Računalništvo, telefonija
06.03.2019 08:00
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preizkusili smo: iRobot Roomba i7+ s samodejnim čiščenjem koška

.. Robotski sesalnik iRobot Roomba i7+ zagotovo sodi v sam vrh tovrstnih sesalnikov. Poglejmo, kaj najnovejša Roomba zmore, kaj nas je navdušilo in kaj ne ..
Preizkusili smo: iRobot Roomba i7+ s samodejnim čiščenjem koška
Preizkusili smo: iRobot Roomba i7+ s samodejnim čiščenjem koška

Z iRobot Roombo po naših izkušnjah ne boste sesali samo zaradi čistoče. Utegnete se namreč ujeti, da se boste zatopili v aplikacijo in se igrali z vrsto funkcij, ki jih ponuja, obenem pa očistili stanovanje. Vaš partner verjetno ne bo imel nič proti.

Najnovejši Robotski sesalnik iRobot Roomba i7+ že ob hitrem pregledu specifikacij ponuja veliko. Tehnologija mapiranja prostorov, samodejno polnjenje baterije in prenovljena aplikacija iRobot Home ter boljše delovanje od predhodnikov tudi na črnih tleh … Kako pa deluje v praksi?

Velika pridobitev – Clean Base

Pa pojdimo lepo po vrsti. Roombo i7+ smo dobili na test v precej večjem pakiranju od predhodnic, saj se je v paketu skrivala tudi enota Clean Base za samodejno odlaganje umazanije. To je pravzaprav postaja, Roombin dom, ki je hkrati sesalec z vrečko in zmore očistiti 30 polnih koškov umazanije. Aktivira se vedno, kadar se Roomba k njemu vrne po opravljenem delu. Če si ga boste privoščili, boste ceni sesalnika morali dodati še 200 evrov. A k ceni se bomo vrnili nekoliko kasneje. Postaja Clean Base omogoča, da nam koška v Roombi ne bo treba prazniti, le vrečo, ki je v polnilni postaji, bomo morali zamenjati, ko bo polna. A na našem testu po tednu čiščenja niti slučajno ni kazalo, da bi jo kmalu mogli zamenjati. Sam košek v Roombi je pralen, tako da ga lahko po potrebi odstranite in temeljito očistite, filtre pa pred tem le poberite ven.

Prvi koraki

Ko Roombo odpakiramo, jo postavimo na Clean Base postajo in jo povežemo z domačim brezžičnim omrežjem. Za to potrebujemo aplikacijo iRobot HOME, ki smo jo v našem primeru pretočili iz trgovine Google Play. Postopek je enostaven, vpišemo geslo, izberemo napravo in čiščenje se lahko prične.

Že ko jo prvič izpustite, poleg sesanja opazuje okolico (tehnologija mapiranja Imprint Smart) in si skuša zapomniti prostore, ki jih sesa. To ji gre presneto dobro, saj je v našem primeru tri prostore oziroma 40 kvadratnih metrov osvojila po drugem sesanju. Takrat tudi približno določi, kje naj bi bile ločnice med njimi, a jih lahko v aplikaciji, ki nam izriše tloris stanovanja, premikamo, dodajamo in odvzemamo ter prostore poimenujemo. To se izkaže kot odlična možnost, ko moramo posesati zgolj sobo ali hodnik. Takrat v aplikaciji označimo želene prostore in Roomba se iz baze odpravi na nalogo, ki smo ji jo zastavili. Tudi, če ne bo s sesanjem začela iz baze, bo, preizkušeno, našla prave prostore.

V naslednjih sesanjih podrobneje ugotovi, kje se pogosteje nahaja kakšna ovira in to na tlorisu obarva s temnejšim odtenkom.

Če se med sesanjem baterija izprazni do kritične točke, se odpravi v bazo oziroma na postajo, izprazni košek, se napolni in nadaljuje s svojim delom tam, kjer ga je končala. Z enim polnjenjem lahko sesa dobro uro, kar ji omogoča 1800mAh Li+ baterija.

