Računalništvo, telefonija
06.06.2020 09:12

Deli z drugimi:

Share

Prva kitajska ladja na električni pogon z inteligentno navigacijo

Prva kitajska ladja na električni pogon z inteligentno navigacijo naj bi bila nared v teku naslednjega leta.
Prva kitajska ladja na električni pogon z inteligentno navigacijo naj bi bila nared v teku naslednjega leta.

Umetna inteligenca in rešitve, ki so neposredno povezane z njo, so trenutno v tehnološkem svetu ena najbolj opevanih tem. Podjetja zaradi tega na vseh področjih vanjo vlagajo zajetne vsote denarja in kadrovskih virov, saj gre za panogo, ki veliko obeta. V to je prepričana tudi kitajska ladjedelnica Qingdao, saj je najavila pripravo prve kitajske avtonomne kontejnerske ladje z imenom Zhi Fei. Začetek gradnje se je pričel 15. maja, dogodek pa so obeležili s slovesnim rezanjem jekla.

Kontejnerska ladja Zhi Fei bo opremljena z inteligentno navigacijo, naprednimi okolijskimi rešitvami in električnim pogonom, kar bo seveda pripomoglo k zmanjšanju okolju škodljivih emisij. Hibridni pogon, ki temelji na generatorjih in električnih baterijah, pa bo optimiziral porabo električne energije. Zhi Fei bo dejansko kot prva pametna ladja in raziskovalni projekt kitajskih znanstvenih ustanov in industrije, ki bodo razvili napredna plovila, ki temeljijo na novih tehnologijah.

Napredna električna kontejnerska ladja Zhi Fei bo dolga 117 metrov, široka 15 metrov, njena nosilnost pa bo znašala5.000 ton. Največja hitrost ladje bo 12 vozlov, kar je za tovrstni prevoz odlično. Pri tem projektu bo sodelovalo tudi podjetje za oblikovanje ladij Shanghai Bestway, napredno navigacijo bo razvilo podjetje Qingdao. Pri gradnji pa sodelujeta še šanghajski inštitut za pomorsko opremo in kitajski inštitut za raziskave vodnega prometa. Gradnja naj bi bila končana junija leta 2021, pri preizkus novosti pa naj bi bil opravljen v drugi polovici leta 2021.

Končna različica električne kontejnerske ladje Zhi Fei bo opremljena z inteligentnim navigacijskim sistemom in tremi načini vožnje: ročna, vožnja na daljinsko upravljanje in avtonomna navigacija. Slednja bo vključevala inteligentno zaznavanje okolja, avtonomno sledenje, avtonomno načrtovanje poti in inteligenco izogibanje trkom, samodejno parkiranje in vožnja na dolge razdalje. Z večmrežnim in večsmernim komunikacijskim sistemom, kot je 5G in satelitska komunikacija, pa bo mogoče doseči neposredno koordinacijo z obalno proizvodnjo, storitvami, odpremo, nadzornimi in drugimi agencijami in objekti, kot so pristanišča, ladijska, pomorska in letalska zavarovanja.


Prijavi napako v članku