Računalništvo, telefonija
11.04.2013 18:17

Deli z drugimi:

Share

Odporneža: Pentax WG-3 in WG-10

Pentax je pred kratkim predstavil novo generacijo vodoodpornih (outdoor) fotoaparatov. Ta vrsta fotoaparatov je vedno bolj zaželena, tako med športniki, avanturisti kot tudi med družinskimi fotografi, saj so praktično neuničljivi.
Odporneža: Pentax WG-3 in WG-10
Odporneža: Pentax WG-3 in WG-10

Pentax je prvi vodotesen digitalni fotoaparat predtavil že leta 2003. Letošnje novosti spadajo že v 15. generacijo, kar je dobro zagotovilo za kakovost in tehnično dovršenost izdelka.

Pentax WG-3 v ta razred prinaša najsvetlejši objektiv doslej. Svetlobna prepustnost f/2 na širokem kotu v kombinaciji s stabilizatorjem slike omogočata svetle in ostre posnetke tudi v slabi svetlobi. WG-3 je izdelan z namenom, da deluje v praktično vsaki situaciji, kjer se znajde. Odporen je vdor vode do globine 14 metrov, na vdor prahu, nemoteno deluje tudi pri -10°C, prenese pritisk do 100 kg in padec z višine do 2 metrov. Tehnične karakteristike zaokrožajo senzor CMOS z ločljivostjo 16 milijonov točk, širokokoten objektiv s 4x povečavo (ekviv. 25-100 mm), občutljivost ISO do 6400, snemanje videa v polni HD ločljivosti 1080p. Njegova posebnost je tudi 6 LED svetilk, razporejenih okrog objektiva, ki močno olajšajo makro fotografijo, ki jo dopolnjuje funkcija digitalnega mikroskopa.

WG-3 je na voljo tudi v izvedbi z GPS sprejemnikom. Ta različica ima poleg tega vgrajen še merilnik pritiska s prikazom višine oz. globine na dodatnem LCD zaslonu na sprednji strani in elektronski kompas. Tehnične navdušence bo pritegnila tudi možnost brezžičnega polnjenja baterije na opcijskem Qi polnilniku.

Če k vsem tem podatkom dodamo še možnost daljinskega proženja (od spredaj in zadaj) z opcijskim IR daljinskim prožilom O-RC1, potem lahko rečemo, da je WG-3 trenutno najbrž najboljši outdoor fotoaparat na trgu.

Hkrati z WG-3 je Pentax predstavil tudi cenovno dostopnejšo različico WG-10, ki je namenjena predvsem vsakdanji družinski rabi. WG-10 je odporen na vdor vode do globine 10 metrov, prenese padec z višine do 1,5 metra in pritisk do 100 kg, pa tudi mraz do -10°C ga ne bo ustavil.

WG-10 ima vgrajen objektiv s 5x povečavo (ekviv. 28-140 mm) in senzor z ločljivostjo 14 milijonov točk. Za makro posnetke je na voljo 5 LED svetilk, razporejenih okrog objektiva. Tako kot pri WG-3 je tudi pri WG-10 na voljo funkcija digitalnega mikroskopa, ki omogoča veliko povečavo motiva.

Za WG-3 in WG-10 st ana voljo tudi opcijska nosilca z akrmilo kolesa in nosilec za nošenje na prsnem delu telesa, uporaben npr. med rolanjem.

Novi modeli so že na voljo v trgovini Foto Beseničar v Ljubljani in na Mimovrste.com.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem FOTO BESENIČAR d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri FOTO BESENIČAR d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem FOTO BESENIČAR d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku