Računalništvo, telefonija
13.03.2019 11:18

Deli z drugimi:

Share

Uber ne bo odgovarjal za prvo smrtno žrtev samovozečega vozila

Prva smrtna žrtev samovozečega vozila
Prva smrtna žrtev samovozečega vozila

Praktično ne mine dan, da ne bi slišali novice iz sveta samovozečih oziroma avtonomnih vozil. Skoraj zagotovo poznate tudi Uber, ki se s tovrstnimi vozili ukvarja že vse od leta 2006. Čeprav samovozeča vozila veljajo za zelo varna, se je pred letom dni v ameriškem mestu Tempe pri Phoenixu zgodila prva prometna nesreča s smrtnim izidom, življenje pa je izgubila 49-letna ženska.

Preiskavo prve prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo samovozeče vozilo, je takoj po nesreči sprožil ameriški nacionalni odbor za varnost v prometu (NTSB). Prvi izsledki raziskave nesreče so pokazali, da je šlo za prometno nesrečo, kjer je tehnologija morda delovala povsem brezhibno, vendar brez upoštevanja nepredvidljivega človeškega dejavnika. Peška je namreč nepravilno prečkala cesto, pri tem pa se ni prepričala, ali to lahko stori na varen način.

Da podjetje Uber ni odgovorno za smer peške je pred kratkim potrdila tudi državna tožilka okrožja Yavapai v ameriški zvezni državi Arizona. Preiskovalci so namreč pri natančnem pregledu vseh predloženih dokazov prišli do spoznanja, da podjetje Uber ni neposredno odgovorno za smrt peške, ki jo je njihovo samovozeče vozilo lanskega maja povozilo med prečkanjem ceste. Čeprav je bilo podjetje Uber oproščeno vseh obtožb, je nadzornica, ki je sedela v avtomobilu še vedno v sodnem postopku, saj je med vožnjo na svojem pametnem mobilnem telefonu gledala pevski šov The Voice in ni gledala na cesto. S tem voznica sicer ni kršila prometnih zakonov ameriške zvezne države Arizona, saj ta podjetjem dovoli preizkušanje tovrstnih avtonomnih vozil celo brez prisotnosti voznika.


Prijavi napako v članku