Računalništvo, telefonija
Igre
Poslovne rešitve
28.09.2023 12:00

Deli z drugimi:

Share

Marketing v športu – Nova igra za računalniško industrijo

V današnji digitalni dobi se meje med različnimi industrijskimi sektorji vse bolj brišejo. To je še posebej opazno na področju marketinga, kjer tehnološke inovacije odpirajo nove poti za interakcijo z občinstvom. In nobena industrija ni bolj dovzetna za ta preplet kot športna industrija. Zakaj?

 1. Veliko občinstvo: Šport je globalen fenomen, ki pritegne različne starostne skupine, kulture in demografske segmente. Ta obsežna publika je izjemno privlačna za marketinške akcije, tehnologija pa to olajša z orodji za ciljanje in analitiko.
 2. Čustvena povezanost: Šport je eno redkih področij, kjer je angažiranost občinstva zelo čustvena. Od zvestobe do športnih ekip do osebnih zgodb atletov, čustvena povezanost je močan dejavnik, ki ga je mogoče izkoristiti v marketinških kampanjah. Tehnologija lahko to izkoristi z napredno segmentacijo in ciljanjem, personalizacijo in drugimi taktikami.
 3. Visoka stopnja interakcije: Športni dogodki omogočajo številne točke interakcije z občinstvom, od stadionov in televizije do socialnih medijev in aplikacij. Ta interaktivnost je plodno gojišče za inovativne marketinške strategije.
 4. Spremembe v konzumaciji vsebine: Tehnološke inovacije, kot so prenosi v živo preko interneta, omogočajo športnim organizacijam in oglaševalcem, da občinstvu ponudijo nove, prilagojene načine za spremljanje dogodkov in interakcijo z vsebino.
 5. E-šport: Šport se je razširil tudi v digitalni svet z rastjo e-športa, ki združuje tehnologijo in šport na načine, ki prej niso bili možni. To je še en razlog, zakaj je športna industrija tako dovzetna za prepletanje z računalniško tehnologijo.
 6. Fleksibilnost pri vpeljavi novosti: Športne organizacije pogosto hitro posvojijo nove tehnologije, saj iščejo načine za izboljšanje atletske uspešnosti, gledalčeve izkušnje in splošne tržne vrednosti.

Na podlagi teh razlogov se športna industrija pogosto obravnava kot ena izmed najbolj naprednih pri uporabi novih marketinških tehnologij in strategij, ki jih omogoča računalniška tehnologija.

Glavne inovacije v marketingu športne industrije

Višji “engagement” v povezavi s tehnologijo

Področje športa je že od nekdaj odlična priložnost za marketing. Vendar so z naraščajočimi zmogljivostmi računalniške tehnologije možnosti za angažiranje z občinstvom postale bolj inovativne in vključujoče.

Virtualna in obogatena resničnost, umetna inteligenca in druge računalniške tehnologije omogočajo nove oblike izkustev, kot so virtualni stadioni ali personalizirane športne novice.

Napredek v tehnologiji ima že in bo še naprej imel pomemben vpliv na športno industrijo, saj lahko izboljša uporabniško izkušnjo in poveča angažiranost uporabnikov na več načinov:

 1. Povečanje dostopnosti: Napredek v tehnologiji je omogočil enostavnejši dostop do športnih vsebin. S storitvami za pretakanje v živo, mobilnimi aplikacijami in pametnimi televizorji lahko uporabniki enostavno spremljajo tekme in dogodke v realnem času, ne glede na to, kje se nahajajo.
 2. Interaktivnost: Razvoj interaktivnih aplikacij, iger in družbenih omrežij omogoča uporabnikom, da sodelujejo in se povežejo med seboj ter s športnimi dogodki. Na primer, uporabniki lahko glasujejo za svoje najljubše igralce, napovedujejo izid tekem ali celo virtualno sodelujejo v igrah in izzivih, povezanih s športom.
 3. Analitika in statistika: Napredek v senzorjih in sledenju podatkov omogoča športnim navdušencem, da dobijo podrobne statistike o igralcih, ekipah in tekmah. To lahko vodi do boljšega razumevanja športa in poveča angažiranost, saj ljudje radi analizirajo in razpravljajo o statističnih podatkih.
 4. Navidezna in obogatena resničnost: Razvoj navidezne resničnosti (VR) in obogatene resničnosti (AR) lahko prenese gledanje športnih dogodkov na popolnoma novo raven. Uporabniki lahko doživijo športne dogodke, kot da bi bili tam, ali pa dobijo dodatne informacije in grafike med gledanjem, kar izboljša angažiranost.
 5. Personalizacija: Tehnologija omogoča boljšo personalizacijo vsebin za uporabnike. Algoritmi lahko priporočajo vsebine glede na zanimanje in preteklo vedenje uporabnika, kar vodi v bolj relevantno in privlačno izkušnjo.
 6. E-športi in fantazijske lige: Napredek v tehnologiji je prispeval k razvoju e-športov, kjer se igre izvajajo na profesionalni ravni. Prav tako je omogočil razcvet fantazijskih športnih lig, kjer uporabniki sestavljajo virtualne ekipe in tekmovanje temelji na realnih rezultatih, kar povečuje njihovo angažiranost.
 7. Pametna oprema: Pametne naprave, kot so pametne ure, senzorji in naprave za sledenje aktivnosti, pomagajo uporabnikom bolje spremljati svojo športno udejstvovanje in rezultate ter tako povečujejo njihovo angažiranost v lastni vadbi.
 8. Družbene platforme: Družbene medije lahko športni klubi, igralci in organizacije uporabljajo za komuniciranje neposredno z navijači, kar ustvarja močno povezavo med njimi.

