Računalništvo, telefonija
31.01.2019 13:00

Deli z drugimi:

Share

Vozovnice za vlak končno tudi preko telefona

Končno smo dočakali dan, ko je nakup vozovnice za vlak možen tudi preko telefona in ne samo preko spleta. Pri tem se nakup preko telefona razlikuje samo po tem, da vozovnice ni potrebno natisniti.
Nakup vozovnic sedaj tudi preko aplikacije
Nakup vozovnic sedaj tudi preko aplikacije

Tako kot na spletu je nakup vozovnice v aplikaciji omogočen brez registracije, kar pomeni, da se vozovnice praktično ne shranjujejo v oblak, ampak samo na pomnilnik naprave. Torej, če se telefon med potjo pokvari ali ga ponastavimo na tovarniške nastavitve ali pa izbrišemo aplikacijo in jo ponovno namestimo, smo izgubili tudi vse kupljene vozovnice.

Ker je to šele prva verzija aplikacije, ima torej nekaj pomanjkljivosti. Za katerikoli vlak je na primer možno kupiti tudi vozovnico za 1. razred, čeprav mnogi vlaki 1. razreda sploh nimajo. Če ste se zmotili in vozovnico za 1. razred vseeno kupili, morate pri sprevodniku zahtevati potrdilo, da ste potovali v razredu nižjega razreda (2. razred). Samo tako boste dobili tudi povračilo, skupaj s potrdilom in natisnjeno vozovnico.

Prav tako za sedaj še ni doplačil za vlake IC, MV in ICS, ki znašajo od 1,80 € pa vse do 4 € in več. V praksi to pomeni, da uporabnik plača vozovnico za potniški vlak, ampak se pelje z hitrejšim (IC, MV, EC, ICS). Razika je v tem, da boste na cilju kakšne pol ure prej in s kakšnim evrom več v denarnici. “Popust” seveda ni večen, saj velja samo v obdobju, ko je celotna zadeva še v testni fazi.

Nakup vozovnice je identičen nakupu preko spleta. Pomembno je tudi dejstvo, da čas odhoda ne vpliva na vozovnico in je zgolj informativne narave. Če uporabnik kupi vozovnico za odhod ob 10. uri, jo lahko vseeno koristi prej ali kasneje, vendar zgolj tisti dan, ki ga je ob nakupu izbral.

Edina resnejša pomanjkljivost je ta, da ni mogoče kupiti vozovnice s popustom (mladi, upokojenci), vsaj za zdaj ne.

Aplikacijo si lahko prenesete na spodnjih povezavah:

Google Play -> https://play.google.com/store/apps/details?id=com.margento.sz.slovenskezeleznice

Apple -> https://itunes.apple.com/si/developer/s%C5%BE-d-o-o/id1444728874

Podrobnejša navodila in več informacij -> https://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/vozovnice-in-popusti/spletna-prodaja/


Prijavi napako v članku