Programska oprema
25.07.2005 08:57

Deli z drugimi:

Share

Tedensko poročilo o virusih in vdorih


Računalniški črvi so ta teden delavni!

V poročilu o virusih in vdorih preteklega tedna bomo pogledali različice A, B in C črva Lebreat, dve hekerski orodji – RemoteLogger in AFXFireWall.A ter oglaševalski program E-Eliminator.

Lebreat.A, Lebreat.B ind Lebreat.C so poštni črvi z različnimi značilnostmi, ki se lahko širijo tudi po internetu z izkoriščanjem ranljivosti LSASS.

Na okuženem računalniku izvajajo več akcij:
– Nalaganje drugih škodljivih programov.
– Napadi na spletna mesta, ki povzročijo zavrnitev storitev.
– Onemogočanje več orodij sistema Windows, kot so “task manager” in požarna pregrada v Windows XP.
– Ustvarjanje objekta Mutex (Mutual Exclusion Object), da zagotovi, da je v kateremkoli času aktivna samo ena kopija črva.

RemoteLogger se lahko namesti na daljavo s pošiljanjem malega namestitvenega programa na ciljni računalnik in prepričanja uporabnika, da ga zažene. Ko je nameščen, beleži udarce na tipkovnico in se lahko uporabi za zbiranje osebnih podatkov – kot so gesla. Nadzoruje lahko tudi različne uporabnike na istem računalniku. Informacije, ki jih zbere RemoteLogger, se lahko pošljejo prek e-pošte ali se naložijo na določen strežnik FTP.

AFXFireWall.A filtrira pakete SYN (SYNchronize). Ko se paket SYN pošlje na nepooblaščena vrata TCP, AFXFireWall.A odgovori s paketom RST in avtomatično zapre povezavo. Datoteke tega hekerskega orodja se običajno lahko najdejo na požarni pregradi z imenom FIREWALL.ZIP.

E-Eliminator je oglaševalski program, ki se namesti na računalnike, ko uporabnik obišče določene spletne strani z nelegalnimi vsebinami ali vsebinami za odrasle. Ko okuži računalnik, v brskalniku prikaže stran, v katerem najavi, da so bile zabeležene vse informacije o tem, kaj je uporabnik počel na internetu. Za rešitev situacije uporabnikom priporoča dostopijo do določenega programa. Da bi še povečal občutek nevarnosti in zato spodbudil uporabnika k nakupu priporočenega programa, E-Eliminator spremeni domačo stran v Internet Explorerju. Spremeni tudi iskalno stran.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več