Računalništvo, telefonija
09.08.2012 13:40
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prihajajo zmogljivi in poceni računalniki “vse v enem”

Windows 8: Evolucija, revolucija ali nova Vista?
Windows 8: Evolucija, revolucija ali nova Vista?

Računalniški sistemi “vse v enem” so med uporabniki vse bolj priljubljeni. Ogromna ohišja osebnih računalnikov so namreč bolj v napoto kot ne. Ker pa morajo proizvajalci računalnikov strojno opremo prilagoditi velikosti in debelini zaslona, je njihova maloprodajna cena še vedno relativno visoka v primerjavi s klasičnimi sistemi. To se bo na srečo kmalu spremenilo. Podjetje Loop je namreč pripravilo prvo ohišje za računalnik “vse v enem”, ki sprejme klasično Intelovo računalniško platformo velikosti Thin Mini-ITX.

Intel je za platformo Thin Mini-ITX dejansko pripravil inovativni hladilni sistem, ki v višino meri zgolj 25 milimetrov. Ker novost lahko brez težav opravi s procesorji električne moči do 65 W, lahko Intelova platforma »gosti« tudi zmogljivejše procesorje. Osnovna plošča meri 17 x 17 centimetrov in je primerna za vgradnjo v zaslone z diagonalo od 18,5 palcev oziroma 45,7 centimetrov dalje. Podjetje Loop je z njo že opremilo 21.5-palčni oziroma 54,6-centimetrski zaslon. Ta žal ni občutljiv na dotik.

Ker gre pri Intelu Thin Mini-ITX za standardno platformo, ki »sprejme« običajne računalniške komponente, bodo računalniki “vse v enem” postali zmogljivejši in cenejši. Poleg tega jih bo enostavneje nadgrajevati, saj bo mogoče na zelo enostaven način dodati večjo količino pomnilnika, zmogljivejši procesor ali pogon Solid State z več razpoložljivega prostora. Po potrebi bomo lahko zamenjali celo platformo Thin Mini-ITX z novejšo.

Podjetje Loop bo svoj prvi računalnik s platformo Intel Thin Mini-ITX ponudil v prodajo kmalu. Čeprav maloprodajne cene ni razkrilo, bo ta občutno nižja v primerjavi s primerljivimi računalniki. Podjetju Loop naj bi kmalu sledili še ostali vodilni igralci na tem področju, kot so ECS, Gigabyte, MiTac, Shuttle in Wibtek.


Prijavi napako v članku