Računalništvo, telefonija
26.04.2007 07:56
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pester Kiberpipin majski program

Kersnikova ulica 6 v Ljubljani, dom druge najboljše evropske kiberkavarne, bo meseca maja polno zasedena. Tja bodo namreč drle trume zanesenjakov, ki ne želijo zamuditi brezplačnega dostopa do interneta, brezplačnih izobraževalnih predavanj in delavnic, galerije, muzeja računalništva in še marsikatere novosti. Vabljeni v Kiberpipo!

Urnik za mesec maj je sledeč:

torek, 08.05. ob 19:00
Pipin odprti termin (POT):
Ptičja perspektiva
Jure Koren

Videonadzor, kompaktni fotoaparati, radijsko vodenje in leteče naprave niso le sestavni deli distopične prihodnosti. Pregled posnetkov, nepremičnih in gibljivih, narejenih s pomočjo letalnih in malo manj letalnih naprav, ter kratko predavanje o tem, kako take posnetke in igrače, s katerimi jih lahko posnamemo, napravimo sami.
Vse to in se marsikaj več boste lahko izvedeli na Pipinem odprtem terminu na predavanju Jureta Korena v torek, 8.5., ob 19h v Kiberpipi.

sreda, 09.05. ob 18:00
Delavnica ustvarjanja in izdelave spletnih strani: Nvu
Matjaž Horvat

Ste si kdaj zaželeli imeti čisto pravo in čisto svojo spletno stran? Pa se vam je ustavilo že pri naslednjem koraku, ker niste vedeli niti kako začeti? Ali pa se vam je zdel Dreamweaver predrag, Frontpage pa ne zna izdelati čisto čiste spletne strani? Potem imate zdaj enkratno priložnost.
Spoznali bomo orodje Nvu, preprost urejevalnik, orodje za izdelavo spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X. Temelji na urejevalniku Composer, ki je del programske zbirke Mozilla. Njegova glavna odlika je, da ni potrebno poznavanje jezikov HTML ali CSS. Obenem pa je primeren tudi za profesionalno rabo, saj omogoča tudi ročno pisanje in spreminjanje kode, podpira tudi jezik PHP, urejanje CSS, vrednotenje HTML (validation), ipd. Nvu je eno redkih orodij za grafično oblikovanje spletnih strani v Linuxu.
Zaradi zanimanja v Kiberpipi ponavljamo delavnico ustvarjanja in izdelave spletnih strani z orodjem Nvu, ki bo potekala v sredo, 9.5., ob 18h. Delavnica je brezplačna in bo trajala dve uri, vodil jo bo Matjaž Horvat. Število mest je omejeno, zato se je potrebno prijaviti na nvu@kiberpipa.org. Vabljeni!

sreda, 11.05. ob 19:00
Spletne urice (SU):
Poročilo s konference MIX07
Marko Mrdjenovič et al

Drugo leto zapored je Microsoft pripravil konferenco MIX, namenjeno spletnim razvijalcem, oblikovalcem in poslovnežem. Lani je na konferenci govoril sam Bill Gates, fokus pa je bil na novi izdaji brskalnika IE. Letos bo konferenca poleg drugh spletnih tehnologij podrobneje predstavila ‘Silverlight’, prej poimenovano WPF/E, o kateri smo na Spletnih uricah že govorili.
Če bi radi videli, kaj se dogaja v Microsoftovem spletnem taboru in kaj ima z vsem skupaj promotorka spletnih standardov Molly Holzschlag, se nam pridružite pri poročilu s konference MIX07, ki se bo/je dogajala od 29. aprila do 2. maja v Las Vegasu.

torek, 15.05. ob 19:00
Pipin odprti termin (POT):
Zavarujte svoje brezžično omrežje!
Rok Papež

