Računalništvo, telefonija
02.07.2022 15:12

Deli z drugimi:

Share

Slovenci še naprej povečujemo količino porabljenih mobilnih podatkov

Ob koncu 1. četrtletja 2022 je bilo uporabnikov mobilnega omrežja več kot v istem obdobju leto prej. Iz vseh mobilnih omrežij so opravili več odhodnih klicev, a hkrati manj telefonskega prometa. Poslali so več SMS- in MMS-sporočil.

Število poslovnih naročnikov se je najbolj povečalo

Število uporabnikov mobilnega omrežja v Sloveniji je ob koncu 1. četrtletja 2022 preseglo 2.613.000. Na letni ravni se je dvignilo za 2 %. Povečalo se je tako število naročnikov kot tudi predplačnikov. Porast je bil največji pri poslovnih naročnikih, in sicer 5-odstoten.

Število odhodnih telefonskih klicev iz vseh omrežij večje

Skupno je bilo iz slovenskih mobilnih omrežij zaznanih skoraj 475 milijonov odhodnih klicev. To je bilo za 1 % več kot v istem četrtletju prejšnjega leta, pri čemer je bilo število domačih odhodnih klicev prav tako višje za 1 % in se je povečalo v vseh omrežjih. Število mednarodnih odhodnih klicev je poraslo za 12 %.

Domači in mednarodni odhodni mobilni telefonski promet manjša

Skupno je bilo izmerjenih okoli 23 milijonov ur odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih telefonskih omrežij, kar je bilo za 6 % manj kot v istem obdobju leta pred tem. Domači promet je bil prav tako manjši za 6 %, mednarodni pa za 5 %. V enem letu se je odhodni mobilni promet zmanjšal pri obeh vrstah uporabnikov in v vseh omrežjih.

Rast poslanih SMS- in MMS-sporočil pri poslovnih uporabnikih višja kot pri zasebnih

Poslanih je bilo okoli 577 milijonov SMS-sporočil, kar je bilo za 7 % več kot v 1. četrtletju 2021. Zasebni uporabniki so jih poslali za 5 % več, poslovni uporabniki pa za 15 % več. Poslanih je bilo tudi skoraj 29 milijonov MMS-sporočil ali za 4 % več. Večino SMS- in MMS-sporočil so sicer poslali zasebni uporabniki (78 % in 77 %).

Prenos podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa še naprej precej narašča

Prek mobilnega širokopasovnega dostopa je bilo prenesenih skoraj 71 milijonov gigabajtov podatkov, za 27 % več kot v istem obdobju prejšnjega leta. V tem podatku ni upoštevan prenos podatkov prek brezžične tehnologije Wi-Fi.

Polovica uporabnikov do interneta prek optičnega dostopa

Ob koncu 1. četrtletja 2022 se je v Sloveniji za dostop do interneta uporabljalo skoraj 675.000 širokopasovnih priključkov ali za 3 % več kot v istem obdobju leto prej. Povečalo se je predvsem število priključkov z optičnim dostopom, za 12 %, in jih je zdaj med vsemi širokopasovnimi priključki polovica. Število priključkov prek kabelskega modema je na letni ravni upadlo za 2 %, število priključkov xDSL pa za 10 %.

Tabele z najnovejšimi podatki so na voljo v podatkovni bazi SiStat.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več