Računalništvo, telefonija
16.10.2013 08:19

Deli z drugimi:

Share

Intervju z Gregorjem Grafom

Z videom, ki se vse bolj kaže kot idealen medij, v digiGRALu sledijo razvoju vse večjega združevanja tehnologij ter vzpostavljajo platformo interaktivnosti in globalne povezanosti.
Gregor Graf, direktor podjetja digiGRAL
Gregor Graf, direktor podjetja digiGRAL

Medtem ko se številna slovenska podjetja še sramežljivo spogledujejo s sodobnimi orodji digitalnega marketinga in pretehtavajo možnosti za bolj premišljen in strateški vstop na področje spletnih komunikacij, so v mladem podjetju digiGRAL že prepoznali dodano vrednost digitalnih medijev in vsebinskega marketinga. Kako ne bi, ko pa je ekipi digiGRALovih kreativcev digitalni svet nekaj samoumevnega. Nenazadnje je temeljno poslanstvo digiGRALovega poslovanja vezano na ustvarjanje spletnih doživetij. Ob tem radi poudarijo, da pri svojem delu izkoriščajo šarm televizije in interaktivnost spleta ter ju povezujejo za uspeh spletnih strategij njihovih naročnikov. Da so pri tem uspešni, govorijo v prid številni in ugledni naročniki, ki so jim zaupali svoje spletnopromocijske projekte, kot na primer Panvita z blagovno znamko AVE, Slovenijales trgovina, Fructal, Natureta, Lisca, Relax in številni drugi. Glede na to, da so na trgu že 2 leti zagotovo poznajo skrivno formulo uspešnega poslovanja v branži spletne promocije in imajo dober občutek za digitalne smernice. Podrobneje smo za mnenje povprašali direktorja podjetja digiGRAL, Gregorja Grafa.

Kako vam uspeva pridobivati nove stranke in širiti ugledne reference v časih, ko so marketinška sredstva vse bolj okrnjena?

Kljub manjšim sredstvom za promocijo, podjetja ne morejo več delovati le ob uporabi klasičnih medijev, saj je digitalizacija dejstvo zadnjih 10 let, če si to priznamo ali ne in če se tega zavedamo ali ne. Čas igranja je mimo, najrazličnejše oblike spletne promocije (vključno z družbenimi mediji) se selijo v poslovanje (kot tudi v izobraževanje ter na druga področja) in čas je za ustvarjanje prihodkov. Tu pa v igro vstopa digiGRAL, ki s strokovnimi in učinkovitimi digitalnimi storitvami pri tem podpira podjetja.

Po naših izkušnjah in spremljanju splošnih digitalnih trendov je prihodnost promocije vsekakor na strani selitev komunikacij in konzumiranja vsebin na splet. To velja tako za zasebne uporabnike kot za poslovni svet.

Že v lanskem letu smo videli velik razmah uporabe spletnega videa, letos pa se ta širitev le še povečuje. Video na spletu pridobiva vlogo najbolj gledane oblike oglaševanja, kar potrjujejo tudi naše aktivnosti za slovenska podjetja, ki se vedno obrestujejo. Za leto 2013 poznavalci napovedujejo, da bo uporaba videa dosegla 12 milijard mesečno na družbenih platformah, kot je Youtube. Spletni trgovci bodo vse pogosteje uporabljali video marketing za predstavitev svojih produktov.

To pa je pisano na kožo nam, saj z videom, ki se vse bolj kaže kot idealen medij, sledimo razvoju vse večjega združevanja tehnologij ter vzpostavljamo platformo interaktivnosti in globalne povezanosti. S tem podjetjem omogočamo uporabo novega ogromnega potenciala spletnih komunikacij za prenos idej, stimulacijo domišljije in ustvarjanje akcije. Lahko bi rekli, da soustvarjamo razvoj spletnega marketinga v Sloveniji.

Za gledanje video vsebin je občinstvo do nedavnega kot glavni kanal uporabljalo televizijo, najnovejše statistike pa kažejo, da v ospredje prihaja internet, ki ravno zaradi svoje interaktivnosti izpodriva televizijo.

Tudi če pogledamo na stran ponudnikov lahko opazimo, da jih je vse več, kar posledično vpliva tudi na razvoj tega področja. Večje je tudi povpraševanje, kar potrjuje, da se tudi številna ugledna slovenska podjetja zavedajo, da bodo z video vsebinami še konkurenčnejša. Velike agencije tako povečujejo realizacijo na tem področju, prav tako nastaja tudi vse več manjših, specializiranih, kot je digiGRAL, ki si s svojimi specializiranimi, inovativnimi rešitvami utira svoje mesto na slovenskem trgu.