Ste se že zapeljali čez mesto s prižganim laptopom in se čudili, koliko odprtih in slabo zavarovanih brezzičnih omrežij je odkrila vaša mobilna naprava? Na predavanju bomo naredili pregled nad možnimi načini in mehanizmi varovanja, predvsem pa se osredotočili na tehnologijo WPA in WPA2, ki je danes še kako prisotna v “za enkrat” še varnih brezžičnih omrežjih. Predavanje bo imelo poudarek predvsem na tem, kako lahko z uporabo odprtokodnih rešitev sestavimo kar se da najbolj varno komuniciranje v brezzičnem omrežju in na kaj vse moramo biti pri tem pozorni.
Vse te skrivnosti nam bo razkril Rok Papež, zaposlen na Arnesu, ki je aktivno sodeloval pri realizaciji brezžičnega omrežja Edoroam v Sloveniji. Vabljeni v torek, 15.5., ob 19h na Pipin odprti termin v Kiberpipo.

sreda, 16.05. ob 19:00
Spletne urice (SU):
Spletne tehnologije na televiziji
Sergej Berišaj

četrtek, 17.05. ob 20:00
Galerija G404
Analogne sanje
Vladimir Mićković
otvoritev razstave digitalnih ilustracij

17. maj – 15. junij 2007

O razstavi:
Po mnenju avtorja razstave Vladimirja Mićkovića danes velja prepričanje: “Če danes ne znaš prehiteti samega sebe, ne prideš daleč.” Zaradi takšnega načina razmišljanja nam uhaja vse, kar bi morali zadržati pri sebi in ceniti.
Avtor postavlja kolut analognega traku kot protiprispodobo takšnemu načinu mišljenja. Za marsikoga je le predmet preteklosti, kos starodavne tehnologije in pozabljena zapuščina očetov audio tehnologije, vendar pa je po mnenju avtorja mnogo več kot le to. Kolut analognega traku je simbol časa, ki nam je pobegnil z digitalizacijo.
Je simbol in monument časa, ko so bili vsakodnevni in dolgotrajni rituali še velecenjeni. Nanj so ljudje skrbno snemali. Vzeli so si čas. Posvetili so se temu, kar so počeli. Kolut je torej simbol časa, ko nam ni bilo vse v roke dano in ko so ljudje imeli občutek, da so vložili veliko truda, da so ustvarili to, kar imajo.

Na otvoritvi, ki bo v četrtek, 17. maja ob 20. uri, nas bo z glasbo razvajal glasbo DJ Massio iz skupine JuicyJuice.
Razstava bo na ogled do 15. junija.

ponedeljek, 21.05. ob 17:00
Gimp delavnica v Kiberpipi
Branko Podboj

Kiberpipa v maju pripravlja delavnico prostega programskega orodja za urejanje in ustvarjanje rastarske grafike Gimp. Običajno uporabniki z njim izdelujejo grafične podloge in logotipe, urejajo in obdelujejo fotografije, spreminjajo barve objektom na sliki, združujejo slike, odstranjujejo neželene objekte in prevajajo med različnimi slikovnimi formati. Gimp, ki je izdan pod GNU licenco, nam v ta namen ponudi orodja za urejanje plasti, barvnih kanalov, poti, samodejna orodja, filtre, skripte, masko, razširitve, …
Na delavnici bomo spoznali predvsem osnovno rokovanje z Gimpom. Skupaj bomo uredili nekaj digitalnih fotografij, ter tako dobili nekaj občutka za program in njegov vmesnik. Delavnica bo potekala v treh delih, in sicer v ponedeljek, 21.5., torek, 22.5. ter ponedeljek, 28.5 od 17:00 do 19:00.
Zaradi omejenega števila mest se je na delavnico potrebno prijaviti na gimp@kiberpipa.org. Udeležba na delavnici je brezplačna.
Delavnico bo vodil Branko Podboj, avtor http://aufbix.org/~r/gimp/, ki je nastal zaradi potrebe po gradivu pri predavanju o Gimpu v E-šoli v Postojni, kjer je bil zaposlen. Trenutno dela kot sistemski inženir v Vzajemni d.v.z.

