Računalništvo, telefonija
09.11.2016 09:19
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

150 kilometrov v zgolj 12 minutah!

Potniki bodo za potovanje med mestoma Dubaj in Abu Dabi skupno potrebovali zgolj 12 minut.
Potniki bodo za potovanje med mestoma Dubaj in Abu Dabi skupno potrebovali zgolj 12 minut.

Običajni vlaki niso primerni za premagovanje večjih razdalj, saj vozijo z največjo hitrostjo med 250 kilometrov na uro in 300 kilometrov na uro. Čeprav je bil hitrostni rekord 600 kilometrov na uro pred kratkim dosežen na Japonskem z magnetnim vlakom, to za nekatere še vedno ni dovolj. Precej večjo hitrost potovanja namreč obljubljajo pri podjetju Hyperloop One, saj naj bi njihova različica potnega vlaka lahko potnike prevažala s hitrostjo kar 1200 kilometrov na uro.

Superhitri vlak Hyperloop bo na osnovi premikanja »kapsule« v ceveh, kjer se pritisk oziroma upor zraka precej zmanjša, kar posledično omogoča zelo hitro gibanje. Za razvoj vlaka prihodnosti ima podjetje Hyperloop One na voljo kar precej denarja, in sicer 71 milijonov evrov. Prvi večji podvig pa podjetje z novodobnim vlakom načrtuje v Združenih arabskih emiratih, in sicer med mestoma Dubaj in Abu Dabi, ki sta medsebojno oddaljena 150 kilometrov. Če bo projekt uspešen, pomeni, da bodo lahko potniki skupaj s prtljago za potovanje med omenjenima krajema skupno potrebovali zgolj 12 minut.

Hyperloop lahko več kot očitno pomeni prihodnost, vsekakor pa imajo vsi, ki so se že ali pa se še bodo v bližnji prihodnosti vključili v dirko, ki jo je prvi izzval Elon Musk, še ogromno dela in dolgo pot. Ironično po eni strani, saj z vlakom Hyperloop nobena pot ne bo več dolga.


Prijavi napako v članku