Prav tako veliko število Adwords oglaševanja potrjuje, da se v to branžo steka vedno več sredstev. V Sloveniji je sicer trg manj dinamičen kot v tujini, vendar trendi kljub vsemu počasi dosegajo tudi našo deželo, zato menimo, da je strategija digiGRALa zastavljena v pravo smer.

Poleg tega za podjetja danes postaja vse pomembneje, da se jim vložena sredstva čim bolj povrnejo, da v največji možni meri maksimizirajo učinek promocije. To pa jim najbolje zagotovijo digiGRALove rešitve, saj smo izrazito ciljno naravnani in dosegamo dobre rezultate, kar najbolje potrjujejo naši številni naročniki, ki se vedno znova vračajo.

Kako torej zagotavljate ROI (return on investment) pri vaših rešitvah za vaše naročnike?

Tako kot za podjetje digiGRAL tudi za naše naročnike gradimo dolgoročne zgodbe, ki se izplačajo. Poslovne cilje strank poskušamo reševati predvsem z dodajanjem ‘wau faktorja’, kar pomeni, da si stranke naših naročnikov zapomnijo njihova sporočila, ker so drugačna, zabavna in kreativna. Na splet uporabniki hodijo s ciljem, zabave ali iskanja infromacij, zato jim moramo to tudi ponuditi. Ekipa digiGRALa vsakodnevno pregleda ogromno različnih vsebin, zato imamo vedno bolj izostren občutek katere vsebine imajo ‘wau faktor’ in so na nek način izstopajoče. Takšen pa je tudi splošni, a zimzeleni izziv sodobnih blagovnih znamk, da z inovativnim ali drugačnim elementom izstopajo v kaosu informacij.

V digiGRALu veliko energije vlagamo v oblikovanje novih, drugačnih rešitev za vsako našo stranko. Neradi se podajamo po bližnjicah ali najlažjih, že poznanih poteh. Zato naših rešitev ne želimo vedno znova ponavljali, temveč raje dobro naredimo domačo nalogo in vključimo več kreativnosti. Dosedanji primeri kažejo, da se nam to obrestuje in da so naši naročniki zadovoljni, saj dosegajo zelo dobre odzive svojih strank na rešitve, ki jih izdelamo za njih. Pogosto preko njihove blagovne znamke pohvalijo tudi nas kot izvajalca. Liscine stranke so tako že komentirale, da ima Lisca vedno zelo dobre ideje za nagradne igre. Prav tako pri igrici 4 v vrsto, ki smo jo naredili za Ave in učinkovito vpletli vse komunikacijske elemente ter jo zapakirali interaktivno.

Konkurence je veliko na tem področju. V čem je digiGRAL drugačen?

Za nas je značilno, da združujemo inovativnost in tradicionalnost. Tradicionalnost se kaže predvsem pri formiranju delovnega tima. Tu sta naši vodili predvsem dolgoročnost in stabilnost. Ponosen sem, da nam v obdobju suhih krav uspeva povečevati ekipo, da se znanje akumulira in da gradimo stabilen kolektiv. To hkrati odslikava našo sposobnost za prevzemanje odgovornosti in ambicioznost za nadaljnjo rast in strateški razvoj.

Naša posebnost je tudi to, da na uporabnika naših storitev gledamo preko naročnika. Temeljito preučujemo potrebe uporabnika, da bi jih lahko zadovoljili, saj s tem posledično tudi naročnik izpolni svoje poslovne cilje.

Vedno iščemo inovativne pristope, glede na projekt. Prizadevamo si čim več uporabljati video in ga integrirati na nekonvencionalen način, ne le na tradicionalen način, v video oknu, temveč tudi kot Videolog – akcijsko prodajni format, ki sloni na tehnologiji transparentnega videa. Tu smo edini na slovenskem trgu. Specializirani smo predvsem za kakovostno video produkcijo, ki jo odlikujeta interaktivni video in Videolog. Izdelujemo pa tudi spletne rešitve oziroma aplikacije, po meri naročnikov, ki temeljijo na različnih tehnologijah, kot je HTML5, … Na podlagi svojih bogatih izkušenj iz digitalnih komunikacij svojim naročnikom svetujemo tudi glede optimalne izrabe spleta za povečanje poslovnih ciljev. Prav tako v naši hiši nastaja najrazličnejša multimedijska produkcija. Naša prednost je tudi izrazita ciljna naravnanost, ki nam omogoča ustvarjanje inovativnih in edinstvenih rešitev, kot so interaktivne predstavitve, video produkcija, spletna produkcija, različne promocijske aktivnosti, produkcija namiznih aplikacij in podobno.

