Računalništvo, telefonija
05.02.2020 09:07
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google ogrozil zasebnost uporabnikov storitve Photos

Google zaradi napake ogrozil zasebnost uporabnikov storitve Google Photos!
Google zaradi napake ogrozil zasebnost uporabnikov storitve Google Photos!

Če z vašim pametnim mobilnim telefonom Android ali iOS zajemate veliko fotografij in videoposnetkov, potem smo prepričani, da skoraj zagotovo uporabljate storitev Google Foto (Google Photos). Ta namreč omogoča brezplačno shranjevanje in samodejno organiziranje fotografij. Brezplačno lahko varnostno kopirate neomejeno število fotografij in videoposnetkov v omejeni resoluciji (16 milijonov slikovnih točk oziroma 1080p), a to je za mnoge več kot dovolj. Poleg tega lahko do njih dostopamo še v poljubnem telefonu ter tabličnem ali drugem računalniku na spletnem naslovu https://photos.google.com.

Na žalost pa so pri podjetju Google nedavno pošteno zamočili, saj so zaradi napake določenim uporabnikom napačno prikazali slike in videoposnetke drugega uporabnika. Napaka se je zgodila med 21. in 25. novembrom lani, napako pa so opazili predvsem tisti uporabniki, ki večpredstavnostne vsebine arhivirajo preko storitve Google Takeout. Ta dejansko uporabnikom omogoča, da izvozijo kopijo vsebine v računu Google zaradi varnostnega kopiranja ali uporabe s storitvijo zunaj ekosistema podjetja Googla.

Pri Googlu zagotavljajo, da so omenjeno težavo odpravili v zgolj nekaj dneh in da se zavedajo, da je šlo v tem primeru za grob poseg v zasebnost uporabnikov. Vsem oškodovanim so pri računalniškem gigantu že poslali obvestilo in z njim tudi opravičilo za neljubo napako. Pri tem so pri podjetju Google poudarili, da je omenjena napaka prizadela manj kot 0,01 odstotka uporabnikov.


Prijavi napako v članku