ponedeljek, 21.05. ob 18:00
Društvo ljubiteljev ZF Prizma:
Strateške miniaturne igre

Spoznajte se s strateškimi miniaturnimi igrami!
Če vas zanimajo strateške igre z miniaturami, kot so npr. Warhammer, Confrontation, Warmachine, Anima Tactics in druge, ali pa vam imena zvenijo zanimivo, le berite dalje, kajti 21. maja ob 18. uri si boste lahko te igre ogledali v živo ter jih preizkusili v Kiberpipi na Kersnikovi 6 v Ljubljani.
V tujini močno popularne tovrstne igre imajo tudi v Sloveniji svoje navdušence, ki vam bodo z veseljem povedali več o tem zanimivem hobiju. To ni le kup majhne plastike in kovine, ki se podi po umetnem hribovju na mizi, ampak hobi zavzema vse od barvanja, sestavljanja, zbiranja in seveda pika na i, dih jemajoče bitke in zmage, katere so prežete z dobro mero taktike.
Prizma je mlado društvo, ki na Slovenskem deluje od novembra 2005. Njegov namen je druženje članov in pristašev društva ter izmenjava mnenj o znanstveni fantastiki, fantaziji in sorodnih temah v vseh izraznih oblikah. Tako v društvu delujejo in se spoznavajo ljubitelji literature, filmofili, amaterski striparji in risarji ter igralci namiznih in računalniških iger. Več na www.prizma.si.

torek, 22.05. ob 19:00
Pipin odprti termin (POT):
Fizično ožičevanje ali “Kaj se skriva za priključkom v steni?”
Boštjan Janežič

Morda se komu zdi, da čas ni primeren za čofotanje po globinah, ampak tokrat se bomo potapljali v globine OSI modela direktno na prvi nivo. Pogledali si bomo, kako lotimo priprave in izvedbe fizične povezave več računalnikov v omrežje, kakšne pasti nas čakajo pri tem in kako se jim izognemo. Seveda bomo skupaj zavihali rokave in tudi v živo naredili in preizkusili testno omrežje.
Predaval bo Boštjan Janežič, ki je že sodeloval pri ožičevanju marsikaterega večjega telekomunikacijskega omrežja doma in v tujini.
Kaj lahko naredimo s koščkom bakra, plastike in preprostim orodjem ter kako preverimo kvaliteto opravljenega dela in odpravljamo težave, boste lahko slišali v torek, 22.5., ob 19h v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu. Vabljeni!

sreda, 23.05. ob 19:00
Spletne urice (SU):
OdprtiKop
Andraž Tori

torek, 29.05. ob 19:00
Pipin odprti termin (POT):
Galaksija
Tomaž Šolc

Galaksija je Jugoslovanski hišni mikroračunalnik iz sredine osemdesetih let, ki je bil zamišljen kot domača alternativa takrat težko dostopnim Sinclairjevim in Commodorjevim izdelkom.
Pri načrtovanju in izdelavi delujoče replike Galaksije za Kiberpipin računalniški muzej (http://muzej.kiberpipa.org/) je Tomaž Šolc odkril veliko edinstvenih pristopov v načrtovanju tako strojne kot programske opreme, ki so jih prvotni avtorji uporabili v želji, da bi bila izdelava Galaksije čim cenejša, preprostejša in tako dostopna kar se da širokemu krogu uporabnikov. Na predavanju bo predstavljena tako Galaksija v primerjavi z ostalimi hišnimi računalniki iz tistega časa kot tudi posamezne zanimivosti iz njene notranjosti.
Galaksijo in vse recepte, kako sestaviti svoj primitiven računalnik, boste lahko slišali, si zapisali in o tem povprašali v torek, 29.5., ob 19h na Pipinem odprtem terminu v Kiberpipi. Vabljeni!


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več