Računalništvo, telefonija
Twitter
Poslovne rešitve
Socialna omrežja
26.04.2022 07:46
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Elon Musk kupil Twitter za 44 milijard dolarjev. Kaj se bo spremenilo?

Izvršni direktor Tesle je prevzel nadzor nad družbenim omrežjem, ki ga je večkrat kritiziral zaradi njegove politike o svobodi govora.
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Elon Musk je s 44 milijardami dolarjev prepričal Twitterjeve delničarje in upravni odbor in tako prevzel vodenje nad družbenim omrežjem z več kot 200 milijoni uporabnikov po celem svetu. Z nakupom bo vedno kontroverzni in priljubljeni izvršni direktor Tesle postal odgovoren za podjetje, ki ga je pogosto kritiziral, ker naj ne bi izpolnilo svojega potenciala kot platforma za svobodo govora.

Do dogovora je prišlo po dramatičnih in negotovih nekaj tednih, ko je bila prihodnost Twitterja zavita v tančico skrivnosti. Naj spomnimo, da je Elon Musk že 4. aprila postal največji delničar platforme, vendar se ni želel pridružiti odboru. Nato je 14. aprila objavil prevzemno ponudbo in ponudil odkup vseh Twitterjevih delnic (54,20 dolarjev na delnico).

Sprva se je zdelo, da bo odbor Twitterja temu nasprotoval, saj so pred tem sprejeli ukrep proti prevzemu, znan kot strupena tableta (ang. poison pill), s katerim bi vsak poskus prevzema bil finančno nedosegljiv tudi za najbogatejšega Zemljana. Njihovi začetni dvomi in obotavljanje so se zelo hitro razblinili, še posebej, ko je Musk potrdil paket financiranja za celotni posel – vključno z 21 milijardami dolarjev lastnega denarja in dolžniškim financiranjem s strani Morgana Stanleya in drugih finančnih institucij.

»Svobodni govor je temelj delujoče demokracije, Twitter pa je digitalni mestni trg, kjer se razpravlja o zadevah, ki so ključnega pomena za prihodnost človeštva,« je dejal Musk v izjavi, objavljeni seveda na Twitterju. »Twitter ima izjemen potencial – veselim se, da ga bomo s podjetjem in uporabniki v celoti odklenili.«

Prevzem je bil nepričakovan in med zaposlenimi na Twitterju sporen. Na skupnem sestanku po naznanitvi dogovora je izvršni direktor Twitterja Parag Agrawal zaposlenim povedal, da je nadaljnji razvoj družbenega omrežja negotov.

»Ko se posel sklene, ne vemo, v katero smer bo šla platforma,« je dejal Agrawal. Musk bo v naslednjih tednih v podjetju vodil sejo, kjer bodo zaposleni lahko postavili svoja vprašanja in dvome.

Musk je z več kot 83 milijonov sledilcev tudi sam velik uporabnik aplikacije. Že leta 2017 je izrazil zanimanje za nakup omrežja. Takrat je naznanil, da je potrebno Twitter preoblikovati v zasebno podjetje, da bi zgradili vez zaupanja med uporabniki in lažje služili temu, kar sam imenuje »družbeni imperativ« svobode govora.

»Upam, da tudi moji najhujši kritiki ostanejo na Twitterju, saj je to pomen svobode govora,« je tvitnil v ponedeljek.

Kako bo Musk preoblikoval podjetje, trenutno še ni znano. Milijarder je v zadnjih tednih predlagal številne spremembe, kot na primer sprostitev omejitev glede na vsebino, osvoboditev platforme lažnih in avtomatiziranih računov (ang. bots) ter odmik od modela prihodkov, ki temelji na oglaševanju.

Rebecca Allensworth, profesorica prava na univerzi Vanderbilt, je posel označila kot »zaskrbljujoč« zaradi količine moči, ki jo zdaj premore Musk. Njeno zaskrbljenost si delijo tudi drugi, vključno s senatorko Elizabeth Warren.

»Zaskrbljujoče je zasebno podjetje, ki premore toliko moči kot Twitter in ima tolikšen vpliv nad javnim govorom, še posebej če bo Twitter nadziral nekdo s tako idiosinkratičnimi pogledi na govor, kot jih ima Musk,« je zapisala Allensworthova.

Pojavila so se že ugibanja, ali bo Musk ponovno vzpostavil odmevne račune, ki so bili skozi leta odstranjeni zaradi kršenja smernic skupnosti, vključno z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Trumpu so leta 2021 onemogočili dostop do Twitterja, ker naj bi kršil politiko družbenega omrežja s spodbujanjem nemirov v prestolnici ZDA.

Kaj je obljubil Elon Musk na prvem sestanku odbora in investitorjev?

Elonu Musku ne manjka ambicij, to je dokazal že s podjetjema Tesla in SpaceX, s katerima je zaznamoval obe industriji in napovedal novo prihodnost. Svoje ambicije želi prenesti tudi na Twitter, kateremu je namenil kar 44 milijard dolarjev sredstev. Musk je v zadnjih dneh vodil sestanek z delničarji in člani odbora, New York Times pa je pridobil informacije, kaj vse je Elon Musk pripravil za naslednjih 10 let.

Povečati prihodke za 500 % do leta 2028

Musk pričakuje, da bodo do leta 2028 povečali letni prihodek Twitterja na 26,4 milijarde dolarjev. V lanskem letu jim je uspelo preseči 5 milijard dolarjev. Čaka jih še veliko dela.

Odpraviti odvisnost od oglaševanja

Pod novim vodstvom želijo zmanjšati prihodke reklamnega oglaševanja na 45 %, kar bi bil velik padec v primerjavi z 90 % leta 2020. Leta 2028 naj bi oglaševanje ustvarilo 12 milijard dolarjev prihodkov, naročnine pa skoraj 10 milijard dolarjev. Prihodki bi prihajali še iz drugih virov, kot je na primer licenciranje podatkov.

Povečati povprečni prihodek na uporabnika za več kot 5 dolarjev

Musk predvideva, da lahko dvignejo povprečni prihodek na uporabnika, kar je ključna metrika za vsako družbeno omrežje, na 30,22 ameriških dolarjev do leta 2028. Trenuten prihodek znaša 24,83 ameriških dolarjev.

Do leta 2028 doseči 931 milijonov Twitter uporabnikov

Twitter trenutno gosti več kot 200 milijonov uporabnikov. Do leta 2025 želi Elon Musk povečati to število na 600 milijonov, do leta 2028 pa na več kot 900 milijonov. Večina te rasti bo prišla iz Twitterjevega poslovanja, podprtega z oglasi, vključno s Twitterjem Blue, za katerega uporabniki mesečno plačujejo 3 dolarje. Pričakuje se, da se bo število uporabnikov Twitter Blue do leta 2028 povečalo na 159 milijonov.

Najprej namerava odpustili več sto zaposlenih, nato 3600 novih zaposlitev

Elon Musk predvideva, da bo do leta 2025 Twitter imel več kot 11 tisoč zaposlenih, kar je skoraj 3 tisoč več od trenutnega števila zaposlenih. Toda vmes pričakujejo, da bo število nihalo. Do konca leta naj bi se število povečalo na 9.225, v naslednjem letu pa spet padlo na 8.332, nato pa naj bi se povečalo na obljubljeno številko.

Elon-Musk-Twitter-prevzem

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Družbena omrežja Twitter Elon Musk

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več