Računalništvo, telefonija
04.01.2019 08:13

Deli z drugimi:

Share

Windows 10 končno postal številka 1

Microsoft Windows 10 pridobiva na priljubljenosti kot za stavo!
Microsoft Windows 10 pridobiva na priljubljenosti kot za stavo!

Operacijski sistem Windows 10 je med nami prisoten že vse od julija 2015 ter na račun številnih izboljšav močno pridobiva na priljubljenosti, in sicer tako med uporabniki namiznih kot prenosnih računalnikov ter drugih naprav. Zato ne preseneča, da je ta po številu uporabnikov eden od najhitreje rastočih operacijskih sistemom Windows doslej, pa čeprav jo je nekoliko polomil z oktobrsko posodobitvijo. Na to, da so z operacijskim sistemom Windows 10 uporabniki nadvse navdušeni, pa kaže tudi nedavna raziskava, ki so jo opravili pri nemškem podjetju VentureBeat, saj je odstotek osebnih računalnikov z nameščenim operacijskim sistemom Windows 10 prvič presegel odstotek tistih, ki imajo nameščen že nekoliko zastareli operacijski sistem Windows 7.

Analiza opravljena s strani podjetja VentureBeat je namreč pokazala, da je konec lanskega leta na priljubljeni operacijski sistem Windows 10 prisegalo skupno 39,22-odstotkov uporabnikov namiznih in prenosnih računalnikov. Odstotek nekoliko zastarelega operacijskega sistema Windows 7 pa je znašal »zgolj« 36,90 odstotkov. Skupaj s preostalimi operacijskimi sistemi Windows podjetje Microsoft zasega kar 86,20 odstotkov trga, kar pomeni, da je skoraj devet od desetih namiznih in osebnih računalnikov širom sveta opremljen z eno izmed različic operacijskega sistema Windows.

Preostali trg operacijskih sistemov za osebne računalnike si večinoma delijo operacijska sistema macOS in Linux oziroma njegove distribucije. Applov operacijski sistem je namreč nameščen na 10,65 odstotkih računalniških sistemov, Linux pa le na 2,78 odstotkih. Pri tem je zanimivo tudi to, da je že zdavnaj odpisani operacijski sistem Windows XP še vedno nameščen na 4,54 odstotkih osebnih računalnikov širom sveta, pa čeprav zanj ni več na voljo varnostnih popravkov.


Prijavi napako v članku