Računalništvo, telefonija
22.06.2011 15:30

Deli z drugimi:

Share

Intel predstavil vizijo superračunalniške prihodnosti

Pri Intelu pričakujejo, da bodo do konca tega desetletja najhitrejši superračunalnik drveli s hitrostjo 4 ExaFLOPe na sekundo.
Pri Intelu pričakujejo, da bodo do konca tega desetletja najhitrejši superračunalnik drveli s hitrostjo 4 ExaFLOPe na sekundo.

Na mednarodni konferenci superračunalnikov (International Supercomputing Conference – ISC) v Hamburgu, je podjetje Intel predstavilo svojo vizijo za ExaFLOP/s računalniške sisteme.

ExaFLOP/s je trilijon operacij s poševnico na sekundo, oziroma za približno 100-krat več od trenutno najzmogljivejših superračunalnikov. Da bi dosegli takšne zmogljivosti, so Intelovi predstavniki poudarili, da je potreben pristop prikazan v njihovi arhitekturi Many Integrated Core (MIC). Prvi izdelek, ki bo temeljil na Intelovi arhitekturi MIC, bo sistem razvojnim imenom Knight Corner, ki bo narejen v 22-nanometrskem procesu ter z 3-D Tri-Gate tranzistorji. V te namene Intel izbranim partnerjem, že ponuja ustrezno razvojno programsko platformo, imenovano Knights Ferry.

V Intelu pričakujejo, da bodo do leta 2013, najhitrejši svetovni računalniki imeli več kot milijon vgrajenih procesorjev, ogromno število, ki pa bi se naj do leta 2015 celo podvojilo in do konca dekade doseglo število 8 milijonov procesorjev na računalniški sistem. Zmogljivosti vodilnih sistemov na seznamu TOP500 bi do leta 2015, morala narasti na 100 petaflopov na sekundo, ali bilijon operacij na sekundo, medtem, ko bi naj hitrosti ExaFLOPA dosegli nekje v letu 2018. Do konca tega desetletja, bo najhitrejši superračunalnik drvel s hitrostjo 4 ExaFLOPe na sekundo.


Prijavi napako v članku