Kako se je začela zgodba digiGRALa?

Nastala je iz moje strasti do ustvarjanja interaktivnih video vsebin. Preden sem se podal v podjetniško sfero sem z video produkcijo ukvarjal v manjšem podjetju, kjer sem bil zaposlen skoraj 3 leta. Nato sem za nekaj časa prestopil v pedagoške vode, ko sem skoraj 2 leti srednješolcem iz srednje ekonomske sole in gimnazije v Radovljici predaval o medijskem oblikovanju. Vzporedno pa sem že začel ustvarjati videovsebine za prve naročnike. Pot se je začela strmo vzpenjati in število projektov se je začelo tako hitro množiti, da sem bil na neki točki popolnoma vpet v produkcijo in mi je ostalo komaj kaj prostega časa. Začutil sem, da na dolgi rok tako ne bo šlo, da se moram odločiti in se temeljito posvetiti le enemu področju. Ker je digiGRAL vse hitreje rasel, sem se odločil tvegati in se podati v podjetniške vode. Od takrat naprej nenehno širimo tako svoj delovni tim kot število zadovoljnih naročnikov. Začetki digiGRALa so mi ostali v lepem spominu, čeprav so bili tudi zelo naporni.

In tako si iz varnega zavetja v notranjem oddelku podjetja pristal v podjetniških vodah, kjer se soočaš z vsemi tveganji in negotovnostmi, v časih ko se na vsakem koraku govori o recesiji. Nekoč si rekel, da si šolski primer, kako ti je podjetništvo spremenilo pogled na delo?

Preden sem se podal na svoje in sem bil le eden od zaposlenih, sem gledal na zadeve le iz svojega zornega kota, tako kot gleda večina zaposlenih. Predvsem sem bil naiven, kar se tiče pogleda na svoj honorar in dlje od neto prejemka nisem videl, s čimer se verjetno lahko poistoveti vsak zaposleni danes.

Ko pa si na svojem se zelo hitro naučiš razumevanja finančnih tokov. Sicer izhajam iz podjetniške družine, saj je imel tudi moj oče podjetje, a sem ga takrat opazoval le z distance. Glede na pridobljene bogate izkušnje menim, da bi bilo zelo koristno za vsakega zaposlenega, da bi šel čez podobno lekcijo, saj bi se tako vsi zavedali pomena podjetniške usmerjenosti, namesto da razumemo le sami sebe in delo opravljamo le zaradi samega dela. To bi pripomoglo tudi h hitrejšemu razvoju podjetij, kot celotnega slovenskega gospodarstva. Vsekakor bi podjetniška miselnost vplivala tudi na uspešnost in zadovoljstvo samih zaposlenih pri svojem delu.

Je to tudi eden od ključnih razlogov, da je digiGRAL tako uspešno podjetje, ki dosega stabilno rast v negotovih gospodarskih razmerah, v dokaj mladi in še ne dodobra uveljavljeni branži?

Vsekakor je to zagotovo eden od pomembnih razlogov, da je digiGRAL zelo uspešno podjetje, saj zaposlene vodimo v podjetniškem, inovativnem in ciljno usmerjenem duhu. Hkrati smo osredotočeni na stabilnost in dolgoročnost.

Digitalna produkcija in spletni marketing sta še dokaj nov pojem in se šele začenjata uveljavljati predvsem v zadnjem času, kar verjetno pomeni, da vsi naročniki še ne prepoznavajo priložnosti za ustvarjanje dodane vrednosti svojih produktov ali storitev. Kaj bi bil vaš nasvet za naročnike oziroma podjetja, da bi dobili več poguma za vpeljavo inovativnih digitalnih projektov?

