Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
30.04.2024 11:00

Deli z drugimi:

Share

Kakšen prenosnik potrebujete za domačo in poslovno rabo?

Koliko se razlikujeta domača in poslovna raba prenosnika? Odvisno, kakšen tip uporabnika ste in kakšne so vaše delovne naloge.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Če ste na primer programer, bodo vaše zahteve od računalnika občutno drugačne od administratorja ali oblikovalca. Tudi domača raba je zelo raznolika. Medtem ko so nekateri nori na igre, drugi raje uživajo v filmih, serijah, brskanju po spletu ali gledanju posnetkov na YouTubu.

V katero skupino sodite? Bolj zahtevno, torej na primer med oblikovalce in programerje? Ali v bolj nezahtevno, kar pomeni, da računalnik v službi večinoma uporabljate za Outlook, Teamse, doma pa za multimedijo?

Obnovljeni računalniki – zmogljivi, kot novi, a cenejši

Če se najdete v drugi, potem je za vas primerna večina prenosnikov in namiznih računalnikov. Zanje vam ni potrebno odšteti preveč evrskih bankovcev. Obnovljeni prenosniki so zelo dobra izhodiščna točka za iskanje dobrega računalnika za delo in zabavo. So zanesljivi, skoraj kot novi, a občutno cenejši.

Ko je govora o obnovljenih računalnikih, pa moramo spregovoriti tudi o slovenskem podjetju PoceniPC, ki že vrsto let pripravlja obnovljene računalnike, skrbi, da dobri računalniki ne pristanejo na odlagališču, ampak jim raje še za nekaj let podaljšajo življenjsko dobo.

Pri ocenjevanju računalnikov so zelo strogi. Vzpostavljen imajo organiziran sistem ocenjevanja, s katerim določijo kakovost računalnika. V našem primeru bomo gledali izključno računalnike A kvalitete in višje, kar pomeni, da bomo na njih našli morda le manjšo kozmetično napako, na primer prasko ali rahlo obrabo robov in podobno.

Kaj potrebujete pri prenosniku za delo in zabavo?

Ker bomo računalnik uporabljali za povprečno zahtevne naloge in ne na primer za oblikovanje ali igranje najnovejših iger, ne potrebujemo najnovejše grafične kartice, procesorja, DDR5 RAM in podobnih komponent. Zadošča nam, da računalnik deluje odzivno in brezhibno, kar pomeni, da bomo potrebovali soliden procesor, želimo si tudi dovolj prostora, če bomo želeli imeti manjšo knjižnico filmov in serij, pomembna pa je tudi velikost zaslona, kjer pa je spet vse odvisno od vaših želja.

Velikost zaslona: 15,6-palčni zaslon je zmagovalec večine

Manjši kompaktni prenosniki, govorimo o manj kot 15 palcih, ki je najbolj priljubljena diagonala, so zelo priročni, kadar smo veliko na poti, a pogosto imamo občutek, da so preprosto za delo premajhni. V uredništvu pogosto potujemo in na letališču smo vedno razdvojeni (bi raje imeli večji ali manjši zaslon?), a večinoma prevlada želja po večjem (15- oziroma 15,6-palčnem). Preglednost je pri tej velikosti diagonale zaslona dovoljšnja, in tudi, ko imamo zaslon razdeljen na dva ali več delov, zadosti našim potrebam. 13-palčni prenosniki res zavzamejo manj prostora v torbi, običajno so tudi tanjši in lažji, vendar to rade volje žrtvujemo v zameno za večjo diagonalo.

Če se tudi vi nagibate k večji delovni površini, potem se boste spogledovali s 15- oziroma s 15,6-palčnimi prenosniki, za katere smo že omenili, da so še vedno med najbolj priljubljenimi. So idealen kompromis med kompaktnostjo in dovolj velikim zaslonom.

Kakšen 15-palčni prenosnik vam bo dobro služil?

Diagonalo torej imamo. Kaj pa procesor? Ker smo na omejenem proračunu, ne moremo pričakovati najnovejših modelov, a za okoli 500 € bomo še vedno dobili procesor, ki je več kot dovolj dober za naloge, ki jih bomo opravljali. Pri PoceniPC boste našli obnovljene prenosnike z i5 ali tudi i7 procesorji, večinoma 7. in 8. generacije.

Pri konfiguracijah RAM-a iščemo vsaj 8 GB, lahko tudi več. Za shranjevanje datotek izberite prenosnik z vsaj 256 GB, lahko seveda tudi več, po potrebi pa lahko prostor naknadno razširite z zunanjim diskom, ki so postali razmeroma poceni.

Je še kaj takega, na kar morate biti pozorni? Poglejte, da bo imel izbrani prenosnik priključke, ki jih potrebujete. Če boste priklopili miško in tipkovnico, naj ima vsaj dva USB-A priključka, HDMI ali DisplayPort za priklop zunanjega monitorja, lahko pa si omislite tudi USB vozlišče, če vam slučajno zmanjka priključkov.

Je znamka pomembna? Zagovarjali bi, da ne. Bolj je pomembno, da se osredotočite na osnovne komponente, ki smo jih našteli, kot pa na samo ime računalnika. Če ste naklonjeni določeni znamki in ste bili v preteklosti z njo že zadovoljni, potem pa seveda zaupajte svojemu občutku.

Kam po računalnik? Če ne bi radi zapravili preveč in vseeno dobili računalnik, ki vam bo dobro služil naslednjih nekaj let, potem obiščite www.poceniPC.com, kjer boste našli številne obnovljene prenosnike in prav vsi so bili strogo testirani, da bodo zadovoljili vaše zahteve.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Poceni PC obnovljeni prenosniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več