Računalništvo, telefonija
02.05.2012 21:55
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robot, ki bo ljudem zagotovil nesmrtnost

Pot do priprave prvega humanoidnega robota bo še dolga.
Pot do priprave prvega humanoidnega robota bo še dolga.

Robotika je močno napredovala. V zadnjih nekaj letih smo namreč videvali robote, ki lahko kosijo travo, plešejo, zlagajo nogavice, plezajo po lestvah in se celo sami učijo. Ruski poslovnež Dmitry Itskov pa verjame, da so lahko roboti ključ do človeške nesmrtnosti. Ta dejansko namerava s skupino znanstvenikov ustvariti robota, v katerega bi bilo možno presaditi človeške možgane.

Ruski poslovnež Dmitry Itskov dejansko želi oživeti zamisli o humanoidnih robotih iz znanstveno-fantastičnih filmov. Njegov končen cilj je oblikovanje robota, kot ga na primer poznamo iz filma Robocop. Tu so znanstveniki običajnega robota namreč »kombinirali« s človeškimi možgani umrlega policista. Če jim bo namera uspela, bodo znanstveniki ljudem oziroma njihovim »dušam« omogočili občutno daljše življenje oziroma skorajda nesmrtnost.

Pot do priprave prvega humanoidnega robota bo seveda še dolga. Projekt naj bi se namreč zaključil šele leta 2045. Več kot 100 vrhunskih znanstvenikov bo do leta 2020 poskušalo ustvariti robotsko kopijo človeškega telesa, ki bi ga lahko preko računalniškega vmesnika upravljali človeški možgani. Če bo poskus uspešen, bodo do leta 2035 znanstveniki poskušali v robota z umetnimi možgani preseliti osebnost in zavest umrlega človeka. Do leta 2045 bi to lahko storili tudi s »pravimi« možgani. Človek bi po mnenju znanstvenikov lahko na tak način v robotskem oklepu živel tudi do tristo let.


Prijavi napako v članku