Računalništvo, telefonija
03.05.2012 15:45
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sanjska izmenjava datotek med mobilnimi napravami

Preprost, hiter in inovativen prenos podatkov med mobilnimi napravami.
Preprost, hiter in inovativen prenos podatkov med mobilnimi napravami.

Deljenje vsebin med različnimi napravami je vse prej kot prijetno. Tu moramo namreč običajno podatke iz ene naprave najprej prenesti na določen vmesnik (osebni računalnik, računalništvo v oblaku, pomnilniška kartica in podobno) ter jih nato prekopirati na drugo napravo. Dodatno težavo predstavljajo vsebine, ki jih v nekem določenem trenutki še pregledujemo (na primer spletna stran). Z namenom, da bi deljenje vsebin poenostavil, je oblikovalec Ishac Bertran predstavil inovativen koncept izmenjave podatkov.

Oblikovalec Ishac Bertran se je za oblikovanje grafičnega vmesnika za izmenjevanje podatkov zgledoval po konceptu neposrednega stika. Za prenos podatkov namreč zadošča, da pametni mobilni telefon postavimo neposredno ob zaslon prenosnega računalnika. Takoj zatem se med napravami vzpostavi povezava, ki jo naznanjuje polkrog na vsaki napravi. Prenos podatkov med napravami se opravi tako, da vsebino iz ene naprave s prstom prenesemo na drugo.

Tu se je seveda potrebno zavedati, da gre pri novem načinu izmenjave podatkov šele za koncept in da je pot do končnega izdelka še zelo dolga. Upajmo, da bo kateri izmed vodilnih proizvajalcev računalniške opreme »inovacijo« oblikovalca Ishaca Bertrana spremenil v praktičen in uporaben izdelek. Mi držimo pesti, da bo temu tako, saj bi jo bilo nedvomno vredno vsaj enkrat preizkusiti »v živo«.


Prijavi napako v članku