Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Programska oprema
15.11.2023 09:00

Deli z drugimi:

Share

Zaslužite s prodajo vaše rabljene programske opreme!

Koliko lahko zaslužite s prodajo svoje rabljene programske opreme?
Koliko lahko zaslužite s prodajo svoje rabljene programske opreme?

Kupovanje rabljenih oblačil, elektronike ali avtomobilov je nekaj povsem običajnega. Toda ali ste vedeli, da lahko ugodno kupite ali prodate tudi rabljeno programsko opremo? Zaradi stroge licenčne politike proizvajalcev programske opreme to morda zveni kot znanstvena fantastika, vendar je to povsem zakonit način, kako prihraniti denar pri programski opremi.

»Prodaja in nakup rabljene programske opreme prinašata dodatna sredstva. To je eden od načinov, kako prihraniti denar in ga vložiti tja, kjer ga resnično potrebujemo,« pravi Barbara Perković, vodja za hrvaški in Slovenski trg pri podjetju Forscope.

Barbara Perković opozarja, da imajo podjetja in javne ustanove pogosto precejšnja sredstva shranjena v odvečnih licencah programske opreme, ne da bi se tega zavedale. »Gre za primere, ko organizacije prehajajo na novejše različice programske opreme, zmanjšujejo število zaposlenih ali popolnoma zapirajo svojo dejavnost … Odvečne licence lahko prodajo, da bi pridobile dodatna sredstva. Če pa morajo posodobiti svoje sisteme, imajo možnost kupiti rabljeno programsko opremo istih prodajalcev, ki je lahko tudi do 70 % cenejša,« pravi.

Podjetje Forscope je specializirano za nakup in nadaljnjo prodajo programske opreme. In to ne le v Sloveniji – deluje tudi na devetih drugih trgih v Evropski uniji. Med njihovimi strankami so srednje velika in velika podjetja, ministrstva, občine, bolnišnice in ostale ustanove.

Kaj pa zakonski in pravni vidik?

Kljub prizadevanjem proizvajalcev, da bi rabljeno programsko opremo prikazali kot nezakonito, je ta že več kot 10 let trdno zasidrana v evropski zakonodaji. Na podlagi evropske zakonodaje in sodnih odločb (npr. Direktiva 2009/24/ES ali sodba Sodišča EU iz leta 2012 v zadevi C-128/11) so bili določeni štirje pravni pogoji za zakonit prenos lastništva programske opreme:

  • Prva država izdaje in prodaje izdelka je bila država EU/EGP ali Švica.
  • Izdelek je v celoti poplačan.
  • Izdelek je časovno neomejen (ni naročnina).
  • Prejšnji lastnik(i) izdelka ne uporablja(jo) več.

Kako prodati presežno programsko opremo?

Če ima vaša organizacija v lasti trajne programske izdelke (ne naročnine), ki jih ne potrebujete več, jih lahko Forscope od vas odkupi pod spodaj navedenimi pogoji.

Pogoji za odkup programske opreme:

  • ste podjetje ali organizacija (programske opreme ne kupujemo od fizičnih oseb).
  • Izdelki, ki jih imate v lasti, so trajni (ne gre za naročnino), zakoniti ter imate dokazilo o lastništvu in pristnosti.
  • Zanima nas nakup naslednjih različic navedene programske opreme: Microsoftova različice 2013 in novejše, Autodeskove različice 2011 in novejše, VMware vSphere 7.0 in novejše, Oracle 18c in novejše, Adobe CS6, SolidWorks, Siemens in druge.

Koliko lahko zaslužite s prodajo svoje rabljene programske opreme?

Če bi se radi znebili rabljene programske opreme in kupili novejšo, potem obiščite www.forscope.si/blog/video-odkup-programske-opreme/ ali www.forscope.si/blog/dokazilo-o-zakonitosti/.

Naslovna slika: Image by Freepik


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft SOLIDWORKS rabljena programska oprema


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Diamantni partner

Hestia Pro d.o.o.

Rakuševa ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 421 01 70