Aplikacija je enostavna in pregledna

Sama aplikacija je enostavna in pregledna. Z njeno pomočjo lahko dodajate naprave, če imate še kakšno poleg Roombe i7+. Poezljiva je tudi z napravami v pametnem domu, saj je združljiva z Amazonovo Alexo in IFTTT, a tega v praksi nismo imeli priložnosti preizkusiti. V osnovnem pogledu je v aplikaciji velik okrogel gumb Clean. Ob pritisku se odpreta možnosti Choose Rooms (izberi sobe) in Clean All (očisti vse), ki Roombo aktivira, da začne sesati prostore, ki so v njenem dosegu – to v praksi pomeni prostor, kjer se nahaja in vse ostale prostore, dokler je ne ustavijo zaprta vrata. Ob izbiri Choose Rooms izberemo prostore, za katere želimo, da jih posesa.

Nad gumbom Clean je prikaz stanja baterije, pod njim pa gumb za praznjenje koška, če bi to kdaj storili ročno. Mi menimo, da ni potrebe, saj se tako ali tako košek po vsakem čiščenju izprazni samodejno.

Na dnu zaslona lahko določite preference, torej kolikokrat naj “gre Roomba skozi prostor” ob enem čiščenju. Poleg tega najdemo gumb za ogled zgodovine čiščenja, ki nam pokaže kdaj, koliko časa in katere prostore je Roomba počistila, pa skupno kvadraturo, ki jo je posesala v svoji življenjski dobi, koliko časa je sesala in še nekaj drugih podatkov. Določimo lahko tudi urnik čiščenj. Ogledamo si lahko tloris stanovanja, ga poimenujemo, preimenujemo posamezne sobe, ga spreminjamo ali izbrišemo. Možnosti ne manjka. Zadnji gumb na začetnem zaslonu je More (več), kjer najdemo navodila za čiščenje, ostalo pomoč in nekaj dodatnih nastavitev. Prav je, da kdaj pa kdaj Roombo očistimo, predvsem košek, gumijaste krtače v obliki valjev in stransko vrtljivo krtačko, pa filtre in sprednje kolesce. Ko se spomnite, obrišite tudi senzorje, a se ne umažejo tako hitro. To je edina nega, ki jo od vas zahteva.

Kup senzorjev Roombi i7+ sicer zagotavlja tudi, da ne bo padla po stopnicah ali čez kakršenkoli rob. Na testu je sesala tudi vrh malo večje omare, in čeprav na trenutke nismo bili prepričani, ali bo ostala na njej in je ob robovih testirala naše živce, je preizkus prestala. Njene predhodnice so imele težave, kadar so sesale črno podlago, pri novi Roombi i7+ so to delovanje izboljšali. Težko ocenjujemo, koliko se je to v praksi realno izboljšalo, smo jo pa postavili na temno rjav tepih, ki ga je posesala brez težav.

Upravljanje brez mobilnika

Roombo je možno upravljati tudi brez pametnega telefona, a so možnosti omejene. Gumb Clean na Roombi sproži sesanje vseh prostorov, ki jih bo dosegla, gumb Home jo bo poslal v bazno postajo oziroma Clean Base, z gumbom Spot pa bo očistila območje približno enega metra okrog sebe. Okoli guba Clean je svetlobni krog, ki nas opozarja, kdaj se Roombina baterija polni (utripajoča bela luč), kdaj je baterija izpraznjena (rdeč krog), kdaj je košek poln (krog z gibljivo rdečo lučko, ki se giblje proti zadku sesalnika) …

Če Roombo zapremo v poljuben prostor (kjer ni Clean Basea), ga bo posesala in se ugasnila, ko bo delo opravila.

Krtače in zapletanje las

Gumijasti AeroForce krtači, ki umazanijo spravita v košek, se obneseta odlično. Vsi, ki ste kdaj imeli starejše modele Roombe veste, da so se v ščetinastih krtačah zapletali daljši lasje ali dlake hišnih ljubljenčkov. Tukaj tega ni. Le na skrajnih robovih, na kvadratnih in šestkotnih plastičnih zatičih, se utegne naviti kakšen las, a je teh veliko manj, kot smo jih našli v Roombah izpred nekaj let. Lasje se navijejo tudi okrog prvega kolesca in stranske vrtljive krtačke, zato kdaj pa kdaj le preverite stanje.

