Računalništvo, telefonija
17.05.2019 12:00

Deli z drugimi:

Share

Zvezdnica z največ sledilci na Instagramu v težavah zaradi objave fotografij

Zvezdnica z največji sledilci na Instagramu v težavah zaradi objave fotografij
Zvezdnica z največji sledilci na Instagramu v težavah zaradi objave fotografij

Ariana Grande, ameriška pevka in igralka, ki je svojo kariero začela na Broadwayju z vlogo v muzikalu 13, potem pa leta 2009 zaslovela z vlogo Cat Valentine v Nickelodeonevi televizijski seriji Victorious, je obtožena nepravilne uporabe lastnih fotografij na trenutno najbolj vročem družbenem omrežju Instagramu. Gre v bistvu za “vojno” avtorskih pravic, ki so med zvezdniki dokaj pogoste. Pop zvezdnica je bila obtožena nepravilne uporabe dveh fotografij, za kateri naj ne bi plačala. Objavi naj bi – preden so ju uspeli izbristati iz Instagrama – zbrali več kot 3 milijone všečkov.25.000 dolarjev na fotografijo

Robert Barbera, profesionalni fotograf, pravi, da Ariana nikoli ni prosila za dovoljenje za uporabo dotičnih fotografij, s čimer je kršila avtorske pravice. Gospod Barbera toži mlado zvezdnico za 25.000 ameriških dolarjev na fotografijo. Tisti, ki se malce bolj spoznate na ekonomiko Instagrama, verjetno veste, da zvezdniki z eno objavo lahko zaslužijo nekajkratni znesek zgoraj izpostavljenega.


Fotografiji sta sicer prikazovali pevko, ki nosi torbico z napisom “Sweetener” – naslov četrtega studijskega albuma, ki ga je Ariana Grande posnela le nekaj dni pred objavo. Fotografiji je objavila 17. avgusta lani, točno na dan izida albuma, zraven pa je dodala še kratek tekst: “Happy sweetener day”.

Ariana je sicer hitro izbrisala objavo, vendar naj bi fotografiji vseeno dobili 3.392.035 všečkov. Na Instagramu seveda vse merimo v všečkih in tudi Barbera se sklicuje na to število, ki brez njega, kot sam pravi, ne bi bilo doseženo. S tem se sicer težko strinjamo, kajti Grandova je v tem trenutku najbolj popularna ženska na Instagramu s kar 154 milijoni sledilcev. Povprečno število všečkov, ki jih dobi na svoje objave, je kar precej višje od 3 milijonov.

Ni prva, ki se je znašla v težavah

Kot že omenjeno, Barbera toži zvezdnico za 25.000 ameriških dolarjev po fotografiji, in čeprav verjamemo, da Grandovi ta znesek ne bi smel predstavljati večjih težav, je vprašanje, kako se bo odzvala na obtožbe. Za zdaj še ni odreagirala, lahko pa glede njene reakcije sklepamo na podlagi drugih predhodnih podobnih primerov. Grandova vsekakor ni prva zvezdnica, ki se je znašla v težavah zaradi obtožb profesionalnih fotografov in uporabe fotografij.


Zaradi nepravilne objave fotografij so bili obtoženi Jennifer Lopez, Gigi Hadid, 50 Cent, Jessica Simpson, Khloe Kardashian in verjetno bi se še kdo našel v tej vrsti.Prijavi napako v članku