Življenjski slog
15.06.2021 17:50

Deli z drugimi:

Share

Vaš partner pri poslovanju z vrednostnimi papirji

KDD na slovenskem trgu finančnih instrumentov že 26. leto zagotavlja poravnavo poslov, ne da bi pri tem ostal neporavnan en sam posel, sklenjen na organiziranem trgu.

Vrhunska zanesljivost

Tudi v obdobjih največjega števila transakcij je KDD zagotavljala poravnavo praktično v realnem času ter s tem možnost takojšnjega nadaljnjega razpolaganja strank z vrednostnimi papirji. 

Prijazni uporabnikom

Ob največjem poudarku na varnosti, zanesljivosti ter na odpornosti sistema v primeru kibernetskih napadov je KDD svoje poravnalne storitve usmerjala v dveh smereh: v čim preprostejšo in standardizirano obliko poravnav, kjer že več kot desetletje vztraja pri trendu zniževanja cen, ter v zahtevnim uporabnikom prilagojeno poravnavo po meri vsakokratnega posla po cenah, konkurenčnih drugim ponudnikom fiduciarnih storitev.

Dolgoletna uporaba najpomembnejših elementov »blockchain« tehnologije

Že dolgo preden je »blockchain« tehnologija postala svetovna marketinška uspešnica, je KDD svoj centralni register vrednostnih papirjev temeljila na najpomembnejših postulatih te tehnologije: na povratni nespremenljivosti in preverljivosti evidence o opravljenih vpisih, na vezanosti (veriženosti) nadaljnjih vpisov glede na opravljene pretekle vpise ter na najučinkovitejšo izvedbo transakcije z neposrednimi prenosi vrednostnih papirjev med računi končnih imetnikov brez vmesnih vpisov na račune enega ali več posrednikov.

KDD tako vsak delovni dan znova preizkuša in potrjuje trdnost »verige« z opravljanjem ločenih preverb, da vsa stanja na računih vrednostnih papirjev ustrezajo vsem doslej opravljenim transakcijam od začetka poslovanja dalje.

Uporaba tehnologije razpršenega vodenja evidenc (»DLT«)

KDD od leta 2017 dalje, ko je prišlo do vključitve slovenskega trga vrednostnih papirjev v enotno panevropsko poravnalno platformo pod okriljem Evrosistema (T2S), slovenskemu trgu omogoča tudi uporabo tehnologije razpršenega vodenja evidenc, saj je vsak račun v centralnem registru pri KDD preslikan na natanko en tehnični poravnalni račun v T2S. Ker se morajo stanja na računih v centralnem registru ujemati s stanji na tehničnih poravnalnih računih v T2S, se prenos vrednostnih papirjev v centralnem registru praviloma opravi le, če je opravljen prenos vrednostnih papirjev med ustreznimi tehničnimi poravnalnimi računi T2S. Ker centralni register in platforma T2S neodvisno preverjata pogoje za izvedbo prenosov, je upravičena primerjava opisanega sistema z DLT sistemom, v katerega sta vključena dva »node-a« (dve vozlišči).

Med prvimi pri uveljavljanju prihajajočih globalnih standardov

KDD se je kot prva v Sloveniji vključila tudi v sistem GLEIS (Global Legal Entity Identifier System), v katerem omogoča identifikacijo udeležencev finančnih transakcij ter identifikacijo zapletenih korporacijskih povezav. Globalno konkurenčnost KDD dokazuje izjemen delež tujih strank med imetniki LEI, v preteklih letih pa opažamo povečano zanimanje tujih strank tudi za »železni repertoar« storitev KDD, kar je že privedlo do izdaj vrednostnih papirjev tujih izdajateljev.

Če iščete izvedbeno rešitev v poslovanju z vrednostnimi papirji ali če nam samo želite sporočiti, kako lahko svoje storitve izboljšamo, bomo veseli vašega sporočila na info@kdd.si.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več