Računalništvo, telefonija
17.05.2019 15:26
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vsak tretji uporabnik ne ve, kako zaščititi svojo zasebnost na spletu

Količina podatkov, ki jih uporabniki delijo na internetu, narašča, saj danes kar devet od desetih (89,3 %) ljudi večkrat dnevno obišče splet. Ob tem so nekateri sprijaznjeni z mnenjem, da so poskusi ohranjanja njihove spletne zasebnosti obsojeni na neuspeh. Družba Kaspersky Lab je v nedavni raziskavi namreč ugotovila, da vsak tretji (32,3 %) uporabnik ne ve, kako bi celostno zaščitil svojo zasebnost na spletu.
Vsak tretji uporabnik ne ve, kako zaščititi svojo zasebnost na spletu
Vsak tretji uporabnik ne ve, kako zaščititi svojo zasebnost na spletu

Občutek nemoči ob težavah digitalne zasebnosti, ki mu rečemo tudi utrujenost zaradi zasebnosti (angl. privacy fatigue), pogostokrat vodi do pretiranega deljenja na družbenih omrežjih in ignoriranja varnostnih tveganj. Glede na nedavno raziskavo družbe Kaspersky Lab je skoraj vsak peti (17 %) na spletu opazil svoje zasebne podatke ali podatke o članih svoje družine, ki ne bi smeli biti javna informacija. Delež naraste na skoraj četrtino (22,3 %), ko gre za otroke, mlajše od 18 let.

Neuspešen trud postati manj opazen na spletu vodi do stanja, ki ga imenujemo utrujenost zaradi zasebnosti. Gre za pojem, povezan z življenjem pod neprestanim pritiskom in s trajnim občutkom, da tretje osebe izkoriščajo tvoje zasebne informacije, hkrati pa je vsak upor brez pomena. Tretjina (32,2 %) vprašanih ne ve, kako bi celostno zaščitila svojo zasebnost na spletu. Pri tem je vsak deseti (13 %) že izgubil zanimanje za iskanje načinov, kako bi lahko nadaljnje izboljšal svojo zasebnost. Petina (19 %) se tako ne trudi za dodatno zaščito svoje zasebnosti ob brskanju po spletu na svojih napravah.

»Povečanje kršitve varnosti podatkov v povezavi s težavnostjo upravljanja osebnih podatkov na spletu, vodi uporabnike do občutka izgube nadzora. Hkrati se naveličajo razmišljati o svoji digitalni zasebnosti. Čeprav čarobna rešitev ne obstaja, pa poznamo veliko načinov, kako zmanjšati tveganja. Ti se začnejo z osnovno digitalno higieno, spremlja pa jih uporaba naprednih orodji in tehnologij, ki pomagajo uporabnikom urediti digitalno zasebnost,« razlaga Marina Titova, vodja produktnega marketinga za potrošnike v družbi Kaspersky Lab.

V družbi Kaspersky Lab za zaščito digitalne zasebnosti uporabnikom svetujejo:

  • Začnite upravljati svoj digitalni odtis: imejte seznam vseh svojih uporabniških računov in redno preverjajte, če so vaši podatki postali javno dostopni. Prav tako ustvarite dodaten račun za e-pošto.
  • Uporabljajte posebna digitalna orodja, ki vam omogočajo varno brskanje po spletu, kot je na primer zasebno brskanje (angl. Private Browsing) ali zaznava dostopa do spletnih kamer in mikrofonov s strani nezaupljivih aplikacij.
  • Namestite zanesljivo varnostno rešitev, ki vsebuje set storitev, s katerimi lahko zmanjšate tveganja kršitve zasebnosti, kot so Kaspersky Security Cloud, Kaspersky Secure Connection in Kaspersky Password Manager.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku