Računalništvo, telefonija
13.12.2010 15:24
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Začetek konca trdih diskov?

Bodo klasični trdi diski kmalu izginili iz tržišča?
Bodo klasični trdi diski kmalu izginili iz tržišča?

Medtem ko klasični trdi diski še vedno prednjačijo v kapaciteti, se pogoni Solid State lahko pobahajo predvsem z visoko hitrostjo prenosa in shranjevanja podatkov ter izjemno zanesljivostjo. Kljub temu večina računalničarjev še vedno posega po trdih diskih, saj ti ponujajo izjemno kapaciteto po relativno nizki ceni. To se utegne spremeniti že v naslednjem letu. Podjetje RunCore je namreč napovedalo prihod izjemno zanimivih pogonov Solid State, ki bi lahko pomenili celo pričetek konca klasičnih trdih diskov.

Nova družina pogonov Solid State podjetja RunCore bo namreč za shranjevanje podatkov ponujala kar en terabajt prostora. Novi pogoni Solid State bodo kos celo najzahtevnejšim nalogam, saj bodo zagotavljali prenose podatkov s hitrostjo do 500 megabajtov na sekundo. Za hiter prenos podatkov bo poskrbljeno z dvema podatkovnima krmilnikoma SandForce SF-1222 v načinu RAID 0, pomnilniškimi elementi MLC in podatkovnim vmesnikom SATA 3. Novi pogoni Solid State naj bi imeli zagotovljeno kar stoletno življenjsko dobo in naj bi brez težav prenesli do sto milijonov prepisov ničel in enic na eno pomnilniško celico.

In to še ni vse. Medtem ko se običajni pogoni Solid State nahajajo v 2,5-palčnem ohišju, bodo novi pogoni Solid State podjetja RunCore na voljo v 3,5-palčnem ohišju. To pomeni, da bodo pisani na kožo uporabnikom osebnih računalnikov. Podjetje RunCore bo svojo novo družino pogonov Solid State javnosti prestavil že na marčevskem sejmu CeBit 2011. Novinci naj bi na trg prispeli najkasneje do poletja. O njihovi maloprodajni ceni in dobavljivosti je seveda še prezgodaj govoriti.


Prijavi napako v članku