Iz svoje zgodbe in zgodbe digiGRALa lahko rečem, da je eden od gonil razvoja ravno negotovnost, ki spremlja drzne odločitve, ki večinoma orjejo ledino. Če tvegamo in se izpostavimo prvi, imamo možnost da stopimo iz povprečja ter povedemo trend. Neuspeh, ki bi lahko sledil, pa preprečimo, da se čim bolj izobrazimo o podvigu, v katerega se podajamo. Dobra in zanesljiva osnova za spremanje drznih odločitev so tudi reference in številke ali rezultati sorodnih študij primerov, ki so vedno preverljivi. Če se podamo v takšne inovativne projekte dobimo tudi dodatne nove ideje, ki nam pomagajo pri zastavljanju inovativnih vizij, ki nam bodo prinesle uspeh.

Tako smo tudi v digiGRALu naredili svoj trend, ko smo na slovenski trg poleg ostalih produkcijskih storitev za spletni marketing pripeljali tudi inovativni in priljubljeni rešitvi, kot sta interaktivni video in Videolog.

Udobje, ki smo ga dandanes vajeni in ga prinaša sodoben življenjski stil, ne deluje spodbudno na ustvarjanje posameznikov in kreativnost, saj se vse bolj spreminjamo v konzumente vsebin kot ustvarjalce le-teh. V vašem podjetju pa vse storitve, ki jih opravite za stranke temeljijo ravno na čim večji kreativnosti, saj morate dnevno ustvarjati nove inovativne vsebine. Kako to rešujete?

Pri nas je pravilo: Če hočeš, da tvoja domišljija deluje, se ne smeš omejevati. Zato ideje vedno valimo po ključu, kot da je vse možno. Čeprav so pri vsaki stvari določene omejitve, jih sprva namenoma prezremo, temveč jih šele nato dodajamo. Z ekipo se veliko pogovarjamo, tako da največ idej pride skozi spontano razglabljanje in iskanje rešitev. Na koncu zberemo ideje vseh, jih preučimo, prepoznamo najboljšo in jo nato izpilimo in dodelamo.

Tudi sami opažamo, da ob vse večji količnini informacij, vse več ljudi postaja utrujenih že od samega sprejemanja vsebin, zato se predajajo pasivnosti in vse manj ustvarjajo. Posledično izgubljajo svojo kreativnost, postajajo nezadovoljni s svojim življenjem in pogosto ne najdejo več smisla. Kot odgovor na situacijo, smo zasnovali družbeno odgovoren projekt Dežela pravljic, da bi najmlajše in njihove starše spodbudili k ustvarjanju svojih zgodb, ki jih lahko prispevajo. Z avdio pravljicami iz Dežele pravljic burimo tudi otroško domišljijo, ki ji na ta način sporočamo, da je vse mogoče. Verjamemo, da jim bo takšno razmišljanje pomagalo uresničiti svoje sanje in visokoleteče upe kljub težkim oviram, s katerimi se pogosto srečujemo v življenju.

Kakšni so trendi na področju digitalnega marketinga?

Spletni video bo v prihodnje tako pomemben kot spletna stran danes. Ta trend že zelo nakazujejo tudi podatki o vse večjem vzponu družbenega omrežja YouTube.

Prav tako vse bolj pomembno postaja redno ustvarjanje kakovostnih vsebin, saj tudi optimizacija danes ne temelji več na trikih v zaledju, temveč na zanimivih in kakovostnih vsebinah, v katere vse bolj vlagajo resna podjetja v tujini. Za njimi pa do podobnega spoznanja in prvih aktivnosti na tem področju prihajajo tudi že bolj drzna in inovativna slovenska podjetja. Omenim lahko tudi novost, ki jo pripravljamo v digiGRALu – to je newsletter, ki bo kmalu na voljo vsem, ki se bodo nanj naročili, tako da bodo na naši spletni strani pustili svoj e-naslov.

Pomembna stvar je tudi doseg oziroma distribucija vseh teh vsebin. Zato se poslovni svet že uči prepoznavati in izbirati prave kanale.

Za uspešno komuniciranje ima pomembno vlogo tudi e-mail marketing, ki vključuje gradnjo e-baz z e-naslovi potencialnih uporabnikov. E-poštni naslov je v spletu ekvivalent tega, kar je telefonska številka v realnosti. Z različnimi zanimivimi vsebinami tako želimo uporabnika čim bolj navdušiti, da nam pusti svoj e-naslov. V digiGRALu tudi našim naročnikom pomagamo graditi omenjene e-baze tudi prek aplikacij na družbenem omrežju Facebook, kjer postavimo zanimivo aplikacijo, ki njihove stranke tako pritegne, da pustijo svoje podatke.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Rubikon GRAL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Rubikon GRAL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Rubikon GRAL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku