri duhove, je Windows 10 S, nekakšna “dietna” verzija Windowsa 10, ki omogoča uporabo aplikacij zgolj iz Microsoftove trgovine z aplikacijami. To pomeni, da bodo bodoči kupci ostali brez nekaterih programov, ki jih najverjetneje redno uporabljajo – recimo popularna spletna brskalnika Chrome in Firefox. Windows 10 S je Microsoftov odgovor na Google Chrome, ki je skorajda privatiziral izobraževalni segment. Tega si Microsoft želi nazaj.

Kljub temu, da Microsoft Surface glede na specifikacije izgleda vrhunski, ne moremo odmisliti dejstva, da so praktično vse dosedanje obljube Apple, Microsofta in Googla na področju prenosnikov precej razočarale. Apple je izgubil nekaj “plus točk”, ko je od odstranil “pro” iz svoje serije, Google ima težave z uporabo Androida na prenosnikih, Surface pa sedaj deluje kot neka gonilna sila, ki prodaja poceni Windows 10 S naprave šolam. Težko bi rekli, da gre za prenosnik, ki bo narekoval tempo na tržišču kajne?


Prijavi napako v članku