Prenosni računalniki
13.06.2011 09:11

Deli z drugimi:

Share

Samsung Chromebook pripravljen na prodajo

Samsung Series 5 ChromeBook si je glede popravljivosti prislužil zgolj oceno 6 (na lestvici do 10).
Samsung Series 5 ChromeBook si je glede popravljivosti prislužil zgolj oceno 6 (na lestvici do 10).

V prvi polovici maja je Google na konferenci Google I/O najavil, da je operacijski sistem Chrome OS že nared za vsakdanjo uporabo. Takoj zatem je Samsung kot prvi naznanil, da je za novi operacijski sistem že pripravil namenski žepni računalnik. Medtem ko Samsung tedaj ni želel razkriti strojne opreme novinca, so jo pred kratkim razkrili računalniški zanesenjaki spletne strani iFixit. Ti so podali celo oceno o njegovi izdelavi.

Žepni računalnik Samsung Series 5 ChromeBook nas bo pri uporabi Googlovih in drugih spletnih storitev le težko pustil na cedilu, saj za preračunavanje podatkov uporablja Intelov dvojedrni procesor Atom N570 frekvence 1,66 gigaherca. Pri tem mu je v pomoč še sistemski pomnilnik kapacitete dveh gigabajtov. Za shranjevanje podatkov je na voljo SanDiskov pogon Solid State s 16 gigabajti prostora. Zaslon z 12,1-palčno oziroma 30,7-centimetrsko diagonalo lahko izrisuje slike z ločljivostjo do 1.280 x 800 točk. Piko na i tu dajejo še spletna kamera ločljivosti enega milijona točk ter brezžični povezavi Wi-Fi in 3G. Standardna baterija zadošča za dobrih osem ur brezskrbnega dela.

Žepnemu računalniku Samsung Series 5 ChromeBook lahko štejemo v slabost le to, da ga je praktično nemogoče nadgraditi in ga je zelo težko popraviti. Sistemski pomnilnik je na primer kar neposredno »zavarjen« na osnovno ploščo. Ker je večina delov plastičnih, se novinec ne more pobahati z visoko trdnostjo. Pri tem seveda ne gre spregledati njegove nizke maloprodajne cene. Za nakup osnovnega modela žepnega računalnika Samsung Series 5 ChromeBook bo onkraj luže potrebo odšteti le preračunanih 300 evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung prenosni računalniki

Prijavi napako v članku