Vse te tehnološke inovacije lahko pomagajo izboljšati angažiranost uporabnikov v športni industriji tako, da ustvarjajo bolj interaktivno, dostopno in personalizirano izkušnjo. Hkrati pa lahko tudi povečajo komercialne možnosti za športne organizacije in ustvarjalce vsebin.

Poleg tega pa marketing v športu oblikujejo tudi druge novosti, ki jih prinaša tehnologija.

Big Data in personalizacija

V športnem marketingu je personalizacija postala ključna. Z uporabo naprednih algoritmov za analizo podatkov lahko oglaševalci zdaj natančno ciljajo na specifične demografske skupine in individualizirajo sporočila na način, ki ni bil mogoč prej.

E-šport kot novi teren

E-šport je še en sektor, kjer se marketing in računalniška tehnologija močno prepletata. To je milijardna industrija z mladim in tehnološko naprednim občinstvom, ki je zelo dovzetno za digitalne marketinške taktike. Od oglaševanja znotraj iger do sponzoriranja e-športnih dogodkov, priložnosti za angažiranje so neskončne.

Vplivneži in socialni mediji

Nekateri športniki danes s socialnimi omrežji zaslužijo več kot s športnimi dejavnostmi. To odpira številna vprašanja, kot je na primer, kaj to pomeni za športno industrijo? Ali bodo v prihodnosti športniki plačani v obliki medijske izpostavljenosti? Kaj bi to pomenilo za šport?

Po drugi strani pa velja tudi da, »da influencerji niso le pomembni pri gradnji idej, ampak tudi ključ vstopa v digitalni svet marketinga. Sodelovanje z influencerji ima lahko veliko prednosti za podjetja, vključno z dokazanim povečanjem prepoznavnosti blagovne znamke in privabljanjem novega občinstva. Navsezadnje pa je ključno, da sodelovanje z influencerji temelji na skupni viziji in vrednotah.«(vir) Influencer marketing bo tako v več pogledih vplival na marketing v športu.

Zaključek

Marketing v športu in računalniška industrija postajata vse bolj prepletena. Tehnološke inovacije omogočajo ustvarjanje novih izkustev in pristopov, ki so bili do nedavnega nepredstavljivi. Za oglaševalske agencije, ki se želijo uspešno prilagoditi tem hitrim spremembam, je bistveno razumevanje, kako lahko računalniška tehnologija spremeni način, kako se povezujemo s športnimi navdušenci.

Ne glede na to, ali ste športna organizacija, oglaševalska agencija ali tehnološko podjetje, združevanje računalniške tehnologije in športnega marketinga ponuja obetavne priložnosti za rast in inovacije. Zato ne zgrešite tega vznemirljivega trenda, ki oblikuje prihodnost obeh industrij.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalni marketing e-šport

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Miklavčič marketing, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Miklavčič marketing, d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Miklavčič marketing, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Cambium Networks

Unit B2, Linhay Business Park Eastern Road Ashburton, United Kingdom, , Tel: +44 1364 655500
Internet je vozlišče inovacij in temelj sodobne družbe. Okolja, kjer je internet prosto dostopen in zanesljiv, beležijo nepredstavljiv razvoj. Internetna dostopnost pa ni samoumevna. ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več