Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Twitter
Socialna omrežja
06.10.2022 14:07
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Elon Musk si je premislil. Twitter želi zase!

Musk si je zopet premislil glede Twitterja in ponovno dvignil prah na mednarodni ravni.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Musk-Twitter drama se nadaljuje, zdaj z novo zanko. Kontroverzni milijarder si je spet premislil glede nakupa družbene platforme Twitter. Vrnil se je k prvotni zamisli in želi ponovno kupiti omenjeno platformo. Svojo resnost in namero je nakazal z izpolnitvijo nove vloge pri ameriški komisiji za vrednostne papirje in borzo. A nakup bo izveden pod enim pogojem – Twitter mora opustiti svojo tožbo.

Kako se je vse skupaj začelo?

Ne zamerimo vam, da ste po več kot 6 mesecih pozabili, kdaj se je ta saga sploh začela. Musk je aprila 2022 objavil, da je kupil 9,2-odstotni delež v Twitterju. Vodilni v podjetju so mu takoj ponudili sedež v upravnem odboru, kar je Musk tudi sprejel, po tednu dni pa si je premislil. Opažamo vzorec.

Kakorkoli že, zakaj je prišlo do spremembe? Novopečeni delničar je ugotovil, da bi bil s sedežem v upravnem odboru omejen na zgolj maksimalni delež do 14,9 %, kar se ni skladalo z njegovim dolgoročnim načrtom. Najbolj ga je bolelo dejstvo, da bi moral opustiti svoj hobi »tvitanja« o tem, kako Twitter ne izkorišča svojega potenciala. Rešitev je videl kar v nakupu celotnega podjetja, ki je bilo takrat ocenjeno na 44 milijard dolarjev.

Pri tem znesku pa se je vse obrnilo na glavo. Elon Musk je bil mnenja, da Twitter ni vreden toliko denarja, saj naj bi družbeno platformo pestilo enormno število nezaželenih »botov«. Podjetje je obtožil, da mu ni posredovalo točnih podatkov o številu le-teh, kar je bilo za ustanovitelja Tesle dovoljšen razlog, da odstopi od dogovora. Prizadeti stranki to seveda ni bilo po godu in začela se je sodna bitka.

Prvo soočenje naj bi bilo 17. oktobra, sedaj pa so se štrene zopet premešale. V torek, 4. oktobra, se je Musk odločil, da bo izpolnil svojo obljubo in kupil Twitter po ceni 54,20 dolarja na delnico, in sicer pod pogojem, da tožba propade.

Zakaj je prišlo do spremembe?

Po vsem, kar se je dogajalo, lahko rečemo, da samo Musk razume Muska – in še to je pod vprašajem. Javnost pa je v zadnjih mesecih dobila priložnost pokukati v zakulisje, kaj se je dogajalo v najbolj odmevni sagi zadnjega desetletja.

V raziskovalnem postopku, ki je tipičen za obdobje pred začetkom sojenja, je bilo razkrito marsikaj. Začenši z neprijetnimi sporočili, ki so pokazala, kako je posel propadel in kako je Elon stopnjeval svoje navdušenje nad Twitterjem – najprej z vlaganjem, nato s poskusom prevzema. Nesojeni lastnik Twitterja se prav tako še predobro zaveda, kakšne posledice ga lahko doletijo na sodišču. Muskovo edino orožje je objavljanje negativnih podatkov o Twitterju, kar ga lahko pošteno udari po denarnici, če bo moral izpolniti svoj del dogovora.

Musk se je odzval na nedavno dogajanje. Tvitnil je, da je nakup Twitterja prvi korak k »ustvarjanju X, aplikacije vsega«. S tem se sklicuje na kitajsko aplikacijo/platformo WeChat, ki je življenje začela kot storitev za sporočanje, zelo hitro pa presegla te omejitve in integrirala številne druge funkcije, od iger do družbenih medijev in nakupovanja. Musk je v preteklosti izrazil željo, da bi Twitter sledil isti poti. Junija je zaposlenim dejal, da »v bistvu živite na WeChatu na Kitajskem. Če nam bo to uspelo poustvariti s Twitterjem, bomo zelo uspešni«. Zanimivo je, da WeChat vključuje tudi plačilne storitve in ime za aplikacijo – X – si je Musk izposodil od banke (X.com), ki jo je sam tudi soustanovil in za katero je bilo načrtovano, da bo postala PayPal.

Kdo bo lastnik Twitterja, če bo posel uspel?

Logično, da Elon Musk, kajne? Ni tako enostavno. S pravnega vidika bi vse delnice kupil holding, ki pa je v celoti v lasti Muska, kar je bilo razkrito v prijavi na komisijo za vrednostne papirje in borzo.

Musk se bo tako znebil javnih delničarjev, ki so v preteklosti vplivali na odločitve znotraj Twitterja. Vseeno pa bodo v posel vključena številna zunanja podjetja, skladi in posamezniki, ki so v posel vložili več milijard, vključno z ustanoviteljem podjetja Oracle Larryjem Ellisonom, savdskim princem Alwaleedom Bin Talalom in podobno. Celoten seznam vlagateljev si lahko ogledate v poročilu časopisa The Wall Street Journal. Elon jim je obljubil povrnitev naložbe, Washington Post pa namiguje, da bodo nekateri želeli imeti tudi vpliv nad dogajanjem v podjetju.

Kdo pa bo vodil dnevne posle? Malo verjetno je, da bo trenutni izvršni direktor Parag Agrawal obdržal svoj položaj, saj že več mesecev bije besedni boj z Muskom. Lahko se zgodi, da bi Musk sam začasno vodil podjetje, vse dokler ne najde primerne zamenjave.

Kaj se bo zgodilo s tožbo?

Sojenje se bo nadaljevalo po načrtu. Ali se bo proces začasno zaustavil, je v rokah sodnice. Muskov pogoj za nakup je opustitev sodbe, vendar se mora s tem strinjati tudi Twitter. Vsaj v tem trenutku se to zdi malo verjetno. Eric Talley, profesor prava na kolumbijski univerzi, prav tako dvomi, »da se bodo preprosto strinjali, da se vse skupaj ustavi«.

Opozoril je, da se lahko »ena ali dve stvari zamakneta za nekaj dni«, vključno z Muskovo uvodno izjavo, vendar mora ekipa Twitterja še naprej slediti načrtu, kot da bi sojenje potekalo normalno. Pravi tudi, da bo tožba preprečila Musku nadaljnje zavlačevanje.

Kdaj se bo Twitter saga končala?

Traja lahko še teden, mesec, več mesecev ali celo več kot leto dni … Na tej točki ni nič več jasnega. Ampak Musku za vrat diha april 2023, ko mu potečejo njegovi finančni sporazumi. Če do takrat ne bo sklenil posla ali obnovil teh finančnih dogovorov, je možno, da bo to datum, ko bo dogovor dokončno propadel. Elon bi moral plačati milijardno kazen in upati, da ga komisija za vrednostne papirje in borzo ne bo dodatno kaznovala. Twitter bi bil v tem primeru bogatejši za milijardo dolarjev, vendar v zameno, da je bilo njihovo ime skoraj eno leto del popolnega kaosa.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Twitter Elon Musk


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več