Industrija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
30.03.2023 09:13

Deli z drugimi:

Share

Cisterna pušča ali kdo iz nje krade? S pravimi senzorji boste lahko ukrepali takoj

Brez natančnih podatkov in meritev je v marsikaterem poslu podjetje že takoj na začetku v zaostanku. Za natančne meritve pa potrebujemo senzorje, ki so v primerjavi s človekom bolj natančni, hkrati pa lahko podatke odčitavajo z večjo frekvenco.
DataKing temeljito spreminja celoten pristop zbiranja in analize podatkov. Zagotavlja enostaven dostop do podatkov in njihove v realnem času, ne da bi bilo treba vlagati v sofisticirano infrastrukturo. Foto: Pixabay
DataKing temeljito spreminja celoten pristop zbiranja in analize podatkov. Zagotavlja enostaven dostop do podatkov in njihove v realnem času, ne da bi bilo treba vlagati v sofisticirano infrastrukturo. Foto: Pixabay

Poznamo vse vrste senzorjev, ki nam lahko preko brezžične Wi-Fi povezave vsak trenutek pošiljajo kup podatkov. Kaj pa tam, kjer internetna povezava ni stabilna ali pa se srečamo z motnjami v električnem omrežju? Takrat imamo veliko težavo, ki pa je enostavno rešljiva, če se nanjo pripravimo prej. Ravno drage investicije v infrastrukturo so marsikatero podjetje ali javno podjetje odvračale od uvedbe senzorike in digitalizacije podatkov. Zdaj je vse drugače.

Brez elektrike, brez interneta, brez posebne infrastrukture, pa vendar delajo

Ste vedeli, da za to, da vam senzorji sporočajo določene podatke, ne potrebujete posebne infrastrukture, niti elektrike ali brezžične Wi-Fi povezave oziroma internetnega omrežja? Prava rešitev so senzorji, ki delujejo preko omrežja radijskih valov. Radijski senzorji so enostavni za namestitev in jih lahko začnete uporabljati takoj (Plug&play), so majhni, velika prednost pa je tudi to, da jih napajajo baterije, ki zagotavljajo večletno delovanje (avtonomija delovanja je odvisna od senzorja in njegovih nastavitev). Poleg tega so radijski senzorji rešitev, ki je izredno zanesljiva in jo lahko uporabljamo dobesedno kjerkoli.

Merijo, štejejo ali odčitavajo lahko karkoli, saj jih je na voljo več kot 800 vrst.

O rešitvi smo že pisali v članku Senzorji, ki vas obveščajo o vsem mogočem, a ne potrebujejo niti elektrike niti internetnega omrežja, v katerem lahko preberete več o delovanju sistema in možnostih uporabe, ki so skoraj neskončne.

Težko dostopna mesta, neposeljena območja, kleti in konec koncev podzemne cisterne. Senzorji, ki delujejo preko omrežja radijskih valov, ne poznajo ovir. V trenutku pisanja se uvaja vrsta projektov pri zajemu podatkov vodovodov – tako na samem zajetju kot tudi meritvi posameznih števcev odjemalcev. Kmalu bo mesečno sporočanje stanja števca stvar preteklosti, svojo porabo vode plina ali elektrike pa boste lahko spremljali na dnevni ravni.


Uporaba tovrstnih senzorjev je neomejena:

  • ne potrebujejo električnega omrežja,
  • delujejo na baterije in porabijo izredno malo energije,
  • ne potrebujejo internetnega omrežja, zato jih lahko uporabljamo kjerkoli, naj bodo to kleti, težko dostopna območja, hribi …
  • hitra in enostavna namestitev,
  • izgradnja sistema zahteva manj časa, denarja in drugih virov,
  • vedno so na voljo podatki v realnem času,
  • alarmi preko SMS in e-pošte,
  • poročila po meri,
  • API izmenjava podatkov z zunanjimi sistemi.

Merjenje nivoja tekočine v cisternah

Senzorji DataKing so kot nalašč za merjenje nivoja tekočin ali kateregakoli materiala v cisternah.

Ultrasonični DataKing senzor (ali več senzorjev) vgradimo na vrh cisterne. Tam nam v intervalu, ki ga določimo sami, pošilja podatke o napolnjenosti cisterne.

V primeru cistern s kurilnim oljem vsi točno vemo, kdaj jih napolnimo. Kaj pa potem? Če gre za zasebno gospodinjstvo, sledimo porabi in težav načeloma nimamo. Kaj pa podjetje, ki upravlja z 10, 100, morda več sto cisternami? Seveda težko sledi, koliko olja je v določeni cisterni čez mesec, dva meseca ali pol leta po polnjenju.

Ena izmed rešitev je lahko, da ena oseba fizično obiskuje lokacije, odčitava stanje … ampak, ali je to smiselno? Večje kot je število cistern, bolj postane zadeva kompleksna.

Seveda lahko imamo števce, ki prek Wi-Fi povezave podatke pošiljajo preko interneta, a povsod to ne pride v poštev. Morda nimamo dostopa do Wi-Fi-ja, lahko da potrebujemo stabilnejšo povezavo ali pa na lokaciji ni elektrike. Pa tudi sicer moramo imeti v tem primeru potrebno infrastrukturo. Senzorji, ki delujejo preko omrežja radijskih valov, so v takšnih primerih najboljša rešitev, ki se izogne vsem omenjenim pomislekom in težavam.

Ne gre le za to, da imamo pod nadzorom količino vsebnosti cisterne. Senzorji v povezavi z aplikacijo omogočajo, da nastavimo alarm, ki nas preko SMS obvestila ali e-pošte (ali oboje) obvesti v primeru kritičnih odstopanj, katerih vrednosti določimo v aplikaciji.

Če na primer senzor beleži podatke vsake 3 ure, nastavimo, da nas aplikacija obvesti v primeru, če se v tem času nivo zniža za več, kot je vrednost, ki smo jo predhodno določili. Takrat vemo, da je nekaj narobe. Ali cisterna pušča ali nam kdo krade kurilno olje. Vemo, kje in koliko ga je zmanjkalo ter lahko ustrezno ukrepamo.

Posode za žito ali drug razsuti tovor

Podobno, kot pri cisterni s tekočino, lahko ultrasonične senzorje DataKing uporabimo za merjenje količine razsutega tovora v cisternah, posodah in podobno.

V osnovi gre za isto zadevo, moramo pa na primer upoštevati, da se tekočina razporedi enakomerno po cisterni, pri razsutem tovoru pa je lahko na eni strani nivo bistveno višji, kot na drugi, zato je morda smiselno postaviti več senzorjev na različne konce.

Rešitve senzorike so neomejene

Kako napredna je senzorika, lahko ugotovimo na naslednjem primeru. Razsuti tovor nemalokrat povzroči in dviguje prašne delce, ki onemogočijo pravilno delovanje senzorjev. Rešitev? Senzor, ki meri gostoto nosilne jeklene konstrukcije in na podlagi podatkov izračuna obremenitev silosa in koliko je ta napolnjen. Ni kaj, inovativen pristop za do zdaj nerešljivo težavo.

Ročno zbiranje in analiza podatkov je preteklost

Če se vrnemo na začetek, sta ročno zbiranje in analiziranje podatkov zamudna in neučinkovita, zato je čas, da postaneta preteklost. Ročno delo zahteva ogromno vlaganj v infrastrukturo, programsko opremo, strojno opremo in človeške vire, da se dosežejo potrebni rezultati. DataKing temeljito spreminja celoten pristop zbiranja in analize podatkov. Zagotavlja enostaven dostop do podatkov in njihove analize v realnem času, ne da bi bilo treba vlagati v sofisticirano infrastrukturo.

Uporaba je najbolj smiselna predvsem za podjetja, občine, ustanove in podobno, kjer imate potrebo po zbiranju podatkov na več mestih oziroma potrebujete večje število senzorjev in meritev.

Vas zanima več? Kontaktirajte podjetje Zaslon Telecom, jim predstavite svojo težavo. Za vas bodo našli rešitev.

Vas zanima več o DataKing senzorjih?

Ime in priimek(Required)
Računalniške novice se zavezujejo k spoštovanju vaše zasebnosti. Vaše zasebne podatke bomo uporabljali za:(Required)

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
DataKing senzorji


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več