Računalništvo, telefonija
28.02.2005 16:39

Deli z drugimi:

Share

Češka pošta s SUSE LINUX

Češka pošta je s skorajda 3.400 poštnimi uradi in 40.000 zaposlenimi drugi največji zaposlovalec na Češkem. Organizacija vsako leto dostavi skorajda milijardo pisem in prejme več kot 100 milijonov naročil.

Češka pošta je do sedaj za svoje poslovanje uporabljala sistem po meri, APOST, ki je bil na voljo 20.000 zaposlenim. APOST je tekel na različnih operacijskih sistemih, med katerimi sta bila tudi DOS in Microsoft Windows NT, vendar pa je dosegel točko, na kateri je bilo delovanje sistema v lastnem okolju predraga rešitev. Zaradi razpršenega okolja uporabe s 3.400 poštnimi uradi se je Češka pošta spoprijemala z vedno višjimi stroški skrbniških opravil, težave pa so povzročali tudi izpadi sistema in vprašanja zagotavljanja varnosti. Zato so Čehi iskali nov operacijski sistem, ki bi podpiral APOST ter hkrati omogočil znižanje stroškov skrbniških opravil, zagotovil daljši čas delovanja brez prekinitev in višjo raven varnosti.

Razmišljali so tudi o nadgradnji obstoječe strojne opreme, vendar pa bi to zahtevalo velike nadgradnje programske opreme APOST, močno pa bi se povečali tudi stroški izobraževanja. Nazadnje je Češka pošta kot temelj za nov centraliziran sistem izbrala tehnologijo SUSE LINUX. Že samo logistični stroški pošiljanja usposobljenih ljudi na 3.400 lokacij, kjer bi namestili novo strojno opremo, bi presegli stroške nove strojne in programske opreme skupaj. Namesto tega je Češka pošta namestila SUSE LINUX v obstoječe stroje z Intelovo platformo, kar je prineslo izjemne prihranke pri stroških strojne opreme, stroških skrbniških opravil in tudi pri potnih stroških.

V samo 10 mesecih je Češka pošta namestila nov sistem APOST, ki temelji na platformi SUSE LINUX, v 4.000 strežnikih v 3.400 poštnih uradih po vsej državi, ter tudi v 12.000 odjemalskih terminalih, ki jih uporablja 20.000 zaposlenih. Češka pošta ima sedaj centralizirano infrastrukturo, ki omogoča nadziranje na daljavo. Stroški skrbniških opravil so se tako močno znižali.

Prehod na nov sistem je bil za uporabnike neopazen, saj ti sedaj delajo z enakim vmesnikom kot prej. Dodatno izobraževanje uporabnikov tako ni bilo potrebno. Sistem APOST sedaj teče hitreje, čas delovanja sistema pa dosega skorajda 100 odstotkov, zato lahko zaposleni bolje poskrbijo za potrebe strank.


Prijavi napako v članku