Varnost
06.05.2022 14:13
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kibernetska varnost v Sloveniji – kje smo in kam gremo?

Digitalna preobrazba prinaša gospodarstvu, javnemu sektorju in prebivalcem številne prednosti, a hkrati tudi izzive.

Z namenom prepoznati in opozoriti na kibernetske ter druge tehnološke nevarnosti Regionalna razvojna agencija Gorenjske, Mestna občina Kranj, SRIP PMiS, IPM Digital in partnerji organizirajo konferenco na temo kibernetske varnosti in izzivov uporabnikov digitalnih storitev. 10. maja 2022 bodo na Brdu pri Kranju gostili strokovnjake, politike in predstavnika mednarodno uveljavljenega podjetja. Prijave na dogodek so brezplačne in možne do 6. maja 2022. Več informacij je dostopnih na www.dogodki.bsc-kranj.si.

Podatki o pogostosti hekerskih napadov v svetu, izjemno visok odstotek nepooblaščenih dostopov do podatkov kot posledica človeške napake in slaba pripravljenost podjetij dodatno opozarjajo na perečo in zelo aktualno tematiko – kibernetsko varnost. Inovativne tehnološke rešitve resda dvigujejo učinkovitost storitev, zmanjšujejo negativne vplive na okolje in omogočajo preprostejšo uporabniško izkušnjo, a digitalizacija poslovnih in javnih storitev prinaša tudi številne izzive. Ti so povezani z digitalno pismenostjo uporabnikov in kibernetskimi grožnjami, ki pogosto izvirajo iz geopolitičnih konfliktov.

Organizatorji konference bodo zato v pogovorih s priznanimi strokovnjaki iskali odgovore na vprašanja, ali se tveganje za uresničitev kibernetskih napadov v Sloveniji povečuje, kako se na to pripravljajo državne in civilne organizacije ter kako je s kritično infrastrukturo? Tovrstne in sorodne dileme bodo 10. maja 2022 med 10. in 13. uro v dvorani Splendens v Kongresnem centru Brdu pri Kranju predstavili izjemni gostje. Pozdravnemu nagovoru predsednika Sveta gorenjske regije in župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca ter direktorja Regionalne razvojne agencije Gorenjske, BSC, d.o.o., Kranj, Roka Šimenca bosta sledila uvodna nagovora v strokovni dogodek. Milan Gabor, osrednji govorec konference, direktor podjetja Viris, strokovnjak za informacijsko varnost in etični heker bo razpravljal o kibernetski varnosti po Sloveniji in svetu, dr. Tilen Gorenšek, direktor IPM Digital, pa bo predstavil rezultate raziskave o kibernetski varnosti občin in občinskih ustanov.

Na okrogli mizi, ki jo bo moderiral izr. prof. dr. Blaž Markelj iz Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, bodo svoja stališča in izkušnje predstavljali: mag. Matej Tonin, minister za obrambo RS, dr. Iztok Podbregar, Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru, Gorazd Božič, SI-CERT, Mihael Nagelj, predsednik Sekcije za kibernetsko varnost pri GZS-ju in koordinator IKT Hm – Kibernetska varnost, Milan Gabor, direktor podjetja Virisin Ratko Mutavdžić, regionalni tehnološki uradnik CEE Microsoft.

Častni gostje konference bodo minister Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, minister za javno upravo RS Boštjan Koritnik ter podpredsednik Vlade RS in minister za obrambo mag. Matej Tonin. Ob zaključku dogodka bo podan povzetek bistvenih točk okrogle mize, ki bo podlaga za memorandum, ključni dokument konference. Sledilo bo še neformalno druženje vseh udeležencev in gostov.

Brezplačne prijave na konferenco so možne vse do 6. maja preko spletne strani www.dogodki.bsc-kranj.si, kjer lahko zainteresirana javnost pridobi tudi številne dodatne informacije o konferenci.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
informacijska varnost kibernetska varnost

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem IPM Skupina, Holding d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri IPM Skupina, Holding d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem IPM Skupina, Holding d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več

PC7 d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 68, 1000 Ljubljana, Tel: 01 519 70 65
Podatki so neverjetno močno sredstvo in v vsakem poslu sprožijo val rasti in razvoja. V napačnih rokah pa lahko povzročijo veliko škode. Zato je treba prizadevanja usmeriti v ... Več