Roomba i7+ je pri sesanju občutno hitrejša od nekaj let starih modelov. Po naših izkušnjah se čas sesanja ob istih pogojih vsaj prepolovi. Ko zaključi s sesanjem, vas ob tem obvesti aplikacija. Čas sesanja je zelo odvisen od ovir, ki jih bo imela na poti. Roomba svoje delo opravi zelo hitro, če dvignemo stole na mizo in odstranimo podobne ovire, med katerimi se lahko nekoliko zaplete. Če stole pustimo na tleh, zna pod mizo preždeti kar nekaj časa. Je pa res, da vseeno posesa vse in se tudi vrne na postajo.

Navidezni zid

V paketu smo imeli poleg naštetega še Virtual Wall, navidezni zid z dvojnim delovanjem. Ta poskrbi, da robot ne gre tja, kamor ne želite in ustvari nevidno pregrado. Način Virtual Wall pomeni, da navidezni zid ustvari linearno pregrado dolžine do treh metrov. To je priročno, če ga postavimo k vratom in tako Roomba ne bo mogla mimo v drug prostor. Potem je tu še način Hallo, če želite ustvariti krožno pregrado polmera približno 60 centimetrov. To pride prav, če želite na primer zaščititi posode s pasjo hrano ali kaj podobnega.

Tudi robotski sesalniki imajo šibke točke

Slabost vseh robotskih sesalnikov je ta, da – čeprav skoraj vse delo opravijo namesto nas – še vedno potrebujejo nekaj naše pozornosti. Poleg čiščenja, ki je res minimalno in redko, jim moramo pred sesanjem vsaj približno pripraviti teren. Nogavic, rut, brisač, kablov in podobnih drobnarij nimajo na svojem dnevnem meniju. Najbolje je umakniti tudi malo večje igrače in podobne predmete, ki jih lahko sesalnik premika in jih razmeče po prostoru. Če mu nastavite večje ovire, pa vedite le, da – če jih boste res nerodno postavili in mimo njih ne bo mogel – ne bo posesano tako, kot bi si želeli.

Roomba obožuje stanovanje brez vrat. Za odprtimi vrati namreč ne bo mogla posesati, po drugi strani pa se utegne zapreti v katerega izmed prostorov. Najbolje se obnese v stanovanju brez stopnic ali na primer le z dvema etažama. Tako jo samo prestavimo v nadstropje.

Roomba nikoli ni obljubljala, da »navadnega« sesalca ne boste več potrebovali. Manjše niše v stanovanju, stopnice, prostor pod kavčem (razen če je dovolj visok, da pride Roomba pod njega) in podobno. To so še vedno površine, ki bodo zahtevale vaš poseg. A če bo Roomba dovolj pogosto na delu, se bo tudi na površinah, ki jih ne bo dosegla, nabiralo manj prahu.

Visoka cena in zaključek

Pa poglejmo še ceno naprave. Brez Clean Base postaje, torej z navadno, ki ob koncu čiščenja ne izprazni koška, v trgovini na spletni strani www.irobot.si v akciji stane 899,90 evrov, polna cena je še za 100 evrov višja. Če ji dodamo Clean Base postajo, cena naraste na 1199,90 evrov.

Roomba se hitro udomači in zares olajša sesanje. Ne zahteva veliko, naredi pa ogromno, a je tudi cena postavljena zelo visoko. Je predvsem naprava za tiste, ki boste lahko hitro pozabili, koliko ste zanjo odšteli. Dobili boste odlično domačo pomočnico, ki bo poskrbela, da bo dom vedno čist. Če boste na aplikaciji na svojem mobilniku za ves teden nastavili urnike čiščenja, boste lahko za kak mesec nanjo pozabili, tla pa bodo vseeno čista. Potem pa le preverite, kako se kaj počuti.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iRobot Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri iRobot Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iRobot Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku