Računalništvo, telefonija
02.09.2009 08:51
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sedem smrtnih grehov Microsofta

Windows 7 je bogatejši za preobleko Oken XP.
Windows 7 je bogatejši za preobleko Oken XP.

Ker ima Microsoft povsem drugačne poglede nad razvojem in dostopnostjo programske opreme kot odprokodna skupnost, se slednja pogosto pošali na račun izdelkov podjetja iz Redmonda. Tokrat so svojih pet minut slave doživeli člani organizacije Free Software Foundation (FSF), ki so objavili sedem očitkov na račun programskega giganta in svojega najnovejšega operacijskega sistema Windows 7.

Prvi Microsoftov »smrtni greh« naj bi bil ta, da s svojo programsko opremo zastruplja um mladih ljudi. Ti namreč v okviru izobraževalnega programa uporabljajo zgolj Microsoftovo programsko opremo in zaradi tega kasneje zavračajo alternativne in odprtokodne programske rešitve.

Novemu operacijskemu sistemu Windows 7 ljubitelji odprte kode očitajo predvsem pomanjkljivo varovanje zasebnosti uporabnikov ter dejstvo, da bo že prednameščen na veliki večini novih računalniških sistemov. Poleg tega naj bi Microsoft z namenom boljše prodaje novega operacijskega sistema in s tem večjega zaslužka namerno ukinjal podporo starejšim različicam Oken.

Peti “greh” se nanaša na standarde, saj naj bi Microsoft s svojimi namernimi dejanji poskušal preprečiti standardizacijo odprtokodnih formatov. To naj bi počel tudi s pomočjo podkupovanja uradnikov. Kot sedmi “smrtni greh” pa avtorji navajajo uvajanje zaščite DRM, ki računalničarjem povzroča veliko preglavic. Člani organizacije FSF imajo bujno domišljijo, ni kaj.


Prijavi napako v članku