Računalništvo, telefonija
26.02.2019 07:06

Deli z drugimi:

Share

Video posnetki na portalu YouTube Kids pozivajo otroke k samomoru!

Neprimerna vsebina se je med otroke prikradla tako, da je bila vrinjena med povsem nedolžne risanke.
Neprimerna vsebina se je med otroke prikradla tako, da je bila vrinjena med povsem nedolžne risanke.

Storitev YouTube Kids, ki je namenjena zabavnim otroškim vsebinam, je dosegla kritično točko. Ob lansiranju leta 2015 je brezplačna aplikacija skušala otrokom ponuditi filtrirane vsebine, kjer bi lahko izbirali med risankami, izobraževalnimi vsebinami in ostalo otrokom prijazno vsebino. Internet je seveda internet in ljudje so kmalu začeli pod lažnimi imeni objavljati vsebine z neprimerno vsebino – risani junaki v striptiz klubih, alkohol, uriniranje na javnih mestih in podobno – ki se brez težav izmuzne skozi Googlove filtre.

Nedavno pa se je izmuznila še ena škodljiva vsebina, ki najmlajše dejansko poziva in celo razlaga, kako narediti samomor. Neprimerna vsebina se je med otroke prikradla tako, da je bila vrinjena med povsem nedolžne risanke. Navodila za samomor so bila vrinjena tako, da so videti kot del risanke oziroma posnetka, ki ga otrok gleda, zato jo Googlovi filtri niso bili sposobni prepoznati. Čeprav je bil prvi tovrstni posnetek objavljen že pred več kot pol leta, ga pri podjetju Google še niso odstranili, pa čeprav gre za otrokom zelo nevarno vsebino.

Čeprav sporne vsebine, ki otroke spodbujajo k samomoru, so še vedno na voljo, so se pri podjetju Google že opravičili. Poleg tega so v izjavi za javnost zapisali, da bodo vse video posnetke naknadno preverili in da bodo v bodoče bolj pazljivi, kaj se lahko objavi na njihovi platformi. Veliko seveda lahko storimo tudi starši, in sicer tako, da se z najmlajšimi pogovorimo o nevarnostih na spletu.


Prijavi napako v članku